Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Kuşakları Anlamak ve Yönetmek

Günümüz yöneticisinin artık sadece masa başında önüne gelen evrakları imzalamanın çok ötesinde olduğunun farkındayızdır. Hatta bu yeni çağda yönetici; sadece karar veren, sorumluluk alan, ikna eden, destek veren ve motive eden kişi de değil. Günümüz yöneticisi, ekibinde bulunan tüm kuşakları anlayan ve yönetmeyi bilen kişi demektir.

Şirketinizde bir yandan bazı çalışanların kıdemleri artıyor, yaş ortalamaları yükseliyor, bir yandansa genç çalışanlar aranıza katılmaya devam ediyor. Oysa bu, sadece bir yaş ortalaması tutturmaktan ve yaşa göre bir anlayış geliştirmekten ibaret değil. Günümüzün yönetim anlayışı; kuşakları anlamayı, algılamayı ve her kuşağın kendine has özelliklerine göre onlara yaklaşmayı gerektiriyor.

“Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki, ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı ve ağır başlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kuralları boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.”

Sizce bu sözler ne zaman sarf edilmiş olabilir? Şu günlerde mi veya on, yirmi yıl öncesinde mi?

Antik Yunan Şair Hesiodos, bu sözleri tam tamına bugünden 2.700 sene önce, yani M.Ö 700 yılında söylemiş.

Z kuşağı temsilcileri iş hayatına girmeye başladı ve günümüz yöneticilerinin kafaları karışmaya başladı. Çünkü X kuşağı yöneticilerinin Y kuşağı çalışanlarına öğrettiği her ne varsa daha farklı algılanacak ve daha farklı sonuçlanacak.

Y kuşağını işte tutabilmek için bilgi paylaşımı ve öğrenmeyi kurum kültürünün bir parçası yapmak, gerekliydi. Y kuşağı çalışanları işte geçirilen zaman yerine işin kendisine odaklılar. Bu kuşağın temsilcileri bir işi yapabilmek için nedenlere ihtiyaç duyuyorlar. Y kuşağı için genel yapının belirli olması ve sınırların sağlanması çok önem taşıyor. X kuşağına kıyasla daha özgürler ve otoriteyi daha az seviyorlar.

Z kuşağını işte tutabilmekse çok daha zor olacak. Çünkü onlar, işi hayatlarının merkezine koymuyorlar. Onlar için iş süreçleri yaratıcı olmalı. Önemsendiklerinin hissettirilmesi gerekiyor. Klasik yöneticileri geri kafalı olarak düşünüyorlar. Kıyafetlerine, saçlarına, oturuşlarına karışılmasını anlamıyorlar. Onlar için tablet ve telefonlarının çevrimiçi olduğu her yer, bir işyeri… Mobil olmak demek, aynı zamanda özgürlük demek.

X kuşağı çalışanları ise kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye bağlı ve çalışkan bir nesil olarak, tanımlanıyor.

Ekibinizdeki bir orta yaşlı çalışan ile genç bir çalışan arasında bir fikir ayrılığı veya fonksiyonel bir çatışma ortaya çıktığında bunu sadece basit bir yaş farkı olarak görmemelisiniz. Çünkü kuşaklar, nesiller çatışıyor…

2021 yılından sonra doğacakların hangi kuşakta olacağı henüz belli değil, ancak bu kuşağa Alfa Kuşağı denmesi çok olası görünüyor.

İyi bir yönetici olmak ve yönetim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, tüm kuşakları anlamalı ve yönetim anlayışınızı gözden geçirmelisiniz.

Exit mobile version