Zaman yolcusunun Tarot notları: Tarot ‘un kökenleri

Zaman yolculuğunun Tarot treni ile yapacağı seyahatine tekrar hoş geldin; Sevgili okur. Bu bölümde sizlerle yüzlerce sene öncesine gideceğiz. Ortaçağın en gizemli karanlıkların okült yani gizli ilimlerin en derin en saklı en karanlık odalarda gerçeğin nasıl arandığını, hangi uygarlıkların Tarot ile nasıl bir macerası olmuş gibi bilgilerle bir yolculuk yapacağız. Kemerleri bağlayın ya da bağlamayın bu yolculuğun heyecanı da burada olsun.

Tarotun tarihî

Tarot yüz yıllardır çok sayıda araştırmacının yazılarına ve araştırmalarına konu olmuş. Bu araştırmalarda benim en çok dikkatimi çeken ve Tarot’a karşı bakış açımı tamamen değiştirip tabir-i caizse bu destelere vurulmamı sağlayan bilgi bu çizimleri kimin yaptığının bilinmemesi olmuştur. Kimilerine göre melekler çizmiş, kimilerine göre aydınlanmış üstatlar çizmiş fakat güvenlik sebebiyle kendilerini gizlemişler. Ben kendi kalbimde meleklerin veya bilinmeyen varlıkların çizdiğine inanmak istiyorum zira kartlardaki ezoterik doktrinlerin sembolik dışavurumları o kadar muazzam bir matematik ile işlenmiş ki hangi insan beyni bunu nasıl düşünür bilemiyorum. Bu tıpkı piramit mimarisini çözmeye benziyor benim gözümde. Psikolog Carl Gustav Jung konuyla ilgili son sözü söylemiş zaten, “Tarot herhangi bir zamana ait olmayan insanlığın her zamana her koşuluna uyarlanan niteliktedir.”

Şimdi kökenlere bir göz atalım. Büyük bir çoğunluğun düşündüğü üzere Tarot Avrupa’da ortaya çıkmıyor. 14. Yüzyılda küçük arkana kartlarının (kart özelliklerine diğer yazılarda değineceğim) İslam dünyasından gelmiş olduğunu destekleyen çok fazla kanıt varmış. Ancak bu kartların o zaman nasıl kullanıldığına dair sağlam bir bilgi bulamadım. Oyun amaçlı mı, kehanet amaçlı mı kullanıyorlar bunu kimse bilmiyor. Büyük arkana kartlarının kökeni ise henüz netlik kazanmamış. 1600 lü yıllarda ortaya çıkmasına rağmen eski Mısır’ın binlerce yıl öncesinin gizemli kitaplarından geldiğine inanan kesim de oldukça fazla.

Çingeneler:

Özellikle batı dünyasında Tarot ile özdeşleşmiş kişiler şüphesiz Çingenelerdi. Çingene halkının kollarının tufandan 16 bin yıl önce Mısır’a yerleşerek Mu’ya ait koloni oluşturduğunu savunan kesime bakacak olursak tarihin çok fazla uygarlığında bulunmuş ve 14. Yüzyıla kadar tarot ile oldukça haşır neşir olmuşlar. Çingenelik çoğu yerde kehanet, büyücülük ve cadılık ile bir tutulmuş ve zamanında herkesin bildiği gibi çokça çileler çekmiş çokça öldürülmüş ve sürülmüşlerdir. Tarot cadıların kristal küre ile birlikte en sık kullandıkları araçtı.

Mısır:

Mısır’ın binlerce yıllık koca tarihinde sembollerin yeri oldukça büyüktür. Tarot da sembol okumalarına bakıldığında hemen hemen tüm sembollerin karşılığını Mısır tarihinde buluyoruz. Hiyerogliflerin büyük çoğunluğundaki semboller Tarot ile bağlantılı ve insanlığın pek çok gizli yönünü bünyesinde barındırıyor.

Memlük kartları

Mısır’ın hiyerogliflere çizilmiş olan öğretilerin kartlara dönüştürülmesi düşüncesi arkasında Türkler varmış. Kökeninin Mu’ya kadar gittiğin söylenen sembol dizileri 1250 yılından 1517 yılına kadar Memlükler’de oyun kartı olarak kullanılmış. Burada bir detay: destelerin çoğunda resim çizimi bulunmamakta çünkü İslamiyet’te insan figürü resmetmek o zamanlar günah olarak görünüyor.

İtalya:

Gizli yani ezoterik bilgilerin Yunan dünyasındaki en önemli merkezi Platon Akademisiydi. Burada hiç şüphesiz Tarot’ta ihtişamıyla bulunmuş. Tarot İtalya’ya Yunan etkisi altındaki Osmanlı İmparatorluğu üzerinden geçmiş. Bu kültürel altyapıya Rönesans bilgeliği ve altyapısı yerleşmiş. İlk olarak 1428 yılında soylular oyunu olarak deste ortaya çıkmış ve rahipler tarafından da günah ilan edilmiş.

Fransa:

Fransa’da Tarot masonik ve aristokrat ailelerde yaygınlaşmaya başlamış.

Fransız bilginlerine göre tarot destesinin kökeni hermetizm ve Kabalaya dayanmaktadır.

Memlükler üzerinden Avrupa’ya ilk geliş tarihinin 1350 li yıllar olduğu tahmin ediliyor.

Tarot kartlarıyla ilk kehanet 1700 lü yıllarda Paris’li Falcı Eteilla tarafından yapılmış. Etteilla Tarot’un bir Mısır kitabı olduğuna dair bilgiyi 1757 yılında dağlarda yaşayan bir ihtiyar ermişten aldığını iddia etmiştir.

Binlerce yıllık yüzbinlerce Tarot kaynağından elde ettiğim küçük hap bilgileri sizlere sunmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda desteler ve kartlar üzerinden Kahraman’ın hikayesini paylaşacağım.

Unutmayın Tarot gerçeğinin peşinde koşan her kişi yeniden başlamak zorundadır, çünkü kartların gizemi asla bilinmemiştir ve bilinmeyecektir.

Bir sonraki yazıma kadar Tarot kartlarının fotoğraflarını incelemenizi ve sembollerin güzelliğine bakmanızı tavsiye ediyorum.

Zaman Yolculuğunun tek biletlik yolculuğunda şimdi dünyaya köklenme vakti.

Bir sonraki buluşmaya kadar kendinize iyi bakın sevgiler.

 

Kaynakça:

Tarot ve Kahramanın Yolculuğu, Hajo Banzhaf

Atlantis İnisiyasyonu Tarot, Cihangir Gener

Tarot: Çağların BilgelikA nahtarı, Paul Foster Case

 

İlk ders Tarota giriş:

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

1 Yorum

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir