Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Kimler pilates yapmalı?

Diyet ve pilates
Diyetisyen hekimlerin ortak kararı ile kilo vermenin en önemli etkenlerinden biri, metabolizmanın çalışma hızıdır.
Pilates, metabolizmanın hızlı ve düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Vücudun kas yapısını çalıştırarak daha uzun ve daha ince görünmenizi sağlar. Pilates, klasik egzersizlerden farklı olarak vücuttaki tüm kasların eşit oranda çalışmasını ve güçlenmesini hedefler. Buna bağlı olarak 500 çeşit pilates egzersizi bulunmaktadır. Pilates yaparken öncelikli olarak karın, sırt, kalça bölgesindeki kasların çalışmasını hedefleyen aletler kullanılır. Bu nedenle kilo vermek isteyenlere Pilates egzersizleri önerilmektedir…

Hamilelik öncesi dönemde pilates
Hamilelik öncesi pilates egzersizlerine başlandığında, anne adaylarının, vücutlarını hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime hazırlamaları daha kolay olmaktadır.

Hamilelik döneminde pilates
Pilates; hamileliğin ilk aylarından son aylarına kadar anne adayını doğuma hazırlayan, güçlendiren, doğum sonrasında da tekrar eski formuna hızla dönebilmesini sağlayan mükemmel bir egzersiz sistemidir.

Bu arada sindirim sorunlarından kaynaklanan hazımsızlıklar, gaz gibi problemler de seçilen doğru egzersiz ve malzeme kullanımıyla bertaraf edilebilir. Bacaklarda, ayak bileklerinde, eller ve kollardaki ödem aynı şekilde pilates ile devinimler halinde yapılan akıcılığın içinde med-cezir’de olduğu gibi geriye çekilerek hamileyi rahatlatacaktır. Şişmelerden, ödemden kaynaklanan, gerginleşip acımaya başlayan deri gevşeyecek, şişler de inecektir. Hamilelikte iç karında artan basıncın sonucunda kuyruk sokumunda da problemler yaşanır ki, farkında olunmasa dahi pek çoğumuzun kuyruksokumu oturuş şekillerinden, önemsemediğimiz düşüşlerimizden ve benzer nedenlerle hassastır ve uzun süreli oturuşlarda acı verebilir. Çok sık rastlanan bu durum, yine pilates egzersizleri ile geçebilmekte veya kontrol altına alınabilmektedir.

Bel ağrıları ve “kilitlenme”diye ifade edildiği şekliyle bel bölgesinde hareketleri kısıtlayan, hatta durduran acılar da pilates egzersizleri ile giderilebilmektedir. Dahası, yalnızken benzer bir sıkıntı ile hareket edemeden kalan kadın, panik yapmadan kontrol edebileceğini bildiği bölgelerini hareket ettirerek ve nefesini ayarlayarak bu zor durumu atlatabilmektedir.

Gevşeme egzersizleri, hamileliğin her döneminde artış halinde olan duygusal dalgalanmalar için çıkış yolu olabilmekte, gece yatarken yatakta veya sabah uyanırken yapılabilecek basit egzersiz ve nefes uygulamaları ile rahat bir uykuya geçiş ve zinde bir güne başlangıç yapılabilmektedir.

Hamilelikte ( Hamile Pilatesi ) pilates egzersizlerinde, gerilimlerin önüne geçmek ve dengeyi arttırabilmemizi sağlamak için toplar kullanılmaktadır. Bu topların farklı ebatlarda olanlarının kullanımıyla çeşitlilik ve amaca uygunluk sağlanır. Ayrıca minder egzersizleri, yastıklar, rulo yapılmış havlular, çember, hafif ağırlık kullanımı ile de vücudumuzda bütün bölgeler çalıştırılmaktadır.

Ayrıca pelvik bölge egzersizleri  yani Hamile Platesi :
–  Hamilelik boyunca anne adayının rahat olmasını sağlar.
–  Doğumda annenin kaslarını kontrol ederek doğuma yardım edebilmesini,  doğum sırasında rahat ıkınarak rahat bir doğum gerçekleştirmesine destek olur. Daha güçlü bir perine sayesinde  doğum sırasında oluşabilecek yırtıklar azalır.
–  Doğum sonrası rahmin kendini daha çabuk toparlayabilir.
–  Hamilelik son dönemleri ve doğum sonrası basınçtan kaynaklanan idrar kaçırma gibi istenmeyen durumların önlenmesini sağlar.
–  Cinsel hayatın doğum sonrasında normale dönmesinin kolaylaştırır.
–  Hormonların etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Skolyoz, ilerlemiş omurga eğrilikleri, fıtık, kas problemleri, doğuştan kalça çıkığı gibi rahatsızlıkları olan gebelerin, hamilelik süreçlerinde ve sonrasında vücutlarında hissettikleri şikayetleri artabilir. Hamile Pilatesi, pilates egzersizleri ile düzenli olarak yapıldığında iskelet ve kas sisteminde büyük değişiklikler sağlar, anne adaylarının rahatsızlıklarından dolayı hissettikleri ağrıların azalmasına yardımcı olur. Bu tip problemleri olan kişiler, hamilelik öncesi pilates egzersizlerine başlayıp vücutlarını hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime hazırlamaları en ideal yöntemdir…

Lohusalık döneminde pilates
Bazı kadınlarda hamilelikten sonra meydana çıkan lordozu, gebeyken uygulanan prenatal pilates yaparak engellemek mümkün. Gebelikte bel çukurluğu artıyor. Ayrıca karın kaslarında güçsüzlük ve aşırı kilo lomber lordozu tetikler.  Lomber lordozun en önemli sonucu ise bel ve bacak ağrılarıdır. Bu tür problemlere  Pre-natal pilates (hamile pilatesi) önerilmektedir. Hamilelik, kadın vücudunda fizyolojik değişiklikler yaratır. Fitness çalışmalarından öte, özellikle pilates egzersiz programı, bireyin hormonsal değişikliğine göre modifiye edilerek, uzman ellerde çok iyi sonuçlar verir. Egzersizler, doktor müsaadesi ile özel eğitmenler gözetiminde uygulanmalıdır

Doğum sonrasında ise, pilates egzersizlerine dört–altı hafta sonra başlanabilmektedir. Hem daha biçimli bir vücuda sahip olmak hem de duruşundaki kusurları düzeltmek için pilates egzersizlerinden faydalanabilirsiniz.

Obezite (Aşırı kilo) ve pilates
Sarsıcı, zorlayıcı olmayan hareketler, eklemleri zarara uğratmadan formunuzu yeniden kazanmanıza faydalı olacak mükemmel yöntemlerdir. Pilates ayrıca yetişkinlerde ve çocuklarda kontrollü bir kilo verme programının bir parçası olmakla beraber aynı zamanda zayıf kas kitlelerinin güçlendirilmesinde de çok idealdir.

Diyabet (Şeker hastalığı) ve pilates
Egzersiz, erişkin diyabet hastasının yaşam kalitesini arttırır”
•    Fiziksel olarak aktif olan toplumlarda diyabet gelişme olasılığı daha düşüktür.
•    Orta veya hatta düşük derecede düzenli fiziksel egzersiz diyabet görülme riskini ve insüline direnci azaltmaktadır.
•    Egzersizin bu yararları kişinin yaşından, cinsiyetinden ve vücut yağ düzeyinden bağımsızdır.
•    Bu nedenlerle, uzmanlar Tip II diyabetli kişilere düzenli egzersiz yapmalarını önermektedir.

Diyabet Hastalarında Düzenli Egzersizin Yararları
•    Kan glikoz düzeyini düşürür.
•    İnsülin veya oral antidiyabetik ilaçlarla tedaviye cevabı iyileştirir.
•    Çalışan kaslara glikoz girişini arttırır.
•    Kan yağ düzeyini düzeltir.
•    Şişman diyabetiklerde vücut yağ miktarının azaltılmasına yardımcı olur.
•    Hipertansif diyabetiklerde kan basıncını düşürür.
•    Kalp-damar hastalığı riskini azaltır.
•    Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar, yaşam kalitesini arttırır.

Omurga duruş bozuklukları tedavisinde pilates
Omurganın doğuştan veya çeşitli nedenlerle öne, arkaya veya yanlara doğru eğilmesi nedeni ile duruşumuzun bozulması, kaslarımızı çalıştırıp güçlendirerek engelleme ihtimalimiz olan bir sorundur.Omurga ve beden kaslarının güçlendirilmesi ve doğru duruş alışkanlığının kazandırılması için pilates en doğru sistemlerdendir. Baden kaslarının farkındalığı ve kasların güçlendirilmesi omurganın yükünü azaltır. Doğru duruş çalışmaları ile omurga düzgün duruş alışkanlığı kazanır ve böylece duruşumuz düzelir.

a-Lordoz (Bel çukurluğu) ve pilates

Aşırı lordotik kıvrılmaya çökük omurga (lordoz ve pilates) adı verilir. Lordoz, kaba etleri daha çıkıntılı gösterir. Belirgin lordozu olan çocuklarda, sırt üstü sert bir zemine yattıklarında sırtlarının altında belirgin bir boşluk olacaktır. Eğer lordotik kıvrım esnekse (çocuk ileri eğildiğinde kıvrım kendini ters çeviriyorsa genelde endişe konusu değildir. Kıvrım hareket etmiyorsa tıbbi değerlendirme ve tedavi gerekir.Omurgası konveks şekilde eğimli olan biri, öyle olmasa da göbekli gibi görünür!Mükemmel fiziğe sahip olmak için düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek yeterli değildir. Aynı zamanda duruşumuza çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Omurganın eğimli olması, hem genel görünümünü etkiler hem de iskeletin sakatlanmasına sebep olur…Bir duruş bozukluğu olarak bilinen lordoz, beldeki normal çukurluğun artması ile oluşur. Karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler, bel çukurunu arttırır. Lordozdan şikâyet eden birinin karın ve üst arka bacak kasları zayıf olurken, alt sırt kasları kısa ve güçlü olur. Sağlıklı bir duruşta, vücudun normal eğriliğinin korunması, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağılması ve iskelet sisteminin üstünde baskı olmaması gerekir. İdeal duruşta, “Göğüs dik durmalı, bel ve boyundaki çukurlar normalden fazla veya az olmamalı. Başın duruşu ileri ya da geri eğrilik yapmamalı, kulaklar ise omuz hizasında olmalıdır.”

Lordozu düzeltmek için öncelikle karın ve kalça kaslarını güçlendirmek gerekiyor. Sırtüstü uygulanan pilates egzersizleriyle lordozlu birine bel omurga eğimiyle alakalı olumlu sonuçlar sağlanabilmektedir. Half Curl, Hundred, Obliques, Hip Rolls veya Shoulder Bridge gibi pilates egzersizleri, lordozun düzeltilmesinde oldukça etkilidir. Lordozu düzeltmek için özel dersler verilmektedir. Bu sorunla gelen kişiye Statik Postur Analizi ve Dinamik Postür Analizi uygulanıp, ardından bireye özel program hazırlanarak egzersizlere başlanmaktadır.

b-Kifoz (Kamburluk) ve pilatesSırt ve bel ağrılarının önemli sebeplerinden biri olan kifoz , özellikle çocukluk çağında kendini gösteren, skolyoz dışında görülen bir diğer önemli bir omurga eğriliği veya ( kifoz ve pilates ) bozukluğudur.

Halk arasında kamburluk olarak bilinen hastalık dorsal ve lumbar olmak üzere iki tipi vardır.
– Skolyoz, omurganın göğüs (thoracic) veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Skolyoz tek başına olabileceği gibi “kifoz” ile beraber görülebilir. Bu durumda hastalık “kifoskolyoz” olarak adlandırılır.

– Kifoz, sırttaki kamburluktur. Kifoz değişik nedenlerle gelişir. Gevşek bir bicimde oturma, yürüme, kötü duruş pozisyonu (bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre sabit ve uygun olmayan şekilde oturma) omurgada ki bağları gerer ve bu da zamanla omurganın doğal eğiminin artmasına neden olur. Omurlar arasında kaynamalar, yapışıklar çocuk büyüdükçe ilerleyen kamburluklara neden olur. Bu tür kamburluklar çok hızlı ve ciddi bicimde artarlar. Cerrahi müdahale ilerlemeyi engelleyebilir ama genellikle boy kısalığı kaçınılmazdır. Kifoz\\\’da ağrı nadir olarak görülür. Bu durumda karın, sırt ve bacak adalelerini tablonun ilerlemesine engel olur. Yapılan pilates egzersizleri ile “sınırlıda” olsa düzelme sağlar. (Kifoz ve pilates)

c- Skolyoz ve pilatesNedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle kız çocuklarında ergenlik döneminde oluşan, omurganın üst sırt ve/veya alt sırt bölgesinde bozukluk ile asimetrik S görünümünü alan yapısıdır.
Pilates uyguladığımız bir diğer omurga problemi ise skolyozdur. Skolyoz hastalarında da pilates ilk tercih edilen egzersiz haline gelmiştir. pilates skolyoz hastalarında iki amaçla yapılabilir. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme hedeflenir. İkincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir. Böylece hastalarda skolyoza ikincil gelişebilecek kulunç ya da omurga kireçlenmesi gibi hastalıkların oluşumunu engellemek hedeflenir.

Omurga eğriliğinin özellikle 10 yaşından küçük çocuklarda, belli bir döneme kadar seri alçı veya korse uygulamalarıyla kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Pilates ile skolyoz derecesi 20 dereceye kadar egzersiz sayesinde olumlu sonuç alınmaktadır. Osteoporoz (Kemik erimesi) kalıtsal ya da yaş ve hormonel gelişmelere paralel olarak gelişen kemik erimesi özel muayene sonucu ortaya çıkar. Genelde her sene belli oranlarda artış gözlenen kemik erimesinde; çok özel hazırlanmış programlarla ilerlemenin önüne geçildiği hatta çok yeni ve özel vakalarda gerilemelere rastlanmıştır.

Lumbago (Bel fıtığı) ve pilates
Esas çıkış noktasının fizik tedavi amaçlı olup insan vücudundaki tüm kasları çalıştırarak odak noktasını göbek bölgesinde tutan ve kendi ağırlığınız ile çalışma imkanı sunan vertebra eğrili başta olmak üzere boyun fıtığı, bel fıtığı gibi birçok rahatsızlıkta sizleri sağlığınıza kavuşturabilen ender spor türlerinden biridir. Plates aynı zamanda ince kas oluşumunu desteklediği için daha dik omuzlar daha dik ve estetik bir vücuda kavuşmanıza yardımcı olur.

Menapoz ve pilates
Pilates faydaları orta yaş ve ilerisinde ve özellikle menopoz boyunca yararlıdır. Kırk beş ve elli beş yaş arasında ortaya çıkan bu süreç hormonsal farklılıklara, ruhsal kararsızlıklara ve fiziksel değişikliklere yol açar. Bu fiziksel belirtiler sıcak basması, yüksek kan basıncı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, obezite ve uykusuzluktur. Vücudun soğuğa ve enfeksiyonlara; özellikle de idrar enfeksiyonlarına karşı daha hassas olması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Diğer fiziksel değişiklikler diyabet, osteoporoz başlangıcı ve genel bir ağırlaşmadır. Öfke hissi, depresyon, kaygı, özgüven eksikliği ve tatminsizlik bu değişim sürecinde olağandır.

Düzenli çalışma fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığın korunmasına yardımcı olur. Menopoz (Menopoz pilates) döneminde düzenli çalışma hormonları dengelemeye, kilonun kontrol altında tutulmasına ve sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına belirgin bir biçimde katkıda bulunur.Orta yaştan ileri yaşlara bedensel değişim pek çok yeni sorunu beraberinde getirir. En önemlisi, hassaslaşan kemikler, yavaş metabolizma, zayıf dolaşım, dalgınlık ve genel koordinasyon eksikliği gibi durumların doğurduğu fiziksel zayıflıkta artıştır. Bu aşamada pek çok değişiklik gerekir. Daha sonra kan dolaşımını ve sağlıklı sinir sistemini korumaya yardımcı olan pozisyonların daha az çaba ile gerçekleşmesine olanak sağlayacak desteklerin çok büyük faydaları vardır. Desteklerin kullanımı, vücudun ayrıca geniş ve tam bir biçimde rahatlamasını sağlar. Bu aşamada, pilatesin amacı her zaman olduğu gibi denge ve uyumu sağlayan hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı korumaktır.
pilates;

– Ağrının azalmasına yardımcıdır.
– Obezite, diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemiyi olumlu olarak etkiler..
– Reaksiyon zamanını azaltır
– Kas kitlesini arttırır
– Kemik kitlesini arttırır
– Mental zindelik sağlar
– İmmün fonksiyonları düzeltir.
– Ağrının azalmasına yardımcıdır
– Kırık riskini azaltır.

Polikistik oves sendromu (Kısırlık) tedavisi ve pilates
Polikistik Over Sendromlu kişilerin, insülin denilen kandaki şekeri düşüren hormona karşı dirençli olduklarını ve buna bağlı olarak şeker hastalığı eğilimlerinin de arttığını belirlenmiştir. “Polikistik Over Sendromu olan kadınların yüzde 50-80’i genelde şişmandır. Bu nedenle, zayıflama merkezlerine başvuran hastalar eğer etkili bir diyet ve egzersizle kilo verirse, düzensiz adet ve kısırlık problemleri gibi sorunlar daha kolay ortadan kalkar.

Astım ve pilates
Astım tedavisinin en önemli hedeflerinden biri, hastanın istediği aktiviteyi yapmasıdır. Astımlı kişiler uygun tedavi sonrasında günlük yaşamını diğer kişilerden farksız bir şekilde sürdürebilir. Astım kontrol altında tutulduğu takdirde kişinin spor yapması tavsiye edilir. Düzenli egzersiz, astım tedavisinin bir parçasıdır. Yeterince fiziksel aktivite yapılmaması da astım gelişmesine neden olur. Düzenli spor yapanların akciğer kapasiteleri gelişir. Sadece çok ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Doğru nefes alışverişi pilatesin temel prensiplerinden bir tanesidir. Joseph Pilates de hayata nefes alınarak başlandığını ve hayatın nefes verilerek son bulduğunu belirterek nefes alışverişini pilatesin temel prensiplerinden biri haline getirmiştir.

Pilatesten alınacak faydanın maksimum seviyeye yükseltilmesi için pilates egzersizleri doğru nefes alışverişiyle desteklenmek zorundadır.

Stres ve pilates
Rahatlamayı öğrenmek hem stresi dengelemek hem de bedenimizi doğru kullanmak açısından çok önemlidir. Pilates egzersizleri vücudunuzun hemen her yerindeki kasları gevşetip rahatlatmanızı sağlar.Modern tıp, salgın hastalıklar gibi eski düşmanlarına karşı olan savaşını kazanmış olabilir, fakat yeni düşmanlar su yüzüne çıkmıştır: Kanser, kalp hastalıkları, hipertansiyon… Bu gibi ölümcül rahatsızlıkların çoğunun sorumlusu ise belli: Stres. Rahatlamayı öğrenmek hem stresi dengelemek hem de bedenimizi doğru kullanmak açısından çok önemlidir. Pilates egzersizleri vücudunuzun hemen her yerindeki kasları gevşetip rahatlatmanızı sağlar.

Exit mobile version