Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

The Imitation Game: Enigma

İkinci Dünya Savaşı içerisindeki bir şifre savaşını anlatıyor The Imitation Game: Enigma. Andrew Hodges’in Alan Turing’in hayatını anlattığı “Alan Turing: The Enigma” kitabından beyazperdeye aktarılan ve 8 dalda Oscar adayı olan Yapay Oyun, En İyi Uyarlama Senaryo ödülünü kazandı. 14 milyon dolar bütçeyle çekilen yapım, gişe hasılatında ise 150 milyon doları geçmeyi başardı.

Enigma, Almanlar tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacıyla geliştirilen ve farklı türleri olan elektro-mekanik bir cihazdı. Nazi Almanyası’na karşı koymanın yoluysa onların haberleşirken şifreli mesajlaşma için kullandıkları bu Enigma makinesini çözmekten geçmekteydi. Çözülmesi imkansız olarak görülen bu makinenin şifresini kırmak için bilgisayar biliminin kurucusu sayılan Matematikçi Alan Turing’in çok uzun bir zaman boyunca gizli kalmış dahiliği anlatılıyor bu hikayede. Bu başarının İkinci Dünya Savaşı’nın iki yıl erken bitmesini sağladığı ve milyonlarca yaşamı kurtardığı biliniyor.

Oscar’da En İyi Erkek Oyuncu ödülü adayı olan Alan Turing rolündeki Benedict Cumberbatch oldukça başarılı bir oyunculuk çıkartmış. Nitekim biyografi kıvamında bir senaryo olduğu için bu rolün daha derin aktarılamaması bir senaryo eksikliği olarak göze çarpıyor. Turing’in eşi rolündeki Keira Knightley ise gölgede kalmış ve oyunculuğunu gösterecek fazla bir alan bulamamış. Turing ile ekibinin gösterdiği çabayı ve dahiliği aktarmadan başarılı olan film, İkinci Dünya Savaşı’nın trajedisini izleyiciye pek fazla aktaramıyor.

Yapay Oyun filmi savaşlarla ilgili bir gerçeği yine gösterdi. Savaşlar cephede değil, beyinlerde kazanılıyor. Savaşların kazanılmasında başrolü bilim ve teknoloji oynuyor.

Kahraman dahi Turing, eşcinsel olması nedeniyle İngiliz Hükümeti tarafından kimyasal yollarla hadım edilme cezasına çarptırılmış ve bu yüzden kısa bir süre sonra 41 yaşındayken intihar etmiştir. İngiltere, ta 2013 yılında onun “eşcinselik suçları”nı affetti.

The Imitation Game, bazı beklentilerin altında kalmış olsa da, Alan Turing gibi bir bilim insanını tanıtması ve İkinci Dünya Savaşı’nın farklı bir yönünü anlatması nedeniyle önemli bir film olarak sayılmalıdır.

Exit mobile version