Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Karartı – Fatih Küçükuysal

Karartı - Fatih Küçükuysal

Karartı - Fatih KüçükuysalKarartı, göklerle bağlantılı ilk medeniyetlerin mitolojik figürlerinin ölümsüzlük arayışından Çinli simyacı rahiplerinin ölümsüzlük iksiri ve kara barutuna, Moğolların psikolojik savaş stratejilerinden Türklerin demir uçlu oklarına, Orta Çağ’da dinle paranın aynı kalede olduğu banker tapınak şövalyelerinin çelik kılıçlarından Asyalı Müslümanların ilk laboratuvarlarda üretilmiş asit-bazlarına ve çağ kapatan son teknolojik toplarına, Yeni Çağ’da milyoner olmuş ilk bilim insanlarının dumansız barut çeşitlerinden Avrupalı kimyagerlerin her şeyi yakan alev makinelerine ve kulakları sağır eden bombalarına, Birinci Dünya Savaşı’nda toplu ölümlere neden olan kimyasal gazlardan, İkinci Dünya Savaşı için hazırlanan nükleer silahlara uzanarak tarihin karanlık sokaklarını gece lambası gibi loşça aydınlatıyor.  Ölüm kokan hayat yolunda değişik şehirlerdeki simyacı, kimyager, fizikçi, tüccar ve ajanların ilginç hikâyelerini kısa kısa anlatırken mitolojik pasajlar ve antik medeniyetlerin ilmiyle derin geçmişe götürürken kuantum kimyası fiziğiyle şimdi ve geleceğin modern bilimine zaman yolculuklarıyla göklerden kuş bakışı ufuk açıyor.

Karartı anlamına gelen “Khem” kelimesi, Mısır’ın altın sarısı çöl kumlarından önceki hâli olan Eski Mısır’ın kara topraklarını anlatırdı. Eski Mısır’da ak ve kara sanat çatışması, bilgi getiren ışığa, her şeyin yaratıcısına ve tanrılara tapınılması, ölüm içinde ölümsüzlük arayışı her zaman vardı. Aynı batık kıtalar Atlantis ve Mu gibi, aynı Yukarısı ile bağlantılı Sümerler gibi.

Karartı, ezoterik anlamda hamlık demekti. O simya ve kimyaya ad veren kelimeydi. Simyaya göre kara madde, dönüşümün ilk safhasıydı. Peki simyacı kimdi? Neyi arıyordu? Amaç ilk laboratuvarlarda patlayıcı ve diğer kimyasal maddeleri keşfederek güç mü elde etmekti? Ya da her şeyi altına çevirip zengin mi olmaktı? Yoksa kurşun gibi ham ruhlara sahip ölümlüleri altın gibi olgun ruhlara sahip ölümsüzlere tekâmül ettirmede rehber miydi?

Kitap Hakkında Yorumlar

 İnsanlık tarihi büyük bir delilik. Bir tarafta hastalıklardan, salgınlardan toplu ölümleri azaltmak için uğraşan bilim insanları, diğer tarafta en kısa sürede en çok düşmanı yok etme yollarını arayanlar. Karartı benzerine rastlamadığım, ezber bozan bir kitap olmuş. Geliştirilen ve daha çok insanı acı içinde öldürmeyi hedefleyen kimyasal maddelerin hikâyesi, zamanda yolculuk tadında anlatılmış. KBRN Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tehditlerle ilgili seminerler veren bir bilim insanı olarak anlatımın sürükleyiciliğinden çok etkilendiğimi söylemek isterim.
Dr. Radyobiyolog Deniz ÖNER

Bilimin temellerinden biri olan kimya, bu kitapta karanlık yüzüyle karşımıza çıkıyor. İnsanlık, para ve güç üçgeninde şimdiye kadar hep güç ve paranın kazandığını görüyoruz. Umarım bu kitap, kimyanın aydınlık yüzünün daha çok ortaya çıkmasına böylelikle tüm insanlığın refahına ve temiz teknolojinin gelişmesine bir vesile olur.
Uzman Kimyager Şenay GÜÇER

Simyanın kimyaya evrilme sürecini, insanlığın serüveniyle birleştiren Fatih KÜÇÜKUYSAL, kitabıyla okura zengin bir anlatı ziyafeti sunuyor. “Karartı” ile insanlığın kaderinde kimyanın yerini öğrenirken aynı zamanda da dünyanın geleceği hakkında ipuçları ediniyoruz. “Bilim, insanlığa hizmet etmek için var olmalı, birbirimizi yok etmek için değil” mesajından hareket eden kitap, bilimsel verilerle kurgusal anlatıyı başarılı bir şekilde harmanlamış. Mitolojik figürlerin imgesel anlam düzeyindeki çağrışımlarıyla da hayli zengin olan “Karartı”nın ilim ve insan aşığı muhataplar bulması dileklerimle…
Türk Dili ve Edebiyatı, Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Ertan YILDIRIM

Bilim, insanın doğayla ve yine kendisi gibi insanla birlikteliğinde, mücadelesinde ve çatışmasında hep aracı, barıştırıcı görev üstlenmiştir. Bilimin temelinde önemli bir yere sahip olan kimya da insanlığın gelişmesinde, evrimleşmesinde etkili bir rol üstlenir. Fatih KÜÇÜKUYSAL, bu kitapta kimyanın insanlığa ne kadar fayda sağladığını göstermektedir. Ancak madalyonun diğer yüzünde, savaşlardan söz ederken insanlara zarar verişinden de bahsederek kimya araştırmalarının ne yönlere gidebileceğini göz önüne sermektedir. Geçmişten günümüze insanların birbirleriyle mücadelesine kimyayı nasıl alet ettiğine tanıklık etmek isterseniz bu kitabı okumanızı tavsiye ederim!
Uzman Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ahmet ERDOĞAN

 Yazar Biyografisi

Fatih KÜÇÜKUYSAL, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi 1998 Kimya Bölümü, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi 2014 “Sağlık Kurumları İşletmeciliği” ve 2016 “Sosyal Hizmetler” ve 2019 “Medya ve İletişim” mezunudur. 8 seneden fazla özel ve kamu okullarında kimya ve fen & teknoloji öğretmenliği yaptıktan sonra çeşitli kişisel gelişim ve eğitsel sağlık faaliyetlerine katıldı. Avrupa Birliği fonuyla yurtdışında gençlik liderliği ve ekolojik hayat üzerine eğitim programlarında bulundu. Çeşitli STK, kamu ve özel kurumlarda “Yeşil Kimya, Ekolojik ve Ekonomik Yaşam”, “Sürdürülebilir Yaşam ve Bütünsel Sağlık” “Savaş ve Afetlerde Kimya” ve “Sürdürülebilir Yaşam” seminerleri verdi ve bu alanlarda atölyeler kurdu.

Şu an sanal ve bire bir atölyeler ve eğitsel etkinlikler yapmakta, kamu yararına sosyal projeler tasarlamakta ve yürütmektedir. Aynı zamanda Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği’nde biyobozunur plastikler ve antimikrobiyal jel kremler üzerine yüksek lisans yapmaktadır. Sürdürülebilir yaşam, dezenfeksiyon ve yeşil girişimcilik hakkında televizyon programlarına konuk olmakta ve bu konular hakkında gazetelere röportaj vermektedir. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), Gençlik, Sanat, Araştırma ve Eğitim Derneği (YOUTHART), Bütünsel Sağlık ve Ekoloji Derneği (BÜSED) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında etkin görevlerde bulunmaktadır.

Exit mobile version