Bilinçli her anne-baba okumanın kişinin hem kendi ruhsal gelişimi açısından, hem de sosyal ilişkilerinin gelişimi açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu bilir. Bu yüzden okumanın çocuğunun karakterinde yerleşik bir davranış olmasını ister. Bunun için ise yapılması gereken, çocuğa okuma alışkanlığını kazandırmak ile ilgili doğru yaklaşım tarzını benimsemek ve uygulamaktır.
Çocuklar taklit ederek öğrendikleri için okumakla ilgili vereceğiniz nutuklar, nasihatler bir işe yaramayacaktır. Onun bu konuda iyi bir modele ihtiyacı vardır. Bu yüzden de öncelikle siz kitap okumalı ve okumayı sevmelisiniz. Bunu yaparken de dikkat etmeniz gereken çocuğunuzla iletişimi kesmemektir. Okumayı seviyor olabilirsiniz ama okurken her şeyle ilişkiyi kesmeniz özellikle de çocuğunuzla ilişkinizi kesmek ters etki yaratabilir. Paylaşımcı olmalısınız. Okuduğunuzu merak uyandıracak şekilde çocuğunuzla paylaşmanız önemlidir.
Çocuğunuzu 0-6 yaş döneminde kitaplarla tanıştırmanız onun bu davranışı edinmesinde, dil gelişiminde büyük rol oynar. Çünkü çocuğun kişilik bulmasında 0-6 yaş arası temeldir. Elbette kişilik gelişimi yaşam boyu devam eder ama özellikle bu yaşlarda kişiliği şekillenir. Bu yaşlarda çocuk okumayı bilmediği için ebeveynler onu farklı yaklaşımlarla kitap ile tanıştırmalı, sevdirmelidir. Bebek nesnelere olan merak duygusunu elleri ile ona dokunarak, kavrayarak gidermeye çalışır. Kitaba merak uyandırmak için ona dış yüzeyi yumuşak, canlı renklerin ve yalnızca resimlerin hakim olduğu, nesneleri tanıtan 2-3 sayfalık kitapları eline keşfetmesini sağlayabilirsiniz.
3-4 yaşlarında ise nesneleri ve kavramları tanıtan her sayfasında 1-2 cümle bulunan kitaplar tercih edilmeli. Böylelikle çocuk, yazılara bakıp harfleri görsel olarak tanımaya başlar. Kitaplara mutlaka birlikte bakmalısınız hatta çocuğunuzu kucağınıza alıp ona yol gösterici olmalısınız.
Kısa hikayeler, masallar okulöncesi dönemdeki çocukların ilgisini çeker. Bu dönemde çocuğunuza bu tür kitaplar alıp anlatılan masalı, hikayeyi okuyun. Okurken mümkün olduğunda vurgulamalara, noktalama işaretlerine dikkat edin. Odasında mutlaka küçük bir kitaplığa da yer verin. Hatta birlikte seçip onun beğendiği kitaplığı alın.
Kitap seçimi yaparken yaşına, ilgi alanına ve gelişimine uygun olmasına özen gösterin. İlgi alanına uymayan bir seçim kitabı sevmemesine, gelişim seviyesinden daha üstün bir seçim ise algılama problemi yaratıp kitaptan sıkılmasına neden olur. Okul öncesi ve okul dönemindeki çocuğunuzun kendi kitabını kendisinin seçmesine izin verin. Kitap mağazalarına, kitap fuarlarına çocuğunuzla birlikte gidip onun seçtiği kitapları almanız ona bir birey olarak saygı duyduğunuzu da gösterecektir. Hatta sevdiği bir yazarın kitaplarına kitaplığında bol bol yer vermeniz, yazarın imza günlerini takip edip birlikte gitmeniz, sevdiği bir dergiye kendi ismiyle üye yaptırmanız çocuğunuzun okuma sevgisini daha da pekiştirecektir.
Çocuğunuza okumayla ilgili doğru yaklaşımınızla elbette ona kitap sevgisini kazandırmış olacaksınız. Çocuğunuz bir yetişkin haline geldiğinde ise ona kazandırdığınız bu davranışın olumlu sonuçlarını daha somut bir biçimde görmüş olacaksınız.