Mısır koku tanrısı Nefertum tüm kokulardan sorumlu bir Tanrıydı. Mistik aromalarla mumyaladıkları ölüleri büyük bir sevgi ve nezaketle uğurlarlardı, yazın sıcak aylarından durgun sulardan gelen çürük kokuları, hayvan leşlerinin kokularına karışarak tüm Mısır’ı alıkoyardı.
Kokunun ilk kullanımı bu yoğun ve çirkin kokuyu ortadan kaldırmaktı ve başarıldı hem de en üst seviyesi ile. Himalayalarda ise dağın eteklerinde, yüksek irtifada yetişen olağan üstü Jatamansi çiçekleri kullanıldı. Zihni temiz, kargaşasız ve sakin kılarsanız, ruhla olan bağlantı daha güçlü oluşurdu. Tibet de bir Şaman adayı mutlak koku çemberinde yapılan bir koku sınavından geçerdi.
Kudüs’ün Kadim Tapınak kokuları da yine tarihsel sürecin derin imzalarını taşırdı.
Orta çağda ise Wiccanlar, hemen hemen her reçetelerinde bitkilerden ve onların yüksek enerjili kokularından kullanırlardı. Bir cadı sihrine yaptığı her rüzgara bir bitki aroması koyardı. Paganik tüm çalışmalarda bitkilerin baş tacı olması alanı inanılmaz güçlü kılmasıydı.
Mistik Aroma; İlahi gücü ve göksel alemin derinliklerine, boyut kapılarına götüren hoş, kalpten gelen İlahi olana giden bir yoldur, bitki Krallığının eşsiz titreşimleri ile maneviyatında ötesinde bir alana taşır sizi. Kadim her koku manastırlarda, saraylarda, savaşlarda bile kullanıldı. Kleopatra’nın Jul Sezar deniz seyrine çıkmadan önce, geminin yelkenlerinin özel bir yağ ile kaplanmış olması, tüm gemidekilerin güçlü bir istikrar ve cesaret verecekti, şüphesiz ki savaşa gidenlerin bu iki güçten mahrum olmamaları gerekirdi. Kleopatra’nın iyi bir simyacı, cadı olduğu söylenir. Öyle ya baştan çıkaran afrodizyakları en iyi kullananın o olduğunu hepimiz biliyoruz.
Bu manyetik Kokular kimi zaman, karanfil tomurcuğu, sandal ağacı, paçuli ya da Jatamansi çiçekleri olurdu. Karanfil tomurcuğu ruhu harekete geçirir. Sandal ağacı basiret, iyi şans, koruma ve başarıyı artırır. Paçuli, para, başarı, bolluk ve zenginlik çeken önemli bir tezahür bitkisidir. Her şişe, refahını ve çizim başarısını daha da artırmak için bir sitrin yonga taşı ile birlikte gelir.
Bitkilerin aromalarını en doğru şekilde, onun en saf haline ulaşana kadar devam eder.
2018 Yılında Tayland da düzenlenen bir Traditional Herbe Ball Wörkshobunda kendimi aromaları en yüksek bitkilerin içinde, üzerimde bir önlük ve tahta bir kesme tahtasının yanında bulmuştum. Henüz bir hafta önce gezdiğim
Million Years Stone Park ise bitkilerin sürekli bana olan akışlarının farkındalığını öğretiyordu, tesadüf bir süreç değil, planlanmış bir akıştı, uzak doğu da akışta kalmamanız imkansız gibi. Kış kamelyası bitkisinin etrafında saatlerce dolanıp bu kokunun sarhoşu olduğumu hala, gülümseyerek anımsarım.
Dahlia (Yıldız Çiçeği) ile tanışırken içim içime sığmıyordu onların sinerjisinde olmak muhteşemdi.
Geleneksel olanın hala buram buram koktuğu bir ülke Tayland tabi bana göre, neresinden baktığınız çok önemli.
O gün ilk defa pellet yapmayı öğrenmiştim, kökleri nasıl temizleyeceğimi, dalları nasıl sıyıracağımı ve onları kocaman bir taş havanın içinde, Özleri ile buluşturacağımı? Sakin ve telaşsız olmak, anın içinde durmak en büyük prosesti bu yüzden kimse acele etmiyordu, her şey birbiri ile ahenk içinde eklenirken herkesin yüzündeki şefkatli tebessümler ise ruhumuzdan gelenleri karışımlara katmak, ellinin şifasını akıtmak, yüreğinin koşulsuz sevgi ile dolmasına izin sunmak önemliydi. Nereden geldiğimizin ya da kim olduğumuzun bir ehemmiyeti yoktu, tek bir niyet ile buluşmuştuk alanda ; Mistik Aroma.
Eski Mısır’ın Yedi Kutsal Yağı
Mısır’ın Yedi Kutsal Yağı’ndan ilk kez 2018’de İlkbahar Ekinoksu haftasında yaptığım ziyaret sırasında Kahire’deki Tahrir Meydanı’ndaki eski Mısır Müzesi’nde belirli bir Dr. Şerif ile tanıştıktan sonra haberdar oldum .
O kader buluşmasından sonra, oradayken onlar hakkında bulabildiğim her şeyi öğrenmenin içinden çıkılmaz bir şekilde tavşan deliğine çekildim ve geri döndükten sonra daha da detaylı araştırmalara öncülük ettim. Aşağıda, bu deneyim ve çabanın meyvesi açıklanmaktadır.
“Yedi Kutsal Yağ”, eski Mısır’ın 3.700 yıllık tarihini kapsayan tapınak yazıtları, mezar sanatı, yağ paletleri ve kapları ve papirüslerin arkeolojik kanıtlarına dayanan Mısır bilimciler tarafından sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bu yedi kişi toplu olarak , özellikle kutsanmış mesh yağları için kullanılan bitkisel yağlar için genel bir kelime olan Merhet olarak biliniyordu . Merhet kelimesi, hanedan tarihi boyunca birçok mezarda tasvir edilen kutsal yağın popüler bir genel temsili haline gelen, ayırt edici tek bir kavanoz şeklindeki hiyeroglif ile temsil edildi. Aslında, bu şekle sahip kaymaktaşı küpler , Mısır tarihi boyunca Merhet için en yaygın kullanılanlar haline geldi .
MÖ 3200’den önceki puslu proto-hanedan günlerinden son tapınağın MÖ 537’deki resmi kapanışına kadar Mısırlılar, yukarıdaki başlıkta gösterildiği gibi, her birini farklı bir şekle sahip bir kavanozla ilişkilendiren yedi ana Merhet çeşidini tutarlı bir şekilde tanıdılar. Hanedan öncesine tarihlenen bu küplerin en eskisi, Saqqara’daki Basamaklı Piramidin altındaki tünellerde ve odalarda bulundu; Thutmose III tarafından yeniden kullanılan ve yaratıldıktan yaklaşık iki bin yıl sonra kabaca onun kalıbıyla yazılmış firavun yadigârları.
Bu son derece saygı duyulan kokulu yağlama yağları, tapınak yazıtlarında genellikle “Horus’un Gözü” olarak anılırdı; bu durumda, nefes alan kişinin burnu. Toplu olarak, yedi kutsal Merhet , tapınak kuruluş törenlerinin, tanrıları için günlük tapınak ritüellerinin ve en önemlisi mumyalama sürecinin vazgeçilmez unsurları olarak kabul edildi. Kokularının , üzerlerine mesh edilmiş olan her şeyde etkili ruhun – Akh’ın “ilahi canlı nefesini” sihirli bir şekilde çağırdığına inanılıyordu . Shane Clayton aktarımından…
En çok kullanılan ve ismini tarihe kazıyan; Boswellia (Akgünlük reçinesi)nin ilk tarihsel yazılı kanıtları, psikoaktif özellikleri ile onu anlatan, Babil Talmud’undadır. (MÖ 600-300 dolaylarında), “duyuları uyuşturmak” ve “üzülmemek” için ölüm cezasına çarptırılan mahkûmlara şarapla uygulandığı söylenir. Buna göre, bazı akademisyenler çarmıha gerildiğinde İsa’ya sirke ile verilen görünüşte psikoaktif içkideki “safra” olduğuna inanıyorlar. Mür ( Commiphora mür)o da benzer bir psikoaktif etkiye sahiptir ve genellikle Romalı askerler tarafından ucuz şarapla aşılanır ve İsa da dahil olmak üzere çarmıha gerilmiş mahkumlara sunulur (Markos 15:23). Yakın tarihli bilimsel araştırmalar, bu yağların ve tapınak tütsünün ayrılmaz bileşenleri olan sığla ve müru bir araya getirmenin, aslında ruh halini iyileştiren bir analjezik ilaç olarak güçlü bir sinerjistik etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Devamı için Zoom online Mistik Aroma atölyesine beklerim.
Dağlardan Sevgilerimle…