Tepki, cevap, savunma, sorgu

  • İnsan X Merhaba,
  • İnsan 1 Ne varrrr
  • İnsan 2 Merhaba.
  • İnsan 3 Merhaba!
  • İnsan 4 Merhaba?

İletişimin hayatımızdaki yerini ve farkındalığımız ile aslında ne kadar iletişim içinde olup olmadığımızı sorgulama zamanlarındayım.

Cemal Süreya’ya ait olduğu söylenen “Tepki değil cevap ver“ sözüne baktığımda tepki ile cevap arasındaki farkın zaman olduğunu söyleyebilirim. İlk an hiç düşünmeden duygu durumun yoğunluğuna göre tepki veriliyor. Düşünüp bir es verilip duyguların analizi ile cevap veriliyor.

Tepki, cevap, savunma, sorgu

Burada zihin her iki durumda da etki ediyor. Zihinde bulunan veriler seni yönlendirebildiği gibi bu yönlendirme kimi zaman tepki içinde farklı, cevap içinde farklı haller alabiliyor.

Bir es verip düşünceme göre her ikisinin arasındaki en önemli farkın olumlu yaklaşım olduğunu düşündüğümü paylaşmak isterim.

Tepkiler olumlu heyecanlı mutlu olabilir mi? Olur tabi ki.

Cevaplar olumsuz kırıcı mutsuz edici olabilir mi? Tabi ki.

Sınırların, düşüncülerin, duyguların, davranışların için gerekli olursa tepki değil olumsuz bir cevap verilebilir.

Güzel bir sürprize verilen kahkaha dolu mutlu bir tepki ne güzeldir.

Bunları yazmamın nedeni anlatmak istediğim aslında bunların dışında iletişim anında gerçekleşenler.

Takibimde olan çoğu durumda insanların bir kısmı sürekli tepki vermenin bir iletişim olduğu şeklinde davranmaları. Bir kısmı cevap. Bazıları ne dersen de sürekli savunmada. Kısmen çok az kişi sorgulamaya alır durumda.

Bütün bunlar neyi anlatıyor aslında bize; Çocukken sürekli eleştirilerek büyüyenlerimiz tepki ve savunma ile iletişimde oluyor. Mantıkla yaklaşanlarımız cevap ve sorgu kısmındalar.

Her iletişimimiz iyi doğru düzgün şekilde geçmiyor. Altında her insanın kendi yaşantısı içinde yaşadıklarının getirileri eğitimi düşünce duyguları yatıyor.

Çok geniş çerçeveden bakar isek hiç birimiz her zaman düzgün iletişimler kurduğumuzu söyleyemeyebiliriz. Bunun farkındalığında olmak bile ne zaman tepki, ne zaman cevap, ne zaman savunma veya sorgulama yaptığımızın kendi içimizde keşfidir. Bu keşif bize bir adım daha iletişimimizin gelişmesine yoldur. Kendimizi geliştirmek değişim çok kafa tuttuğumuz bir konu olsa da burada cevap ve sorgulama bize gelişimi değişimi getirmektedir.

Dikkat çekmek isterim herkesle her zaman düzgün iletişim içinde olmak mümkün olamayabilir bunun en güzel cevabı bana göre susmaktır.

Güzel, sağlıklı iletişimler içinde olabileceğimiz süreler ve insanlar ile bol sohbetler dilerim.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

2 Yorum

  1. Banu

    Evet kesinlikle katılıyorum.
    Dinlemiyoruz, tepki veriyoruz, cevap ise hiç yok!!!
    Karşı tarafı anlasak/anlamaya çalışsak ve diyalog başlasa ne güzel olur.
    Bir yerden başlamak lazım, biz seninle bol bol iletişelim olur mu? :))))
    Sema’cığım kalemine sağlık

    Yanıt

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir