Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Neden ben?

Her yerden isyanlar duyuluyor.
“Bu olay neden benim başıma geldi?”
“Böyle insanlar neden hep beni buluyor?”
“Neden ben?”
“Yeter artık, bıktım aynı şeyleri yaşamaktan. Benim başıma hiç güzel şeyler gelmeyecek mi, hiç iyi insanlarla karşılaşmayacak mıyım?”
Bütün bu isyanlar yaşananlara anlam kazandırmak isteyen insanların isyanları.

Yaşamın kendisinde anlamsız ve gereksiz olan tek bir olay ya da kişi dahi yoktur. Yaşanan her şey insanın farkındalık kazanması ve anlayışta kendini geliştirmesi için gereklidir. Dağ tırmanışı yapmak isteyen birinin hazırlık sürecinde dağcılık kursuna gitmesi gibi, insanın özü de dünya üzerinde kendi hazırlığını yapar. Bu süreç dağda karşılaşılacak engellerin benzeri üzerinde çalışmayı, yani insanın kendi yaşamı üzerinde çalışmasını gerektirir. Karşımıza çıkan kişiler ve yaşadığımız olaylar, öğrenmemiz gereken dersler için yalnızca aracıdır. Yaşanan herhangi bir olay, onu tecrübe eden kişiler için farklı farklı dersler içerir, herkes yalnızca kendi ihtiyacı olan kısmıyla dersini alır.

Karşımıza çıkan kişileri ve yaşadığımız olayları, alacağımız dersler için aracı olarak görmezsek isyan etmeye başlarız; çünkü nedenini anlamadığımız tecrübeler bizim için bir anlam ifade etmez. Onları yalnızca başımıza gelen felaketler olarak görürüz ve yaşam tecrübelerimiz hakkında mutsuzluk hissederiz. Tıpkı bir matematik formülünü ilk kez gören birinin ona anlam veremeyip onu problem olarak görmesi gibi, insan da karşılaştığı tecrübeleri problem olarak görür. Halbuki formül ya da tecrübenin anlaşılması, ilerde başka soruları ve sorunları çözmek için kilit bilgi olarak kullanılacaktır. İsyan sebebi olarak görülen tecrübeler, içinde kilit bilgiler taşır. Bu bilgileri kullanabilmenin yolu, tecrübelere anlam kazandırmaktır.

Neden Ben

Peki tecrübelere nasıl anlam kazandıracağız?
Öncelikle işleyişi anlamamız gerekiyor.

Diyelim ki bir hamur yoğurduk ve açmamız için aldığı kadar un eklememiz gerekiyor. Hamur henüz kıvamında değilse, normalden daha fazla un ekleyerek önce kıvama gelmesini isteriz. İnsan da manevi kıvamını bulana kadar, ayni tecrübeyi defalarca yaşamak durumundadır ki tecrübe yoluyla anlayışında kıvamı bulsun. İhtiyaç olan ders her neyse, onu alana kadar aynı dersi içeren olaylar yaşamaya devam ederiz.

Öğrenmemiz gereken dersler hayatımızın her alanında farklı kişiler üzerinden karşımıza çıkar. Yaşanan tek bir olay, sadece olayda muhatap olduğumuz kişilerle alakalı değildir. Onlar aracılığıyla bir kez ortaya çıkmış olan ders, başka kişilerle de hayatımızın başka alanlarında verilir.Tecrübeyi anlamak için odak noktası benzerlikler ve tekrar eden şeyler olmalıdır. Farklı kişilerle yaşadığımız benzer sorunlarda ortak olan noktayı tespit etmemiz gerekir.

Tecrübe ettiğimiz olayları bir tiyatro oyunu gibi düşünürsek, biz insanlar o sahnede rollerini oynayan oyuncularız. Turne bitene kadar aynı oyunu sergilemeye, benzer tecrübeleri yaşamaya devam ediyoruz. Bazı oyuncular kadrodaki diğer oyuncularla yeterli uyumu yakalayamayıp oyundan çıkabilir. Bu durumda yerine yeni oyuncular gelecektir. Bir kişiyle ortak tecrübemizden anlayış sağlayamazsak, anlayışı sağlamamız için başka birisi aynı görevle hayatımıza girer. Oyuncular yani kişiler değişse bile senaryo aynı kalacaktır ve turne bitene kadar herkes ona verilen rolü oynamaya devam edecektir. Oyunun kendi içinde vermek istediği bir mesaj, tecrübenin içinde olan bir ders vardır. İzlediğimiz oyundaki mesajı anlamak kilit noktadır. Yaşadığımız tecrübedeki dersi anlamak kilit noktadır. Oyunun yalnızca mesaj için bir aracı olduğunu bildiğimizde, onu başka bir gözle inceleriz ve o zaman bizim için anlam ifade etmeye başlar.

Başınıza gelen olaylara ve karşılaştığınız kişilere isyan etmek yerine kendinize sorular sorun.

“Bu kişi bana ne anlatmak istiyor? Daha önce buna benzer bir olayla hayatımın herhangi bir alanında karşılaştım mı? Yaşadığım tecrübe bana ne hissettiriyor? Neden bu şekilde hissediyorum? Hissettiğim duygunun farklılaşması için neye ihtiyacım var? Farkı yaratmak için ne yapabilirim?”

Kişilerin ve olayların ötesine baktığınızda, kendi içinize yönelik sorular sorduğunuzda, almanız gereken dersi kendiliğinden görmeye başlayacaksınızdır. İçeriye bakış ve içeriyi dinleyiş bütün cevapları önünüze serecektir.

Exit mobile version