Site icon Yuvaya Yolculuk Dergisi

Sıla Topçam ve Efe Elmas ile Masal ve Arketip; Ruhun Yolculuğu

Merhaba,
“Sıla Topçam ve Efe Elmas ile Masal ve Arketip; Ruhun Yolculuğu” atölyesine devam ediyoruz.

Eski zamanlarda doğa döngüleri masallarla açılırdı. Öyle aktarılırdı derin bilgi, ruhlarda yer edinirdi o masallar, döngü yürekten öyle hissedilirdi.
Kadim geleneği hep birlikte dirilteceğiz ve yeni döngüye dair masalları dinleyerek, yeni döngünün başlangıcını kutlayacağız.

Bu keyifli, farklı diyarlara açılan yolculuğa bekleriz…
Ruhun yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız?

21 Aralık Kış Gündönümü en eski zamanlardan beri kutlanagelmiş özel bir doğa bayramıdır. Eski Türklerin Nar-dugan, norsların Yule, keltlerin ve druidlerin Alban Arthan, Romalıların Mithra’nın doğuşu ya da saturnalia olarak bildikleri bu doğa bayramı mevsim döngüsünün çarkının sonunu ve yeni başlangıcı temsil etmektedir. Artık kışın karanlığı kendini aydınlığa bırakır… Bu yüzden yeni yıl süreçlerinden biri olarak kabul edilirdi.

Genellikle bu doğa döngüsü 1 haftaya kadar kutlanırdı.
Yeryüzünden en düşük konumda gözüken Güneş 21 Aralık (ve onu takiben 25 Aralık’a kadar) duraklar ve25 Aralıkta yeniden yükselmeye başlar. 21-25 Aralık arası kutsal döngü olarak kutlanırdı.

Güneşin doğuşunun kutlandığı bu özel günde, güneşle bütünleşmek kalan kışı bereketli, güvenilir ve korunaklı geçirmek anlamına gelmektedir.

Bu özel günde, hem doğanın bu özel mevsimsel döngüsünü kutlayarak kadim geleneklerle temas
edeceğiz ve anlamının üzerine konuşarak farkındalık kazanacağız hem de yeni yıl dileklerimizi paylaşacağız.

Gelirken Getirilmesi Gerekenler: 
**Küçük bir ağaç dalı (Almadan önce ağaçtan izin alınız)
**iki adet taş (içinizden geçen) (Almadan önce taştan izin alınız)
**kullanılmamış bir anahtar
**takmadığınız bir yüzük-kolye ya da metal bir takı (kolye, yüzük ya da metal takıdan herhanngi biri olabilir ama sürekli -1 yıl boyunca- totemde kalacağı için kullanmadığınız bir metal takıyı tercih etmekte fayda var)
**ve isteğe bağlı olarak deniz kabuğu…
**Bol bol neşe ve umut =)

Ayrıca enerjiyle yüklenmesi ve kutsanmasını istediğiniz takınız, kristaliniz, toteminiz veya eşyanız varsa onları da getirebilirsiniz….

Tarih: 24 Aralık 2016, Cumartesi
Saat: 13:30 – 19:00
Yer: Yeni Hayat Gelişim Merkezi
243 Sokak No:17 K:1 D:8 Özkanlar – Bornova / İZMİR
(Bölge Metro istasyonu ve Özkanlar Migros’a yürüme mesafesi)

DETAYLI BİLGİ İÇİN: 0532 340 98 38 (Hacer Divitli)

Atölyemiz 15 kişi ile SINIRLIDIR. Lütfen ÖNKAYIT yaptırınız

**********************************************

Masal ve Arketip: Ruhun Yolculuğu

Ruh, farklı beden kılıflarıyla yaşamdan yaşama bir yolculuktadır; keyifli bir yolculukta… Ve her bedende farklı bir masalı yaşar ve masallarla birlikte kadim arketiplere bürünür. Bunlar ruhu eğiten, olgunlaştıran ve yolculuğunu anlamlı kılan sırlardır.

Biz de bu yolculuğumuzu anlamlandırmak ve masallar vasıtasıyla hem içsel kimliklerimizi keşfetmek, hem de neşeyle yol almak için birbirinden bağımsız bu atölye serisini düzenlemeye karar verdik.

Düş zamanı Masalcısı” Sıla Topçam’ın masalıyla başka âlemlere yolculuk edeceğiz. Masal anlatımı sonrasında, “Düş Yorumcusu” Efe Elmas’ın anlatımıyla, masalın arkasındaki sembolleri inceleyeceğiz ve masalın hem görünen, hem de görünmeyen sırlarını hep birlikte ifşa edeceğiz. Bunu takiben, meditasyon ile ruha dokunacağız, sihirli paylaşım çemberi ile kendimizi ifade edeceğiz ve ayrılırken bir anı olarak küçük bir el işi ile atölyeyi sonlandıracağız.

Böylelikle, hem ruhumuz ve yaşamımızdaki arketiplere masal vasıtasıyla ulaşacağız, hem de mitoloji ve masalların nasıl incelenmesi gerektiğine değineceğiz. Atölye sonunda her katılımcıya bir katılım belgesi verilecektir.

4 buçuk saat sürecek olan atölyemiz, 7 bölümden oluşmaktadır:

1. Bölüm: Düş Zamanı Masalcısı ile Masal Diyarına Yolculuk

İlk önce hep birlikte “Düş zamanı masalcısı” ile masallara yolculuk edeceğiz. Sıla Topçam anlatacak, biz hayalimizde yaratacağız. Birlikte masal diyarını inşa edeceğiz. Masal anlatısı ile yolculuğumuza başlayacağız.

2. Bölüm: Arketip Yolculuğu: İçsel Keşif Meditasyonu

Masal sonrası, masalın içeriğiyle uyumlu olarak “Düş Yorumcusu” Efe Elmas’ın yönlendirmesiyle ruhumuza, benliğimizin derinliğine doğru bir yolculuğa çıkacağız. Ruhun bu yolculuğunda içsel arketiplerimizi keşfedeceğiz ve onlarla iletişime geçeceğiz. Her masalda ayrı bir yolculuğa çıkacağız ve kendi benliğimizin farklı bir yönünü keşfedeceğiz.

3. Bölüm: Serbest Çağrışım Çalışması

Özel kartlar yardımıyla, zihnimizi serbest bırakacağız ve bize kendimizi keşfettirecek serbest çağrışım çalışmasını yapacağız. Zihnin ve hayal gücünün, serbest kaldığında bize tuttuğu ışığı hep birlikte keşfedeceğiz. Ardından bu çağrışımları hep birlikte paylaşacağız.

4. Bölüm: Arketip Anlatımı: Masalların İçindeki Kadim Semboller

Bu bölümde ise, Efe Elmas’ın anlatımıyla masalın arketiplerini yorumlayacağız. Masallar nasıl ortaya çıkmıştır? Hangi arketipleri içerir? Masallar nasıl yorumlanır? Bunları inceleyeceğiz. Kendi yolculuğumuz, masaldaki kahramanın yolculuğuyla nerede eşleşiyor, bunu keşfedeceğiz. Masalları katman katman açtıkça, kadim geleneklerin ne kadar da derin anlamları bize getirdiğine hep birlikte şahit olacağız. Bu sayede deneyimlerimiz ve meditasyonlarımıza da ışık tutacağız.

-Arketip Nedir?-

Arketip: ilk form anlamına gelen ünlü İsviçreli psikiyatr Carl Gustav Jung tarafından öne sürülmüş temel benlik formlarıdır. Jung’un öne sürdüğü kollektif bilinçdışında yani tüm insanların ortak bilinçaltında bulunan bu “formlar” hayatımızın çeşitli evrelerinde ya da hayat boyunca bizi takip eder. Örneğin “içsel çocuk” arketipi, içimizdeki çocuğu temsil eder ve hepimizde bu iç çocuk mevcuttur. Veya herkesin rüyasına gören “ak sakallı dede” bütün kültürlerde bahsi geçen “bilge” arketipinin bir yansımasıdır.

Arketipler insan doğasını, kendi doğamızı anlamamızı sağlar ve içsel keşfi, neleri baskıladığımızı veya nelere fazla odaklanıp neleri göz ardı ettiğimizi yansıtır. Kendi kişiliğimizin detaylı bir analizine ışık tutar. Mitolojilerden, masallara, dinsel metinlerden, modern -veya eski- roman ve edebi eserlere kadar arketipler karşımıza çıkar. Arketipsel olaylar (yeniden doğuş, ölüm, doğum, erginlenme) veya öyküler (kıyamet, tufan, yaratılış vs.), arketipsel şahıslar (doğa ana, hileci, soytarı, yaşlı bilge, çocuk, kahraman vb. gibi) masallarda bolca yer alır.

5. Bölüm: Tılsımlı nesne

Soyut dünyadaki tüm konuşmalarımızı, paylaşımlarımızı, keşiflerimizi ve masalı, bu dünyaya topraklama bölümüne geçeceğiz. Masal ile ilgili bir tılsımlı nesne yapacağız. Tüm o soyut kavramları, maddeselleştireceğiz ve Dünya’ya indireceğiz. Böylelikle keşfimiz soyut düzlemden maddesel Dünya’ya inecek… Bu tılsımlı nesnenizi “masal sandığına” koyabilirsiniz.

-Masal Sandığı Nedir?-

Masal sandığı, her “Masal ve Arketip: Ruhun Yolculuğu” atölyesinde yaptığınız tılsımlı nesnelerinizi biriktirebileceğiniz, içsel yolculuğunuzda elde ettiğiniz hazineleri temsil eden küçük bir sandıktır. Her atölye nesnesini bu sandıkta biriktirerek ve hayat içindeki kendi masallarınızdaki deneyimleri ekleyerek, içsel hazinenizi, Dünya’ya maddeleştirebilirsiniz.

6. Bölüm: Paylaşım Çemberi

Paylaşım çemberi, kadim geleneklerden özellikle Amerika yerlilerinden bizlere miras kalmış bir çemberdir. Çember, sihirlidir ve bu çemberde herkes “kalpten” konuşur. Bu çemberde, her birimiz gönülden yolculuklarımızı paylaşacağız.

7. Bölüm: Sürpriz çalışma…

Bu yeni eklediğimiz sürpriz çalışmayla daha derine ineceğiz masalda ve iç dünyamızda. 🙂

Ruhun yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız?

**********************************

Düş Zamanı Masalcısı Sıla Topçam Kimdir?

Tiyatro eğitimini 2004-2008 yılları arası Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları, Oyunculuk Bölümü’nde tamamlamıştır. Ardından M.E.B. tarafından verilen “Drama” sertifikasını alarak yaratıcı drama alanında çalışmalara başlamıştır. Çağdaş Drama Derneği’nin eğitimlerine katılmıştır. Masal anlatıcılığı üzerine çeşitli eğitimlere katılmış ve bir çok mekanda masal anlatıcılığına dair performanslar sergilemektedir. Halen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde, yüksek lisans programında, “Masal Anlatıcılığı” üst başlığıyla tez yapmaktadır. 8 yıl boyunca Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yaratıcı drama liderliği ve oyunculuk eğitmeni olarak görev almıştır. İzmir Özel Türk Koleji’nde Tiyatro Kulübü eğitmenliği yapmaktadır. Çocuk, genç ve yetişkin gruplarıya oyun çıkarmaktadır.

Masal Anlatımları
Bostanlı Kedi Kitabevi Masal Akşamı (Yetişkin)
Alsancak Yakın Kitabevi Masal Akşamı (Yetişkin)
Bostanlı Jou Jou Parti ve Aktivite Merkezi Masal Akşamı (Yetişkin)
E.Ü (Konak) AKM’de “Düşler ve Ezgiler” Masal Akşamı ve Masalsı Akustik Şarkılar Konseri (Yetişkin)
E.Ü (Konak)AKM’de Oğuz Demir’in Olpesido Kuşları sergisinde masal anlatımı ve performans. (Yetişkin)
33. İzmir Tiyatro Festivali kapsamında Judith Liberman ile birlikte “Tılsımlı Yolculuklar” Masal Gecesi (Yetişkin)
4. Taksav Uluslararası Tiyatro Festivali’nde “Özgür Kadın Masalları” (Yetişkin)
Alsancak Nazım Hikmet Kültür Merkezi. (Yetişkin)
Şakran Kapalı Cezaevi’nde Gürol Tonbul’un Sanat Yönetmenliğinde “Kuş Kanadında Masallar” (Yetişkin)
Kolejlerde ve Okullarda Çocuklara Masallar
5. İzmir Uluslararası Doğaçlama Festivali’nde “Doğaçlama Masal Atölyesi” Eğitmenlik
Konak Belediyesi ile “Kemeraltı’nda Masal Zamanı” Abacıoğlu Han’da Masal Anlatımı

Aldığı Eğitimler
S.D.Ü – Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatlar Oyunculuk Bölümü
D.E.Ü – Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programı
Gürol Tonbul- Profesyonel Oyunculuk Atölyesi
Çağdaş Drama Derneği- Yaratıcı Drama Atölyesi
Judith Liberman – Masal Anlatıcılığı Atölyesi
Nazlı Çevik – Masal Anlatıcılığı Atölyesi
Sue Hollingsworth – Biyografik Hikaye Anlatıcılığı
Seiba Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi’nde 2 yıllık “Anlatıcının Yolu” eğitimine devam etmektedir.

Düş Yorumcusu Efe ELMAS Kimdir?

Efe ELMAS Mayıs 1989 İzmir, Bornova’da doğdu. 2007 yılında Bornova Anadolu Lisesinden, 2011 yılında Celal Bayar Üniversitesi Gıda mühendisliği bölümünden mezun oldu. İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsünde yüksek lisans yapmakta ve gıda virolojisi üzerine çalışmaktadır.

2002 yılından beridir ezoterizm, spiritüalizm, Şamanizm, okültizm, simya, kristaller, şifa teknikleri, tasavvuf, uzakdoğu öğretileri, sembolizm ile arketipler ve antik dinler, felsefeleri ve mitolojileri, mitolojilerin içsel anlamları ile ilgili araştırma ve pratiklerine devam etmektedir.

2003 yılında Habibe Elmas’tan Usui Reiki Birinci seviyeye uyulmanmış ve 2007 yılında Usui Reiki Master / Teacher seviyesine ulaşmıştır. 2010 yılının Mayıs ayında Usui Reiki Grandmaster İsmail Bülbül’den Usui Reiki Master /Teacher seviyesini yeniden almıştır. 2013 yılında Usui Reiki Grandmaster 5/6 seviyesini İsmail Bülbül’den almıştır. Reiki eğitimleri ve seminerlerini sürdürmektedir.

2008 yılı ile 2014 yılları arasında alternatif haber ve spiritüalizm dergisi olan, aylık 300 bin okura ulaşan İndigo Dergisi isimli internet dergisinde kadrolu yazar olarak ezoterizm, dinler tarihi, spiritüalizm ve gizli öğretilerle ilgili araştırmalarını paylaşmış ve yazı kurulunda görev almıştır. İndigo Dergisinden sonra Kasım 2014’den beridir 3. Göz Dergisi, Derki ve Yuvaya Yolculuk isimli internet dergilerinde yazılarını yayınlamaya devam etmektedir. 2015 yılının Eylül ayında Şehime Gül Gözen ile Ankhamaya Farkındalık Atölyesini kurmuştur. Ankhamaya Farkındalık Atölyesi kapsamında, Sıla Topçam ile birlikte “Masal ve Arketip” atölyesi ve “Şifalı masallar” etkinliğ,i Reiki eğitimleri, Şehime Gül Gözen ile “Şamanizm Üzerine Sohbetler” etkinliği, çeşitli seminer ve meditasyonlar gerçekleştirmiştir. 2016 yılının Eylül ayında kendi kurduğu “Kadim Lisan” ile mevcut etkinliklerine devam etmektedir.

2003 yılında tanıştığı ilk Tanrıça arketipinden bu yana, 11 yıllık yolculuğunu “Tanrıça’nın Uyanışı” adlı atölye serisi olarak paylaşmaktadır.

Ruhsal konularla ilgilenmeye başladığı zamandan beri paganizme ve şamanizme meraklı olan ve araştırmalar yapan Efe Elmas, 2013 yılının Ağustos ayında “Kutsal Maya İnancı”, “Şamanın Kozmik Dünyası” ve “Nagual Sembolizmi” isimli kitapların yazarı olan Maya Şamanı Ayşe Nilgün Arıt’la tanışması sonucu başladığı şamanik pratik ve araştırmalara

Exit mobile version