İnterval Cardio

İnterval cardio günümüzde çok az kişi tarafından bilinmekle birlikte doğru bir şekilde yapıldığından sizlere minimum kas kaybıyla birlikte maksimum yağ yakımını sağlar.Kesinlikle diğer yağ yakımı için kullandığınız cardio antrenmanlarını bir kenara bırakacaksınız.Genellikle kullanmış olduğunuz cardio antrenman programları sabittir ve değişkenlik göstermezler yani bir süre sonra vücut bu programa alışır ve verim alamamaya başlarsınız.

ip-atlama

İnterval Cardio antrenmanı nedir?

İnterval cardio antrenmanları alışılmış aerobik antrenman programlarının aksine metabolizmanızın hızını belirgin derecede arttırmaktadır. Bu antrenman programlarında amaç kısa süreli bir şekilde maksimum efor sarf ederek metabolizma hızını maksimum seviyeye çıkartmaktır. İnterval antrenman programı bireyin vücuduna maksimum dayanıklılığı sağlar. Vücut geliştirme antrenmanları ile birlikte bu cardio programını da kullandığınızda hayal ettiğiniz fit vücuda kısa sürede sahip olacaksınız. Aerobik cardio antrenmanlarından farklı olarak metabolizma hızınız bu antrenman programıyla birlikte çok daha uzun süre hızlı bir şekilde çalışacaktır. En yüksek yağ yakımı kalp atış hızınızın 120-180 arasında olduğunda görülür. Bu cardio programı ile gerekli kalp ritimlerinde, maksimum şekilde yağ yakacağınıza şüpheniz olmasın.

İnterval cardio antrenmanı nasıl yapılır?

Cardio programımızda vücutta yağ yakımını sağlayacak bütün cardio çeşitlerini yapmak mümkün. İster koşarsınız, ister ip atlarsınız isterseniz yüzersiniz hatta tırmanış bile yapabilirsiniz. Ben size en sık tercih edilen ve yapılması en basit olan koşu bandında yapılan interval cardio antrenmanından bahsedeceğim.

yüzmek

Cardio programına başlamadan önce yapmamız gereken önemli birkaç madde var. Öncelikli olarak koşu bandınızın hız ayarını 5.5-6 km/s’ye getirin. Ardından 1 dakika boyunca koşabileceğiniz en yüksek ayarda 1 dakika boyunca koşun. 1 dakika sonunda da orta bir değerde(6-7 km/s) koşmaya devam edin. Isınma programı olarak bu programı uygulayacağız. Bu son yaptığımız 3 dakikayı 1 set olarak kabul edebiliriz. Her zaman 5 dakika dinleneceğiz. Düşük bir hızda yürüyebilirsiniz dinlenme sırasında.

İnterval cardio antrenman programı

1.Ay

Haftada 3 gün ve günde 3 set şeklinde yapacağız. 5 dakika boyunca ısındıktan sonra 1 dakika hızlı koşup 2 dakika orta hızda devam ediyoruz bu şekilde 3 set yapıyoruz ardından 5 dakika vücudumuzu soğutuyoruz. Bu idman programımız 19 dakika sürmeli.

2.Ay

Haftada 4 gün boyunca ve günde 4 set şeklinde yapıyoruz. Yine aynı şekilde 1 dakika koşup 2 dakika orta hızda devam ediyoruz ve 5 dakika soğuma yapıyoruz. Programın süresi 22 dakika.

3.Ay

Haftada 4 gün boyunca 5 set şeklinde yapıyoruz. Programın ısınma ve soğuma dahil toplam süresi 25 dakika.

İnterval cardio programında dikkat etmeniz gerekenler

-Bu programı ağırlık idmanlarından sonra kullanmalısınız. İdman öncesi bu programı çalışmayın.

-Bacak antrenmanından sonra bu cardio programını uygulamayın.

-Amacımız yağ yakmak fakat az miktarda da olsa kas kaybı yaşanıyor. Bu dönem boyunca protein ağırlıklı besleninki kas kaybını minimum seviyeye indirin.

-İnterval cardio antrenman programının uzun süreli ağırlık ve cardio antrenmanı yapmış kişiler veya ağırlık antrenmanı yapmamış kişiler tarafından yapılması gereklidir. Eğer ağırlık çalışıyorsanız idman sonrasındaki interval cardio için gerekli setleri azaltabilirsiniz veya cardio antrenmanını, ağırlık antrenmanından farklı bir güne erteleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Emine Yeşim Aydın, 1984 yılında istanbul’da doğdu. İtalyan lisesi, Koç Üniversitesi Sosyoloji ve Yeditepe Üniversitesi (İtalyanca) Sanat ve Tasarım ile İç mimarlık eğitimlerini takiben, halen Ales'e hazırlanmakta ve spor psikolojisi üzerine okumayı hedeflemektedir. Küçuk yaşlardan itibaren değişik sporlarla uğraşmış, kayak, yüzme, tenis ve koşu alanlarında çeşitli dereceler kazanmıştır. Hobi olarak satranç, ipek boyama ve felsefe ile ilgilenen Aydın, zaman içinde ruhsal aydınlanma konusunda kendini geliştirmeye başlamış ve ruh-beden bütünlüğü kapsamında sağlıklı yaşam koçluğuna yönelmiştir. Son birkaç yıldır pilates eğitimi vermesinin yanı sıra, koşuya geri dönüşünden itibaren bunu sosyal sorumluluk inancı gereği, gittiği yarışlarda bütün koşuculara ücretsiz stretching/pilates workshopları düzenlemeye ve zaman içinde organizasyonlara kendini entegre ederek şehir şehir koşmaya devam etmektedir. Beden, zihin ve ruhsal gelişim konularında yazılarını ve araştırmalarını paylaştığı Squirrel Training facebook sayfasının bini aşkın takipçisiyle düzenli iletişim içerisinde olup, yazılarının bazılarını farklı bloglarında yayınlamaktadır. Şuan aktif olarak, bağış toplamak üzere koşmaya devam etmekte ve hatta Türkiye Omurilik Felçlileri derneğinin yanısıra, kanserle savaşan Pembehanım derneğinde gönüllü olarak çalışmaktadır.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir