Ruh Tozu – Bilincin Büyülü Evreninde Bir Keşif Yolculuğu
Nicholas Humphrey’in yazdığı “Ruh Tozu: Bilincin Büyülü Evreninde Bir Keşif Yolculuğu”, bilincin doğası ve beynin fiziksel süreçlerinden nasıl ortaya çıktığı hakkında bir kitaptır. Kitap, bilincin gizeminin ve onun dünyayla ilgili algılarımızı ve deneyimlerimizi nasıl şekillendirdiğinin bir keşfi.
Humphrey, bilincin sadece beyin aktivitesinin bir yan ürünü olmadığını, daha çok evrenin en başından beri gerçeklik dokusuna dokunmuş olan temel bir yönü olduğunu savunuyor. Bilincin incelenebileceği ve anlaşılabileceği yolları ve bu anlayışın kendimizi ve çevremizdeki dünyayı anlayışımız üzerindeki etkilerini araştırıyor.
Humphrey, kitabında, evrimin temel mekanizması olan doğal seçilim ve genetik mutasyonların, hayatın çeşitliliğini ve uyumunu nasıl yarattığını ve bu sürecin insan beyninin gelişimindeki rolünü açıklıyor. İnsan beyninin karmaşıklığına rağmen, bilincin nasıl ortaya çıkabildiğine dair farklı teorileri de inceliyor. Ayrıca, dilin bilincin gelişimindeki rolünü ele alarak, dilin insanların kendileri hakkındaki fikirleri ve algıları üzerindeki etkisini tartışıyor.
Bilincin doğası üzerine ayrıntılı bir inceleme yapan Humphrey, bilincin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve nasıl ortaya çıktığı hakkında farklı teorileri inceleyerek, okuyuculara farklı bir bakış açısı sunuyor. Kitapta ayrıca, insanların hayatın anlamı hakkındaki düşünceleri ve inançlarıyla ilgili bölümler de yer alıyor. Humphrey, bu konuda evrimsel bir bakış açısı sunarak, insanların tanrı kavramını nasıl oluşturduklarını ve neden bir tanrıya inandıklarını açıklıyor.
Kitap, geniş bir bilinç anlayışı ve bunun kendimizi ve çevremizdeki dünyayı anlayışımız üzerindeki etkilerini sunmayı amaçlıyor. Ayrıca okuyucuları kendi öznel deneyimleri ve dünya görüşlerini nasıl şekillendirdikleri hakkında eleştirel düşünmeye davet ediyor.
– Arka Kapak –
Aynı zamanda bilinç probleminin saplantılı sorularımızla nasıl iç içe olduğunu gösteren bir çalışma bu. Nasıl mı? Örneğin Tanrı fikrinin evrimin bir ürünü olduğunu hiç düşündünüz mü? Peki ya hayatın yaşanmaya değer olup olmadığı ve ölüm korkusu evrimin bir oyunu olabilir mi? Yaşamın yarattığı mucizeleri ve bilincin büyüsünü duymak isteyenler için keşif yolculuğuna bir davet bu!
Pekâlâ, hazır mıyız?
– Alıntılar –
- İçsel alanımızı işgal eden kendi benliğinizdir. (Syf. 105)
- Büyücünün aslında siz olduğunuza, âdeta kendi bilincinizin peri tozuyla her şeyi sizin renklendirdiğinize sizi ne ikna edebilir? (Syf. 130)
- Peki bu yüksekliklere ulaştıktan sonra, bunun arkasındaki evrimsel hikâyenin ne olduğunu sormaya cesaret edebilir miyiz? (Syf.132)
- Bilinç gerçekten sadece insanlar arasındaki bir iletişim ağıdır… (Syf.153)
- Ruh diyarı, ruhun topraklarıdır. İnsan zihninin büyülü içselliğinin her tarafta kendini hissettirdiği bir yerdir. (Syf.172)
- Bir insanın, ötesinde her şeyin anlamını yitirdiği sınırı aşması çok az, son derece az zaman alır: sevgi, kanaatler, inanç, tarih. İnsan yaşamı -ve sırrı burada yatar -bu sınırın hemen yakınında, hatta onunla doğrudan temas hâlinde gerçekleşir; kilometrelerce değil, bir santimden az bir miktar uzakta. (Syf.191)
Kitabı satınalmak için link : https://www.folkitap.com/ruh-tozu
Kitap ilgimi çekti. Emeğine sağlık Şûra…