Barbarın Kahkahası – Sema Kaygusuz

Sema KaygusuzEdebiyatımızın şimdiden iz bırakan temsilcilerinden olan Sema Kaygusuz, Barbarın Kahkahası adlı yeni romanında bir motelde geçen tatil üzerinden bir Türkiye portresi çiziyor.

Kendi edebi kişiliğini yaratan Kaygusuz, bu son kitabında kaba saba yanlarımızı gün yüzüne çıkartıyor. Barbarın Kahkahası, bir motelde tatil rastlantısıyla bir araya gelmiş olan farklı karakterlerin öyküsünü konu alıyor ve her birinin yönlerini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Karı koca arasındaki ilişki de, bir eşcinsel çift arasındaki ilişki de, garsonların kendi aralarındaki ilişki de, aynı kıyının kenarında birlikte ve gerçekçi bir şekilde anlatılıyor. Bir tatil serüveni içerisinde öykünün kor kısmında kalansa herkesin içine gömdüğü sırları oluyor.

Barbarın Kahkahası’nda hem kendileri hem sırları farklı kişiler tatillerini yapmaya süredururken gizlice havluların ve pek çok eşyanın üzerine işenmekte, bu çiş kokusu tüm kesifliğiyle tatilcilerin ve otel personelinin üzerine bir karabasan gibi çökmektedir. İnsanoğlunun en kaba ama en basit hali olan bu ihtiyacı giderme, pervasızca burunlara ve gözlere sokuluyor.

“Sıradan bir olumsuzluğu büyük acılardan kalan deyişlerle anlatırsan, asıl keder görünmez hale gelir.” Barbarın Kahkahası’ndan

Tatiller her zaman eğlenceli ve keyifli değildir. Tatiller birçok şeyin ortaya döküldüğü, badirelerin atlatıldığı ortamlara bile dönüşebilir. Hatta insan eşini, dostunu en iyi tatilde tanıma fırsatını bulur.

“Çok korkarım ürküntü veren arzulardan, ölümcül kuruntulardan. Ne de olsa her felaket, evvela bir cümleydi. Rutubetli tenin acı cümlesi…” Barbarın Kahkahası’ndan

Kaygısız’ın bildik üslubu ve imge gücü, zaman zaman gerilimli anlarda bile okurun ağzında lezzetli bir tat bırakıyor.

“İnsanın kendi bilgeliğini elinden kaçırması büyük talihsizlik.” Barbarın Kahkahası’ndan

Sema Kaygusuz, bu kitabında karakterler üzerinden cinsellikten inançlara kadar keskin virajlara giriyor ve bunun altından da başarıyla kalkıyor.

Sonu belki biraz eksik, biraz yarım kalmış hissi veriyor, ama Kaygusuz’dan akıcı ve çarpıcı bir roman daha okunmayı bekliyor…

Yazar Hakkında

Eğitmen ve yazar Fuat Sağıroğlu 1979 yılı İstanbul doğumlu olup, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Kendisi Eğitim ve Gelişim Yönetimi alanında görev yapmaktadır. Fuat Sağıroğlu’nun “Eğitimin Mutfağından Sahnesine”, “Dünya’nın Son Savaşı” ve “Aşk Burada Çekmiyor” adlı üç kitabı bulunmaktadır. "Eğitimin Mutfağından Sahnesine - Eğitim ve Gelişim Yönetimi" adlı mesleki kitabı 2022 yılı sonunda Akademisyen Kitabevi'nden çıkmış olup, kurumsal eğitim alanına önemli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Benzer yazılar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x