İbrahim Soyalar, 1961 yılının sonbaharında bir eylül gününde Burdur’da doğdu. Köy enstitüsü mezunu öğretmen baba ile terzilik yapan annenin üçüncü ve son çocuğuydu. Orta halli bir memur ailesinin çocuğuydu aslında. Çocukluğu Burdur’da geçti. İlk, orta ve lise eğitimini Burdur’da tamamladı.
1978 yılında 17 yaşında, elinde valizi ile üniversite yollarına düştü. Sevabıyla günahıyla 12 Eylül 1980 dönemini bizzat yaşadı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü’nü 1983 yılında birincilikle bitirdi.
1983 yılında burslu okuduğu için Aydın-Nazilli’de Devlet Su İşleri’nde Orman Mühendisi olarak göreve başladı. ‘’Erozyon ve Taşkın Kontrolü’’ konusunda ihtisas sahibi oldu. Birçok çalışmalarda bulundu. Eserler bıraktı. Yıllar su gibi geçti ve memuriyette 40. yılına geldi. Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü; Havza Yönetimi, İzleme ve Tahsisler Şube Müdürlüğü’nde çalışmaya devam ediyor halen. Emekçi olmaktan mutluluk duyuyor.
Ömrünün üçte ikisi Aydın-Nazilli’de geçti. Artık kendisini Nazilli’li kabul ediyor. Memleketi Burdur’u, çocukluk ve gençlik anılarını tabii ki hiç unutmadı ve hep hatıralarında saklamakta…
Evli ve üniversite okuyan bir oğlu var. Eşi Gül Soyalar; aynı babası ve ablaları gibi en kutsal mesleğin sahibi, yani öğretmenliğin… Halen bir çok ulusal ve uluslararası etkinlik, sergi ve çalıştaylara imza atan Ege Sanat Birliği’nin Başkan Yardımcısı…
İbrahim Soyalar edebiyatla her zaman iç içe… Lise yıllarından beri şiir, hikâye, makale, deneme, araştırma yazıları ve tarih üzerine yazıyor. Editörlük ve söz yazarlığı yapıyor. Halen Aydın Nazilli Kentte Yaşam Gazetesi’nde köşe yazarı. Şiirleri ve yazıları; çeşitli dergi, kitap, gazete, antoloji ve internet (antoloji.com, edebiyatdefteri.com, blog.milliyet.com.tr vb.) ortamında yayınlanmaktadır. Üyesi olduğu Ege Sanat Birliği, Art Anatolia, Şahmaran Sanat Grubu, MESAM, Aydın Yazar ve Şairler Derneği’nin etkinlik ve çalıştaylarına aktif olarak katılmaktadır.
Neden yazmakta. Ruhunda var olan sonsuz hayallerin dışa vurumu bu aslında. Bir şeyler üretebilme arzusu. Bunun en güzel yolu da yazmaktan geçiyor. Yazarken güzel dilimizin yazım kurallarına elinden geldiğince çok dikkat ediyor. Gücü yettiğince insanlara yazma ve okuma bilincini kazandırmaya çalışıyor. Dizelerinde ve yazılarında hakça, insanca, özgürce yaşamanın nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışıyor. Kim bilir belki ömrü, hayallerinin ötesine geçmeye yetebilir.
Sene 2023… Sadece gerçekleri, gördüklerini ve göremediklerini yazmayı sürdürüyor. Yalanın ve haksızlığın karşısında durmaya devam ediyor. Bu tutku, ömrü vefa ettiği sürece devam edecek… En büyük hayali ise bir ‘’iz’’ bırakabilmek bu fani Dünya’da.
Yazarımıza ait tüm yazılar;
İbrahim Soyalar
-
Erkân-ı Dervişan – Akıl Tutulması ve Uyanış
Daha önceki yazımda bizim dervişten bahsetmiştim s...
-
Erkân-ı Dervişan
Derviş kimdir? Güzel bir soru. O zaman cevaplayalı...
-
Aydınlığın Yolu – İnsanoğluna Altın Öğüt
Sevgili dostlar; bu yazı, bir dini anlatmak ya da...
-
Şahmaran; Yorum ve çıkarım
Dostlar; ilk 2 bölümde (Birinci yazı - İkinci Yazı...
-
Şahmaran – Süreç ve hikaye II
Dostlar; 1. bölümde Şahmaran’a tarihsel ve sanatsa...
-
Şahmaran’a farklı bir bakış açısı – I
Bölüm 1: Tarihsel ve sanatsal yaklaşım Sevgili dos...
-
Bir bilgelik öyküsü – 18. Fil olmak
Dostlar; zor bir soru sormak istiyorum şimdi sizle...