Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Kadının gücü

Anne ve baba, ailenin iki yetişkin bireyidir ve eşit haklara ve sorumluluklara sahiptir. Çocuk da ailenin hak ve sorumluluk sahibi bir diğer üyesidir. Kız ya da erkek çocuk, bu gerçek değişmeyecektir. Ev işleri tüm aile bireylerinin, çocukların ihtiyaçlarıyla ilgilenmek anne ve babanın ortak görevidir.

Çalışıp para kazanan kadın, kendi ihtiyaçları için değil; evin, ailenin ihtiyaçları için bunu yapar ve aile bütçesine destek sağlar. Öyleyse bunun adı sorumluluğu paylaşmaktır. Kadın bunu yapıyorsa, baba da çocuk da üzerine düşeni yapacaktır. Babanın anneye çalışmasan da olur demesi, çalışıyorsan evin ihtiyaçlarını da karşılayacaksın deme hakkını kendisine vermez, bu ihtiyaçların karşılanması aile bireyleri arasında paylaştırılmalıdır. Kadınlar süper kahraman değil insandır ve bu her şeyden önce insan hakkıdır. Aksi kölelik olurdu. Hiçbir kadın kimsenin kölesi değildir ve olamaz.

Çocuklara erken yaşlarda sorumluluk bilinci kazandırılmalıdır. Çocukların en çok görerek öğrendiği göz önünde bulundurularak, anneler çocuklarının babası olacak adamı seçerken, bu adamın sorumluluk sahibi, anlayışlı ve iletişim kurabilen bir adam olup olmadığını anlamak için kendine zaman tanımalıdır. Aksi takdirde bencil ve her ihtiyacı birileri tarafından karşılanmaya alışmış biri, sadece yük olacaktır.

Çalışmayan anneler için de iş bölümü değerlidir; çünkü bir annenin sağlıklı kalabilmesi için sosyal ihtiyaçlarını da giderebilmesi gerekir. Her çalışan gibi tatile ihtiyacı vardır. Çalışma saatleri insan kapasitesini aşmamalıdır. Bu durumda aile bireylerinin desteği gerekecektir. Babanın görevi çalışıp para kazanmak, çocuğun görevi ders çalışmak ve annenin görevi diğer bütün ihtiyaçları karşılamak değildir. Kişisel ve ortak olanı temiz tutmaktan ailedeki bütün bireyler sorumludur.

Bir kadın, bir adamın çocuğunun babası olup olmayacağına karar verirken bu kişinin, annesiyle kurduğu ilişkiye bakmalıdır. Annesi tarafından tüm kişisel ihtiyaçları karşılanan biriyse sessizce oradan uzaklaşmalıdır; çünkü ağaç yaşken eğilir. Değişim gösterebilmesi çok nadirdir kişinin ki bu konuda kadın hak edişinin farkında olabilmeli ve kararlı bir duruş sergileyebilmelidir.

Çocuklar, daha küçük yaşta, kız- erkek fark etmeksizin, iş bölümü ve sorumluluk bilinciyle yetiştirilirse; ileride eşlerine duyarlı babalar, sorumluluk sahibi çocuklar ve sorumluluk sahibi insanlardan oluşan bir toplum yetişecektir.

Sosyolog- Aile Danışmanı
Hüseyin Akdağ

Exit mobile version