Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Lagina Antik’te büyü tanrıçası Hekate

Kader ve büyü Tanrıçası Hekate Tapınağının bulunduğu Antik Lagina kenti 2500 yıllık. Birçok ülkeden Türkiye’ye gelen paganlar, her Eylül’de sonbahar ekinoksunun kutsal günlerinde ayin düzenliyorlar. Kader ve büyü Tanrıçasına yakarı ile sunularda bulunuyorlar. Buradaki kazılar 150 yıldır devam ediyor.

Antik çağda Dolunay tüm görkemiyle izlenirken Tanrıça’nın doğum günü kutlanırdı. 4 yılda bir yapılan büyük şenliklerin en önemlisi “Hekatesia” idi.

Hekate için Lagina’da her yıl Eylül’de ve Dolunay zamanı, ki;  Ay, çeşitli evreleri ile dişilik ilkesini temsil eder, Tanrıça’nın doğum günü kutlanırdı. Dört yılda bir de, büyük şenlikler yapılırdı.

Anahtar taşıma geleneği, tapınak anahtarını genç kızların taşıyarak belirlenen yere götürüp, geri getirmesiyle başlar, böylece Hekate’nin yeraltı dünyasının anahtarını elinde tuttuğu betimlenirdi. Hekate kutsal alanındaki şenliklerin en önemlisi İÖ. 81 yılından sonra başlamış olan “Hekatesia” şenlikleriydi.

Ay Tanrıçası, Karanlıkların Kızı, büyülere hükmeden, Hades’in anahtarını tutan, Dişi Kurt sembolü ile Ege’de Kariye bölgesinde adına köpek kurban edilen ve 3 gövdeli formu ile Doğum, Ölüm, Yaşam sembolü Hekate’dir.

Sol elinde meşale, sağ elinde tabak, başında hilal, ayakları dibinde köpek vardır. Bazı büyücüler ondan yol ister, yıldızların güzergahındaki bitkilere bakarak iksirler hazırlarlar. Özellikle dolunayda yapılan ve baş rahibe tarafından gerçekleştirilen ritüellerde, tanrıçanın enerjisini çağırmak, ayın enerjisinden faydalanmak için de törensel işlemler yapılır.

Muğla Yatağan ilçesi Turgut beldesindeki ‘’Lagina Antik Kenti ve Hekate Kutsal Alanı’’ belli zamanlarda adeta Hekate’nin görkeminin canlandığı bir hale bürünüyor. İrade gücüyle ve uygun katalizör kullanarak çevresini etkileyip, isteğine göre değiştirmeye çalışan Cadılar veya Wicca’lar, eski Tanrı ve Tanrıça’larına daha iyi hizmet alıp, verebilen konumlara yaklaşabilmek için, doğrudan ilk tapım enerjisinin barındırıldığı orjinal mekanları, dolunayda ve belli dönemlerde ziyaret ediyorlar.

İşte Hekate tapınağı, bu anlamda Paganlar için önemli bir kutsal mekan. Hekate; Friglerde Pessinus, Atinalılarda Minerva, KıbrıslılardaVenüs, Giritlilerde ve Sümerlerde İnanna, Romalılarda Ceres, Juno, Diana ve Mısırlılarda ise İsis ile özdeştir. Gökyüzünde Luna, yeryüzünde Diana ve Cehennem kapısında da, Hecate olarak bilinir.

Erken dönemlerde normalken, sonraları üç gövdeli tasvir edilen tanrıçanın üçlü formu,  Cennet, Dünya ve ölüler diyarındaki gücünün simgesidir. Doğum- Ölüm-Yaşam üçlemesi de böylece belirlenmiş olur. Yeni Ay; Artemis, Dolunay Selene ve ayın son hali ise Hekate adını alır. Tanrılar ve Devler arasındaki savaşa katılan Hekate elindeki meşaleyi bir silah gibi kullanmıştır.

Hekate’nin asırlar boyu devam eden suskunluğu; Turgut Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Muğla Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen Lagina Festivali ile canlandırılmış ve eskilerin Roma’sındaki görkemli Hekatesia Şenlikleri’ne benzemese de, anısını yaşatan bir hale bürünmüştür.

Törenlerde, çevrenin gezilmesi, yemek yenilmesi, kazılar hakkında bilgiler verilmesi ve Muğla Üniversitesinin desteği ile düzenlenen temsili Anahtar Taşıma ve kurban töreni de yer alıyor. Şenlik geceleri, mistik müzikler eşliğinde, Dolunay’da Hekate’nin gizemini düşündürerek sona eriyor.

 

 

 

 

Exit mobile version