Detoks diyetleri genelde bazı ana gıdalar veya buğday, süt ve alkol dahil gıda gruplarının ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmasını sağlar. Genellikle ortak noktalar vardır; kısıtlayıcı ve kesinlikle yasaklarla dolu programlardır.İrade gücüne dayalı dayanıklılık testleri olabilirler!
Detoks diyetleri ne için yapılmaktadır?
Detoks diyetlerinin yaratıcıları fikirlerini, vücudumuz için zararlı sigara dumanı, kirlilik ve zehir ilaçları gibi toksinler tarafından sürekli bombardıman edildiğine dair yanlış bir teori temel alır. Bu toksinlerin “zamanla çoğalmasını” ve bunun nedeni ile de kilo artışı, baş ağrısı, mat cilt ve şişkinlik gibi faktörlerin bulunduğunu söylüyorlar. Bununla birlikte, herkesin karaciğeri ve böbrekleri vardır, bu organlar kan filtreleme ve vücudumuzdan kötü toksinleri doğal olarak uzaklaştırma yoluyla çalışır – bu nedenle bu detoks fikirleri doğru değildir. Detox diyetleri (Detox- İngilizcesi) yardımcılarının veya yöntemlerin kullanılmasını önerir. Bunlar bitkisel destekli içecekler, pre ve probiyotikler veya hatta meyve suyu gibi bitkisel takviyeler olabilir.
Pro ve / veya prebiyotikler genelde bağırsak ve bağışıklık sağlığını iyileştirmeyi amaçlar. Ayrıca çeşitli toksinlerin zarar vermesini önleyerek kolorektal kanser riskini azaltmaya yardımcı olurlar. Meyve sıkacağı ayrıca popüler bir detoks yardımcısıdır. Bazı meyve suyu içerikli diyetler, birkaç gün veya hafta boyunca diyetinize yalnızca meyve ve / veya sebze suları koymaya odaklanır. Meyve ve sebze alımını artırmak iyi olsa da, sadece diyetinize sadece bu sıvıların konması, vücudumuzun her gün ihtiyacı olan protein, yağlar ve karbonhidrat gibi diğer önemli besinleri kaçırdığınız anlamına gelir. Gerçek şu ki bağırsak, karaciğer ve böbrek gibi birçok organa sürekli “detoks” yaparak doğal olarak atıkları vücuttan atmaktadır.
Detoks Diyetini izlemen gerekiyor mu?
Dengeli bir diyetiniz varsa ve gıda piramidinde önerilen tüm gıdaları eklerseniz, detoks diyetlerine gerek yoktur. Aslında, insanlar genellikle detoks diyetlerine sağlıklı bir yaşam tarzının başlangıcı olarak giriyorlar. Daha sağlıklı bir araç olarak bir detoks diyeti kullanmak istiyorsanız, o zaman kısa süreli kullanım iyidir, daha uzun süren herhangi bir kısıtlayıcı diyet vücudunuzdaki önemli besinlerin seviyesinin düşmesine neden olabilir. İnsanların detoks diyetinden sonra “harika” veya “sağlıklı” olduklarını söylediklerini duydum, neden bu? Görülen faydalar kolayca açıklanabilir;
Daha az baş ağrısı var mı?
Çok sıvı tükettiğiniz için, kafeinden uzak durduğunuz için toksin atımınız fazla olduğu için baş ağrılarınız hafifler.
Cildiniz daha iyi görünüyor mu?
Elbette, içtiğin suyla! Sağlıklı vitaminler ve antioksidanlarla dolu daha fazla meyve ve sebze yemesi cildinize daha sağlıklı bir parlaklık kazandırıyor olabilir.
Daha az şişmiş gibi hissediyor musun?
Genellikle çok daha fazla lif yediğiniz için. Posa, kahverengi pirinç, kahverengi makarna veya kahverengi ekmek gibi meyve, sebze ve kepekli gıdalarda da bulunur. Bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlamak için lif gereklidir ve bu nedenle şişkinliği azaltabilir, bağırsaklarımız eskisinden çok daha iyi çalışıyor.
Ama ağırlık kaybediyorum?
Kalori, yüksek yağ ve yüksek rafine şekerli yiyecekleri keserseniz kilo vermeniz muhtemeldir. Yaşadığınız kilo kaybı çoğu zaman çok hızlı olabilir, ancak düzenli dengeli bir diyet yapmaya gittiğinizde sıklıkla kaybettiğiniz kilo geri kazanılır. Haftada 1 kg kilo kaybı, güvenli ve gerçekçi bir hedeftir ve çalışmalar, bu arada ağırlığı kaybetme ile kilo vermeyi uzun vadede daha olası kılmaktadır. Bu detoks diyeti ile sağlanamaz; Yaşam biçiminize küçük değişiklikler yapıp gıda piramidi kurallarına uyarak başarılabilir.
Herhangi bir avantajınız var mı?
Detoks diyetleri sizi daha fazla meyve ve sebze yemenizi, işlenmiş gıdaları geri çekmenin yanı sıra daha fazla su içmenizi önerir. Ayrıca, diyetinizin kontrolünü elinize alıyormuş gibi hissetmek çok motive eder; bu, ruh halinizi iyileştirebilir ve olumlu değişikliklere devam etmenize yardımcı olabilir.
Dezavantajları var mı?
Detoks diyetlerinin bazı kötü yan etkileri olabilir. Birkaç günden uzun süre sıkı bir detoks diyeti uygulandığında, vücudunuzda tehlikeli derecede düşük vitamin, mineral, protein, yağ veya karbonhidrat düzeylerine yol açabilir. Bu, vücudunuzun işleyişini etkileyebilir. Detoks diyetinde sıklıkla yaşanan yan etkiler arasında yorgunluk, baş ağrısı, hafif yanılma ve bulantı bulunur. Detoks diyetleri genellikle kalorisi de düşük olduğu için, bu semptomlar genellikle yiyecek eksikliğinden kaynaklanır. Bu yiyecek eksikliği, yüksek şeker ve yüksek yağlı gıdalar için isteği artırabilir, bu da diyetinizi yarı kesip kısa bir zaman zarfında çok fazla kilo almanıza neden olabilir. Birçok detoks diyeti, süt ürünlerini kesmenizi önerir; bu da, kalsiyum içeren gıdaları tüketmediğiniz anlamına gelir. Sağlıklı kemikleri ve dişleri korumak için üç porsiyon süt ürününü (süt, peynir, yoğurt, süt pudingi) her gün yememiz önerilir. Bu gıdaları kesmek sizi osteoporoz veya kırılgan kemik hastalığı için risk altına sokar.
Karar nedir?
Gerçekten bir detoks diyeti denemek isterseniz, tüm yiyecek gruplarını içeren birini arayın. Bir haftadan fazla bir detoks diyeti yapmayın. Daha uzun vadeli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için bunu bir başlangıcı veya basamak olarak kullanın – bu şekilde harika hissedin ve muhteşem bir cilde sahip olun.