Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

25- Şubat-2017 Asteroit (2016 wf9) yakın geçişi. Asteroit şok etkileri nelerdir?

NASA- NEOWISE projesi, 2016 WF9 adı verilen bir gökcismini 27 Kasım 2016’da tespit etmişti. Yörüngesi, onun bir zamanlar kuyruklu yıldız halinde bulunduğunu, ya da ana asteroit kuşağındaki karanlık nesnelerin içinden sapmış olabileceğini düşündürüyordu.

2016 WF9, 25 Şubat 2017’de Dünya’nın yörüngesine yaklaşacak.

Dünya’dan neredeyse 32 milyon mil, 50.979.228 km. (51 milyon kilometre) mesafeden geçecek.  Dünya ile Ay arasındaki ortalama merkezden merkeze uzaklığın, 384.403 km. olduğunu göz önüne alırsak, çok yakın geçmeyeceği ve güvenli mesafede kalacağını düşünebiliriz.

Bir ay önce ise, Neowise tarafından keşfedilen diğer cismin, kuyrukluyıldız C / 2016 U1 olduğu bildirilmişti. 14 Ocak’ta en yakın noktasına ulaşıp, uzaklaşmaya başlamıştı.

25-Şubat-2017 tarihinde yaklaşacak olan 2016 WF9, bu cisimden daha büyük ve çapı yarım ila 1 kilometre arasında. Cisim bir kuyruklu yıldızı andırsa da, terimi tanımlayan karakteristik toz ve gaz bulutundan yoksun görünüyor.

Asteroitler ve kuyrukluyıldızlar arasındaki sınırı bulanıklaştıran yapısının, belki de zamanla yüzeyinin üzerinde kalan parçaların çoğunu kaybetmesinden kaynaklandığı söyleniyor.

Yakın Dünya nesneleri, new earth objects (NEO’lar) üzerlerine düşen ışığın çoğunu absorbe ederler (‘’absorbe” içine, “adsorbe” dış yüzeyine çekmek) ve bu enerjiyi kızılötesi dalga boylarında tekrar yayarlar. Bu nesneler odun kömüründen daha koyu renktedir.

Nasa, asteroitin Dünya ile çarpışacağına inanmadığını açıkladı ve gezegenimiz üzerinde yükselecek harika bir manzarayı vaad ettiğini ekledi.

Ancak, Rus gökbilimci Dr Dyomin Damir Zakharovich, Nasa uzay ajansının gerçeği gizlediğini belirterek; ‘’hepimiz tehlike içindeyiz’’ dedi. Böylece konu hakkında, çok çeşitli spekülatif haber ve videolar yayılmaya başladı.

WF9 Asteroit

ASTEROİT DARBE ETKİLERİ NELERDİR?

Hollywood önceleri, geliştirilmiş bilgisayarlarla büyük bir göktaşının ya da kuyrukluyıldızın vuracağı Dünya’mızı; Deep Impact-1998, Armageddon- 1998, Meteorites-1998, Doomsday Rock -1997, Asteroid -1997 ve Meteor 1979 gibi bir sıra filmle göstererek, belleklerde ürkütücü günü canlandırmıştı.
Büyük nesneler, uzaydaki yörünge hızlarını koruyarak, havayı sıkıştırırlar ve güçlü şok dalgası yaratırlar, bu da atmosfer basıncının milyonlarca katıdır. Isıları öylesine artar ki, atomlar plazma haline gelir, çarptıklarında ise, hem taşı toprağı, hem kendilerini eritirler, kayaları buharlaştırırlar. Bu buhar, sıcak bir bulut halinde mantar gibi yükselir atmosfer toz ve parçacıklar ile dolmaya başlar, buhar sıcaklığı 2500 dereceye çıkabilir, bu durumda uzak ormanlar dahi tutuşabilir.

Yılda yaklaşık 1.000.000 km2 ‘lik, alana, 1 kg’dan büyük 10 ile 100 arası göktaşı düşüyor. Dünya’da felaket doğuracak bir asteroit çarpma ihtimali, NASA’nın, gelişmiş teleskop sistemi ( LSST ) ile, uzaydaki asteroitlerin sürekli gözlemlemesini zorunlu hale getirmiş görünüyor.

En büyük risk, bilinen bir asteroit ya da kuyruklu yıldız yerine, keşfedilmemiş olan ve yanıltarak, ani ortaya çıkan birinin Dünya’ya çarpmasıdır. Bir gök cisminin denize düşmesi son derece yıkıcı etki doğurur, tsunami etkisi, su kütlesi bulutu da bunlardandır.

2005’te, Tempel 1 adlı kuyruklu yıldıza 820 kg’lık bir kütle fırlatılmıştı. (deep impact) NASA, Dünya’ya Yakın Objeler Programı çerçevesinde; çarpma tehditi olan, 1 km’den büyük çaplı ve yörüngeleri Dünya’yı kesen objeleri araştırma projelerine yılda 4 milyon dolara yakın harcama yapmaktadır.

Atmosferdeki kuyrukluyıldız patlamalarının deprem yaratabilirliği de tartışmalıdır. Yılda onlarca kez, göksel patlamalar olmakta ve atmosferin gözlem yapılamayan yüksek yerlerinde, ışık parlaması halinde, ne olduğu anlaşılamayan olaylar, kayıt altına alınamayan ufak çapta gökcismi tacizlerine işaret edebilmektedir.

Geçmişteki binlerce felaket, sıklıkla çarpan gökcisimlerinin etkisi ile olmuştur.

WF9 Asteroit Dünya Geçişi

BEKLENEN ASTEROİT APOPHIS.

Apophis asteroiti, 2036 yılında geri dönmesi beklenen asteroitlerden, Dünya’nın yerçekiminin, Apophis’in yörüngesini saptırdığı nokta, çok önemli bir açıyı belirleyecek ve geri geldiğinde çarpıp çarpmayacağının bilgisi ise sır.

10 Ocak 2013’de, NASA, Apophis adı verilen asteroitin, 2036 yılında Dünya’ya çarpmayacağını açıkladı. Asteroit 2004 yılında keşfedildiğinde, bilim adamları başlangıçta 2029 yılında %3 ihtimalle Dünya’ya isabet şansı olduğunu hesaplamıştı. Bu senaryo sonunda dışlandı. 2036 yılındaki olası bir çarpışma için, NASA Near-Earth Object Program Ofisi yöneticisi Donald Yeomans, basın açıklamasında; ”milyonda birden az çarpma şansı görünmektedir” diyerek herkesi rahatlattı.

Bununla birlikte, Asteroit Apofi/Apophis, Dünya’nın çok yakınına gelecek. 2029 yılında sadece 19,400 km uzaklıkta ve 2036 yılında ise, Dünya yüzeyinden yaklaşık 17,200 km. mesafede olacak. İşte bu nedenle, insanların onu çıplak gözle görmeleri mümkün.
Nasa yetkililerinin Near Object Programı ile ilgili bir bildiriminde ise, özetle şu ifadeler yer almıştı; ”O denli çok NEO bulunuyor ki, belki de, ‘’hiç bir uyarı yapılamadan, ışık ve sarsıntı ile gelecek’’ Küresel felakete, ancak 1 km.’den büyük çapa sahip objeler yol açabilir. Unutmayalım ki, 65 milyon yıl önce Meksika’ya çarpan komet, yaşamın dörtte üçünü yok etti. ”

Elbette tüm bu nedenlerle, insanlı bir yaşamın devamı için alınan önlemler dahilinde, mükemmel özelliklere sahip sığınaklar ve tohum bankası hazırlanmıştır.

Yakın tarihteki yakın geçişin, göklerde ilginç bir görünüm halinde tamamlanması dileği ile.

www.facebook.com/okultizmveenerji

Exit mobile version