İnsan bir kaynak mıdır, bir değer midir?

Eskiden Personel veya Bordro Yönetimi anlayışıyla yönetilen çalışanlar uzun bir süredir İnsan Kaynakları adlı yapılarla yönetiliyor.

Hiç kuşkusuz, bir yöneticinin hedefine ulaşıp ulaşamaması elindeki kaynaklara bağlıdır. Zaman, bilgi, bütçe ve hammadde hemen akla gelebilecek kaynaklardandır ve neredeyse her sektör için geçerlidir. İşleri ve projeleri yürütürken çalışanların ve ekiplerin rolü de, elbette çok önemlidir, hatta başta gelmektedir.

Şirket veya kurumlarda İnsan Kaynakları adıyla oluşturulan yapılar da, çalışanların sadece özlük haklarını değil, aynı zamanda eğitim, motivasyon, performans ve kariyer gibi alanları da içine almaya başladı. Ülkemizdeki şirketlerde adları İnsan Kaynakları olan bölümlerin ne kadarının bunlara aynı derecede önem verdiği kocaman bir muamma olsa da, artık yirmi birinci yüzyılın bunların dahi çok ötesine geçeceği bir gerçektir. Çünkü bir çağ atlamak, başka bir yüzyıla geçmek, sadece 4,5G hızına geçmek demek, değildir.

insan

İş yapış biçimleri, prensipler ve davranışlar da değişmelidir.

Çalışanları düne kadar şirketin sadece bir kaynağı olarak gören, personel kaybetmeyi önemsemeyen, çalışanların mutluluğuna sözde değer veren şirketlerin de, insan kaynakları yöneticilerinin de devri geçmek üzere…

Kabul etmeliyiz ki, insanı salt bir kaynak olarak değil, bir değer olarak gören şirketler ve kurumlar, öne çıkacaklar.

Bir yanda görevler, unvanlar, prosedürler ve beklentiler vardır. Diğer yandaysa unutulan veya görmezden gelinen duygular, içgüdüler ve hayaller vardır. Evet, çalışanlarınızın duyguları ve hayalleri… Bunları bilmeden, görmeden, düşünmeden nasıl bir sonuç almayı bekliyorsunuz?

Şunu aklınızdan hiç çıkartmayın… Her insan eşsizdir. Sizin şirketinizdeki ve kurumunuzdaki her insan da, eşsizdir. Bunu bildiğiniz ve onlara dokunabildiğiniz ölçüde bu kıymetin farkına varabilirsiniz. Değerlerinizin farkında olun ve onları bir cevher gibi işleyin. Göreceksiniz ki, hepsinin günyüzüne çıkmayı bekleyen yetenekleri, körelmiş yetkinlikleri, içine attıkları arzuları, ket vurdukları hayalleri var. Kimisi bir başka çalışanınıza bir şey öğretmek için bekliyor, kimisi kafasında hapsolmuş parlak bir fikri çıkarmak için çekiniyor, kimisiyse öne çıkmak için saklanıyor…

Bunları önemsiz görüyorsanız, o zaman boş verin. Çünkü sizden önce binlerce yönetici zaten bunu hiç umursamadı ve hep boş verdi.

İnsan Değerleri bölümlerini açanlara bu yüzyıl kutlu olsun… Belki bu yüzyılda da, uzayda yaşam bulamayacağız, ama insanların kalbine dokunabilmeyi başaracağız.

Yazar Hakkında

Eğitmen ve yazar Fuat Sağıroğlu 1979 yılı İstanbul doğumlu olup, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Kendisi Eğitim ve Gelişim Yönetimi alanında görev yapmaktadır. Fuat Sağıroğlu’nun “Eğitimin Mutfağından Sahnesine”, “Dünya’nın Son Savaşı” ve “Aşk Burada Çekmiyor” adlı üç kitabı bulunmaktadır. "Eğitimin Mutfağından Sahnesine - Eğitim ve Gelişim Yönetimi" adlı mesleki kitabı 2022 yılı sonunda Akademisyen Kitabevi'nden çıkmış olup, kurumsal eğitim alanına önemli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Benzer yazılar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x