Eğer kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek konusunda genel olarak rahatsanız, kendinize saygı duymak ve kendinizi takdir etmekte hiç zorluk çekmiyorsanız, güzel bir yaşamı hak ettiğinizi düşünüyorsanız özgüveniniz var demektir.
Öte yandan eğer gerçek benliğinizin bir şekilde zayıf, yetersiz, aşağı veya eksik olduğunu hissediyorsanız, belirsizliklerden ve kendinizden emin olamamaktan şikayetçiyseniz, kendi hakkınızdaki düşünceleriniz eleştirel ise, hayatta güzel şeyleri hak etmediğinizi düşünüyorsanız, bunlar özgüveninizin düşük olduğunun işaretleridir.
O halde, düşük özgüven kendimiz hakkında sahip olduğumuz genel düşünceyi, kendimizi nasıl yargıladığımızı, nasıl değerlendirdiğimizi, kendimize ne kadar değer verdiğimizi ifade eder. Kişinin kendi hakkındaki inançlarını oluşturan önemli deneyimler, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar. Çocukken; ailede, yaşanılan çevrede, okulda, görülüp duyulanlar ve yaşanılan deneyimler özgüven üzerinde önemli rol oynar. Örneğin;çocukken sık sık cezalandırıldıysanız, ihmal edildiyseniz, aşağılandıysanız, takdir edilmediyseniz, terk edildiyseniz, sevgiden yoksun büyüdüyseniz kendi hakkınızdaki tüm düşünceleriniz negatif etkilenmiştir ve özgüven eksikliğine sebep olmuştur.
Özgüven eksikliği, kişinin gündelik durumlardaki davranışlarıyla dışa yansır. İhtiyaçları söylemek veya düşündüğünü dile getirmekte zorlanmak gibi mahcup davranışlar, zorlu işlerden ve derslerden kaçmak, boynu eğik duruşlar, aşağıya bakan baş, göz temasından kaçmak, kısık sesle konuşmak özgüven düşüklüğü belirtileridir.
Özgüven eksikliği değiştirilebilecek bir durumdur. Farkına varma değişim için ilk adımdır. İkinci adım ise sahip olduğunuz yeteneklerinizi, tüm olumlu özelliklerinizi, bir kağıda yazıp her gün okuyarak odağınızı olumlu niteliklerinize çevirmek ve bunu alışkanlık haline getirmek olabilir. Eğer tek başına aşılamıyorsa bir uzmandan destek alınabilir. Eksik özgüven insanların hayatlarında acı verici etkiler yaratabiliyor. Eksik özgüveniniz tarafından beslenen, kendinizle ilgili önyargılarınız; okul hayatındaki ve yaşamdaki başarıları, zevkleri, düzenli ilişkileri, kazanımları perdelemenize ve sonucunda da mutsuzluğa sebep olur.
Sağlıklı, mutlu ve başarılı bir toplum için özgüven çok önemlidir bu yüzden başta ailelerin ve öğretmenlerin çocuklara karşı daha dikkatli davranmaları gerekir. İnsanların kendilerine ve hayata karşı duruşlarındaki özgüven ilk yedi senede açığa çıkmaktadır, hatırlayın; Karanlık için ışık ne kadar gerekli ise insanlar için de Özgüven o kadar gerekli…