Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Ölüme Meydan Okuyan Porsuk Ağacının Gizemleri

Ölüme Meydan Okuyan Porsuk Ağacının Gizemleri. Bronz Çağı’nda Doğan 4112 Yıllık Porsuk Alaplı’da

Biyolojik olarak neredeyse süresiz yaşayabilen bir canlı düşünürsek; rahatça porsuk ağacı diyebiliriz. Daima ayrı, fakat bağlantılı büyüyecek gövdeler haline gelen, yeni gövdeleri oluşturmak üzere zemine doğru büyüyen ağacın zamanla, merkezi kasası yaşlanır ve iç kısımlar dökülür, ancak orjinalin süngerimsi kütlesi içinde yepyeni bir ağaç büyümektedir. Kısacası, merkezi gövde bozulmaya başladığında, yaşam döngüsünü sürdürmek için içeriden yeni bir ağaç filizlenir. Böylece Porsuk Ağacı yeniden doğmuştur.

Buzul çağından günümüze kadar hayatta kalmış olup da yaşayan bu en yaşlı canlı türü; Ezoterik manada döngünün tamamlanmasının onur ve gücün kutsal sayılan bir işaretidir. Ritüel ateşini yakmakta kullanılan en kutsal dal türü olarak seçilir, elementi Toprak, yıldızı Satürn’dür.

Dirilişin koruyucusu halinde ölümü aşması onun nihai huyudur. Sessiz bilgeliğini kelimelerin ötesine taşımıştır.

Porsuk, Druidlerin bilgeliklerini şifreleme sistemi olarak kullandığı, Ağaç Oghamı’nda 20 ağacın sonuncusudur.

Eskilerden beri; ruhları bir dünyadan diğerine yönlendirmeye yardımcı olan yeraltı dünyasının koruyucularından olduğuna inanılmıştır. Porsuktan yapılan kalkan ve silahlar Keltler tarafından savaş alanında son derece uğurlu kabul edilirdi, ağacın; ömründen bir parçayı Kelt savaşçısına aktarıldığı düşünülüyordu, böylece savaşçıya zafer ve uzun ömür sağlayacaktı.

İnsanlık tarihinin akışını da içine alan bir ağaç olarak, porsuğu bilgeliğin simgesi olarak gören topluluklar bulunur. Atalarla bağlantı kurma, psişik yetenekleri arttırma ve kehanet için yüksek enerjisine dokunmak isteyenler onu ararlar. Çok zehirlidir. Meyvesinin içindeki tohum ve yaprakları ölümcüldür.

Böyle yaşlı bir ağaç, çarkın defalarca döndüğünü görerek, insanlıkta tekrar tekrar ortaya çıkan enerji çevrimlerini toplar, her bir porsuk ağacının ortak bitki ruhu ve elementalinde yansıtır.

Birçok Pagan topluluğun, kutsal alanları üzerine sonradan kiliseler yapılmıştır, bu kutsal alanlar özellikle porsuk ağaçlarının yanında kurulmuştu. Bunlardan biri, İngiltere St Edward’s Church. İngiltere’de; Ortaçağda dikilen 600 yıllık, Normanlar tarafından dikilmiş olan 800 yıllık, Saksonlar ve ilk Galli azizler tarafından toprağa bırakılan çok daha eski Porsuk ağaçları koruma altındadır. Çoğunun yanında, kimi Tapınak Şövalyelerinin gömülü olduğu alanlar bulunmaktadır. Gizemlerin Gül-Haç tarafından iyi değerlendirildiği ve Birleşik Krallık’taki eski ve güçlü ailelerin çoğunun, gizemli yaşlı porsukların bulunduğu topraklara sahip oldukları bilinmektedir.

Porsuk ağacı insanlık için sihirli bir ayna gibidir. Gizemleri son 600 yıl boyunca insanlık tarafından unutulmuş bu Eski Dünya Ağacı’nın en yaşlılarından biri de Türkiye’de bulunmaktadır.

Zonguldak Alaplı’da 2016 yılında keşfedilen Porsuk ağacı, Türkiye’nin bilinen en yaşlı ağacı, türünün de en yaşlısı, Dünya’nın, en eski 5 ağacı arasında olduğu ve Bronz Çağı’nda filizlendiği ölçümlenmiş.

Ağacımız; 4.112 yaşında ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece, en az 4.000 yıl daha yaşayabilecek.

Gümeli Tabiat Anıtı

Alaplı – Zonguldak -Türkiye

 

Fotoğraf: İngiltere Gloucestershire, (Stow-on-the-Wold) 700 yaşındaki porsuk ağaçları; kapının yanlarında nöbetteler. İngiltere’nin en yaşlı Porsuk ağaçlarının 3.000 yaşın üzerinde olduğu düşünülüyor. (Fortingall Porsuğu)

Ferda Ercan Uyulan.

www.facebook.com/okultizmveenerji

Exit mobile version