Kadim bilgilerin anlatımı ile bir gün Buda bir yolculuk sırasında hastalanır ve bazı Jain rahipleri onu Lotus Çiçeklerinin yaprağı üzerinde hazırlanan özel bir nektarla başarılı bir şekilde tedavi etmeyi başardılar. Lotusların güçlü frekansları ve olağanüstü şifa gücü Lord Budha’yı yeniden doğurur,yeniden nefesini aydınlatır.
Hikaye, şu anda tüm dünyada yeniden ilgi çeken Pushpa Ayurveda’nın (çiçek terapisi) antikliğine ve etkinliğine ışık tutuyor.
Pushpa Ayurveda, öncelikle Jain rahipleri tarafından geliştirilen Ayurveda’nın özel bir dalıdır. Terapinin Jain prensibi Ahimsa’ya daha yakın olması nedeniyle özellikle bu daldan etkilendiler. Çiçek terapisi, eski Tibet geleneklerinde geliştirilen asırlık bir tedavinin modern versiyonudur.
Eşsiz Himalaya’ların enerjisi ve onun eteklerinde yeşeren her bitki, bu yüksekliğin neredeyse 4000 rakım ve üzerindeki her bir etkinin muhteşem şifasının katmerlendirir.
Jaın rahip ve rahibeleri DİKŞA (inisiyasyon ) yolunda ilerlerken 5 büyük yemin ederek yolu kabul ederler.
Ahimsa; Evren’de yaşayan hiçbir canlıya zarar vermemek yeminin ilk prosesidir.
Satya; Gerçeğe ve gerçeğine sadık kalmak kuralı ise ikinci prosestir.
Asteya; Asla çalmamak,hakkı olmayana el uzatmak en büyük yasak ve kuraldır.
Brahmacarya; Bekarlık
Aparigraha; Hiçbir şeye bağılı olmamak, sahip olmamak.
Bu beş büyük yemin yaşam tekamülünün her evresinde kendini çalıştırır.
Guru’lar bitkilerin ruhları olduğunu ve her bir bitkinin bir Tanrı enerjisi ile eşleştiğini kabul görürler. Örneğin Dronapushpi çiçekleri Abhisheka için kullanılır. Dhatura çiçeği Lord Shiva’ya, Tulasi Lord Vishnu’ya, Kamala Lord Bramha’ya, Lord Buddha’ya, Langali çiçeği Lord Ganesha’ya sunulur ve liste uzayıp gider.
Vedalar çiçekleri, yeryüzünde yaşamın gelişini belirleyen ilkel dürtünün bir parçası olarak görüyorlardı. Arketiplere göre yaratıcı olarak kabul edilen Brahma’ya ‘pushpa sambhavan’, yani ‘çiçeklerden doğan’ da deniyor. Brahma, Maha Vişnu’dan büyüyen nilüfer çiçeğinden doğan biri olarak tanımlanır; Malayalam’da yaşayan ünlü Malayalam ozanı Kunjan Nambiar’ın söylediği gibi. Rig Veda’nın kıtalarından biri, pushpaları veya çiçekleri bilen birinin refah, zenginlik ve iyi şansla kutsanacağını söylüyor.
Çiçekler, çeşitli medicine türlerinin yapımında temel olarak kullanılır. Ancak buna ek olarak, vedalarda, çiçeklerin terapi olarak kullanılmasının sayısız yolu ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Bir çalışma sistemi olan; ‘darsanam’ veya görme, çiçeğin frekans ve titreşimi ile tanışma zamanıdır. (İnisiyasyon süreci) Bu geleneksel şifa yönteminde, çiçeklerin günün veya gecenin belirli saatlerinde, belirli bir süre boyunca çalışılması öngörülmüştür. Tüm bu çalışmalara astroloji ilmi eşlik eder. Gezegen günü ve saatinde gerçekleşen bu yakınlaşma, ruhani uyumlanma ve buluşma muazzam güçte, bitki ruhunu alana taşır. Enerji transit bir şekilde başlar. Bugünün modern anlamında bu bir derin Meditasyon çalışmasıdır; Çiçeklerle Meditasyon…
Ritüellistik tüm çalışmalar bu güçlü uygulamanın içinde vaz geçilmez bir parçadır.
Belirli gökyüzü evrelerinde çiçeklerden bir remedy hazırlamak ve çiçeklerden yapılmış bir banyo ile arınmak pushpa ayurveda kapsamında öngörülen tedavilerden sadece birisidir.
Doğru bitki kanallarını bir araya ustalıkla getirmek için Lama’dan el almış rahipler gerçekleştirir. Bitkileri ustaca kullanma sanatını bir Guru’dan öğrenmek de Aushadhi geleneğini doğurur.
Sanskritçe’de, şifalı otlar aracılığıyla Uyanış yöntemine Aushadhidenir ve bu şekilde elde edilen bir Uyanış, doğru koşullar ve koşullar altında, kısa vadede de olsa, en azından kısmen bir Chalabhinna’nınseviyesini, üçüncü idrak seviyesinin bir Arhat’ını kopyalayabilir. Iddhavidha’nın yeteneği, dönüşümün gücünü.
Uyanış yolculuğunda bu potansiyeli uyandırmak için kullanılan şifalı otların sadece Guru aracılığıyla elde edilmesi ve uygulanması gerektiği ve bir Guru olmadan bitkilere el sürülmemesi konusunda bilgiler aktarılmıştır.
Bunun nedeni, sadece Ida’yı uyandıran bazı şifalı otlar ve sadece Pingala’yı uyandıran başka bitkiler olduğu için ve birini veya her ikisini de bastırabilen ve dengeleyenler var olduğu içindir. Bitki yasalarının bilinmesi gerekir.
Aushadhi veya bitkisel Uyanış çok hızlı gelişir. Uyanış için güçlü inisiyasyon gereklidir. Bitkinin ruhuna dokunma ve desteklenme son derece nezaket, sevgi ve şefkat yolu ile gerçekleşir…
Bhojan, Charakan ve Vagbhatan, ayurveda tedavisinde çiçeklerden sistematik ve başarılı bir şekilde yararlanan ünlü Ayurveda ustalarından bazılarıydı. Çiçeklerin kokusu, toplanma zamanı, hazırlanan ilacın türü, ilaçların hazırlanmasında çiçeklerle birlikte kullanılan malzemenin kalitesi ve türü tedavinin başarısını belirleyen önemli parametrelerdi. Örneğin Charakan, sarı jamanthi çiçeklerinin öksürük ve balgamı kontrol etmede faydalı olduğunu söylüyor. Bhojan muzip bir şekilde Kethaki çiçeğinin kesinlikle kadınların mutluluğunu artıracağını öne sürüyor.
1. Güçlü; Jatamansi, anksiyete belirtilerini yönetmek için faydalıdır. Ayurveda’ya göre Vata sırasıyla vücudun ve sinir sisteminin tüm hareket ve eylemlerini yönetir. Kaygının temel nedeni Vata dengesizliğidir. Jatamansi kaygı belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bunun nedeni Tridosha dengeleme özelliği ve benzersiz Medhya (zekayı geliştirme) etkisidir.
İpuçları:
A. 1/4-1/2 çay kaşığı Jatamansi Tozu alın.
B. Yemek yedikten sonra günde bir veya iki kez balla birlikte yutun.
C. Anksiyete belirtilerini kontrol altına almak için 1-2 ay devam edin.
2. Epilepsi
Jatamansi epilepsi semptomlarının yönetilmesine yardımcı olur. Ayurveda’da epilepsiye Apasmara adı verilmektedir. Epileptik hastalar nöbet atakları yaşarlar. Nöbet, beyinde kontrol edilemeyen ve hızlı vücut hareketlerine yol açan anormal elektriksel aktiviteden kaynaklanır. Bu bilinç kaybına bile yol açabilir. Epilepsi üç doşanın tümünü içerir: Vata, Pitta ve Kapha. Jatamansi üç doşanın da dengelenmesine yardımcı olur ve nöbet olaylarını azaltır. Ayrıca Medhya (zekayı geliştirme) özelliği nedeniyle sağlıklı beyin fonksiyonunun korunmasına da yarar.
3. Uykusuzluk
Jatamansi derin uykuyu teşvik etmek için faydalıdır. Ayurveda’ya göre, Vata dosha’nın ağırlaşması sinir sistemini hassas hale getirir ve bu da Anidra’ya (uykusuzluk) yol açar. Jatamansi, Tridosha dengeleme özelliğinden dolayı sinir sistemini sakinleştirir. Eşsiz Nidrajanana (uyku uyandıran) etkisi nedeniyle derin uykuya yardımcı olur.
İpuçları:
A. 1/4-1/2 çay kaşığı Jatamansi Tozu alın.
B. Uykusuzluğu yönetmek için akşam tok karnına sonra balla birlikte yutulur.
4. Zayıf Hafıza
Jatamansi, düzenli kullanıldığında hafıza kaybı semptomlarının yönetilmesine yardımcı olur. Ayurveda’ya göre sinir sistemi Vata tarafından kontrol ediliyor. Vata’nın dengesizliği zayıf hafızaya veya zayıf zihinsel uyanıklığa yol açar. Jatamansi hafızayı geliştirmek için faydalıdır ve anında zihinsel uyanıklık sağlar. Bunun nedeni Tridosa dengeleme ve Medhya (zekayı geliştirme) özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
Farklı örneklemeler;
Çiçekler, eski çağlardan beri tedavi amaçlı olduğu kadar dekoratif ve manevi olarak da kullanılıyordu. Vedalarda, Pushpa Varga adı verilen ayrı bir bölümden bahsediliyor. Bu şifalı çiçekler ilaç firmaları tarafından parfüm, renklendirici madde yapımı ve tıbbi amaçlı olarak pazarlanmaktadır. Esansiyel yağlar daha güçlü olduğundan kurutulmuş çiçeklerden hazırlanır. Şifalı çiçekler antiviral, antiinflamatuar, antipiretik, analjezik, duygudurum düzenleyici maddeler içerir. Burada yalnızca şifalı çiçeklerle ilgili Bhavaprakasha Nighantu ve bunların tedavi edici etkileri elemeye çalışılıyor.
Jatamansi kaynakça; Hindistan’ın Ayurvedik Farmakopesi. Bölüm 1 Cilt 1.