Tetiklendiğin yerlere gözdağı vermek

Tetiklenmelerine gözdağı vermekle ilgili kullandığım bu tabir yerine ‘Tetiklenmelerinle ne kadar yüzleşebiliyorsun’ de olabilir gibi gözükse de bu yetersiz kalacaktı. Çünkü, bu gölge yanlarla ilgili basit bir yüzleşme yaptırıp kaçmak değil derdim. Yüzleşmenin ötesinde kendini alt etmek.

Tetiklendiğin yerlere gözdağı vermek

Burada kastettiğim tabi ki negatif anlamdaki tetiklenmelerdir. Bu negatif tetiklenmeleri fark edebilmek, fark ettikten sonra ciddi anlamda yüzleşebilmek ve sonrasında gelen galibiyet. Tabi ki bu galibiyet kolay gelmiyor. Bu yüzleşmede yüzeysel olmuyor, olmamalı. Öyle üstünden geçmekten bahsetmiyorum.

Mesela sadece içten içe ya da anlık geçişlerde kıskandığınız bir durum ya da hâl. Bunu basit bir duygu geçişi gibi görebilirsiniz ya da zararsız olduğunu düşünebilirsiniz. Sizi bir anlıkta olsa ele geçiren bu hissi ben önemsiyorum. Hisler vardır gelirler ve geçerler diye düşünenler olabilir. Ama ben bunları alt etmeyi ustalaşmak yolunda büyük zaferler olarak görüyorum. Bu yüzden benim en sevdiğim şeylerden biri de karşı tarafın bana sert gerçekçi sorular sorarak karşı tarafın da şahit olarak beni kendi gerçeğimle yüzleştirmeye zorlaması…Yüzleştirici sert ve ham sorular.

Kendi konfor alanlarınızı sorgulamanıza neden olan irdelemeler. Burada sadece sınırları zorlamakla kalınmamalı. Adeta bu sınırların üstünde zıplanmalı. Kişi bu yüzleşmelerin ardından, evet soru cevap bittiyse kalkabiliriz moduyla değil; adeta bu bilinç sıçramasını iliklerine kadar hissetmiş olarak kalkmalı oturduğu yerden. Kişinin ancak bu şekilde yol kat edebileceğini düşünüyorum. Bu şekilde insanın üstadlaşması yolundaki engellerin aşılacağına inanıyorum. Böylelikle dünya daha iyi bir yer haline gelecek. ‘Ben yararlanamıyorsam o da yararlanmasın değil; ben yararlanamıyorsam o yararlansın’, gibi. Kıyasın olmadığı bir alan.

İnsanoğlunun şişik egosu tüm dünyayı kurtarmayı istiyor. Tüm dünyayı kurtarması mümkün olmayan insan bu sefer, sadece birkaç cana dokunmayı hafife alıyor bilinçdışı olarak. Kişinin kendisinin bile farkında olamayabildiği bu durum her türlü yardım, dayanışma, motivasyonu yetersiz olarak kodluyor. Çünkü bilinçdışı olarak; bunların, kendisinin benliğinde görünür olmayacağı ile ilgili endişesi.

Hâlbuki bilgelik, etrafındaki herhangi birine yol gösterebilmek yardım etmekle ilgili. Sadece bir kişi olsa bile yeter. Bu senin limitli benliğinin kabulü ile ilgili de bir başarı ve bu görünmez olmanın, limitli ve sonlu olduğunun kabulüyle ilgili de bir haz. Negatif kutbiyete karşı verdiğin en büyük zafer; “Egona gösterdiğin en büyük gözdağıdır.”

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir