Sorgulamak Üzerine

Soru sormazsan ve sorgulamazsan hayatı, başkalarının sorularının ve sorgulamalarının cevaplarını yaşamak zorunda kalırsın. Sorgulamanın negatif ve kötü bir şey olduğunu öğretip duran sistem ve onun efendileri günün sonunda kendi sorgulamalarının neticesi olarak, sorgulamayan kitle üzerinde ciddi bir denetime ve yönetime sahip olmuştur.
Sorgulamak, hayatın içinde insanın elde edeceği en büyük ödülleri verir bize. Cevaplar, soruların ve sorguların içinde gizlenmiştir. Voltaire’in güzel bir sözü var: “Bir insanı cevaplarıyla değil sorularıyla değerlendirin.” Hayatın gerçekliğini de sorularla çözebiliriz. Soru sormadan yaşadığı keşmekeşin içinden çıkmak isteyen ve bunun için eğitimlere giden, çalışmalar yapan kişi, günün sonunda da istediği cevabı alamadan, yeni arayışlara yöneliyor. Temelini sağlam atmadığı arayışın da sonucu pek başarılı olamıyor haliyle…
Sorgulamak Üzerine
Şimdi düşünün başınıza sürekli aynı olaylar geliyor, aklıma gelen ilk sorular “Neden benim başıma bunlar geliyor?” “Bunu hak edecek ne yaptım?” yerine “Hangi davranışım ya da verdiğim izinler bana bunları deneyimletiyor?” sorusu gerçek cevaba ulaştırma konusunda diğer sorulardan daha etkili olur.
Sorgulamayı genelde inançlar ya da fikirler çerçevesinde ele almaya başladık. Sorgulamak derken sanki kişini dinini elinden alacakmışız gibi bir algı ortaya çıkıyor. Oysa sorgulamak din ya da inançlar ile değil, hayat içinde yaşadığınız her alanda geçerli bir kavramdır. Örneğin; egoyu tanımlayanları sorgulayabilirsiniz, kendi içinizde sallantıda olan düşüncelerinizi sorgulayabilirsiniz, güvenmediğiniz ve inanmadığınız halde birlikte olduğunuz insanlarla olan ilişkilerinizi sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulamaları yaparken; yargılayıcı soruları değil, öğretici soruları sorun. Soruları ne kendinizi ne de karşınızdaki kişi yersin, sadece doğru cevabı verecek olanları araştırın ve bulun.
Bütün bunlar olurken, hangi sorular doğru soru diye soruyorsanız eğer, açın Google’ı ve ona sorun; “Nasıl doğru soru sorulur?” “Farkındalık için hangi tarz sorular sorulmalı? “Hayatı dönüştürecek doğru sorular?” “Anlamlı sorular nelerdir?” “Doğru soru kalıpları hangileridir?” gibi… Bu tarz sorular ile erişeceğiniz soru bankasından (hepsini değil) sizin için en uygun olanları seçip yaşamınıza katın ve onlarla cevaplarınızı aramaya başlayın, benim sorduğum soruların arkasından gelen bir soru silsilesi şöyleydi mesela;
 
-1. Eğer binlerce insanın olduğu bir kalabalığın önüne çıkacak olsaydım, giyeceğim tişörtün üzerindeki tek cümlelik mesaj ne olurdu?
2. Eğer hiçbir korkum olmasaydı ve kimsenin yargılamayacağını bilseydim, şu an ne yapıyor olurdum?
3. Artık bırakman gereken herhangi bir şeyi tutuyor muyum? Evetse, sence neden?
4. En son ne zaman, kimin hayatına değer kattım?
5. Bundan 10 sene sonra, şu an yapmadığım neyi düşünerek, pişmanlık duyabilirim?
6. En son ne zaman yeni bir şeyler denedim?
7. Yaşam amacım ne?
8. Yaşamak ve nefes almak arasındaki fark nedir? Ben hangisini yapıyorum?
9. Yaşamımda beni destekleyen şeyler neler?
10. Beni engellediğini düşündüğüm şeyler neler?
11. Engellerimi ortadan kaldırmak için ne yapıyorum?
12. Hayatımdaki neler kutlamaya değer?
13. Şu an yaptığım şeyleri neden yapıyorum?
14. Benim için başarmak ne demek? Ne olduğunda kendimi başarılı görüyorum?
15. Yarın hayatta olmayacak olsaydım, bugün ne yapardım?
16. Şu an ne deneyimliyorum ve bundan ne öğreniyorum?
17. Kendimle iç konuşmalarımda, en çok duyduğum, kendime en çok söylediğim cümle hangisi?
18. Kime çok kızıyorum? Onda kendimle ilgili ne var?
19. Neye hayır diyemiyorum?
20. Kendim olmak nasıl bir duygu?
21. Bana en çok kim ilham veriyor? Neden?
22. Kendimi onaylıyor muyum? Hayırsa, neden?
23. Değerlerim neler?
24. Eğer beni hedeflerime ulaştıracak, sadece küçücük bir adım atacak olsaydım, bu adım ne olurdu?
25. Ve benim için en kıymetlisi… Şimdi değilse ne zaman, ben değilsem kim? (Kaynak: MCt Danışmanlık, Bu yazı 13 Nisan 2015 tarihinde The BRANDage’de yayınlanmıştır.)
Sorgulamak Üzerine - Doğru Soruyu Sormak
Evet, nihai cevabı alabilmek için eski düşünme biçimlerinizi ve soru sorma yönetiminizi değiştirmeniz gerekiyor. Genelde yaşadığımız çoğu şeyi neden yaşadığımızı biliyoruz, iki şekilde bunu görmezden geliyoruz, birincisi; bunu karşımızdaki kişiye yakıştıramıyor oluşumuz, ikincisi ise kendi ahmaklığımız ve aşırı toleranslı davranışlarımız. Bu ikisini çıkarttığınızda kimse size zarar verecek kadar hayatınıza hakim olamaz, eğer freni patlamış ve sağa sola çarparak üzerinize gelen bir araba değilse… Bu sebepten, bundan ötürü, bu vesileyle kendi hayatınızın denetimini himayenize alın ve kımıl zararlısı davranışlar sergileyenlerden özgürleşin. Bunun nasıl olacağını da bana sormayın, doğru soruyu sorarak kendi cevabınızı bulun…
 
Sorgulamak, prangalarınızdan özgürleşmeniz demektir, çünkü çoğu davranış ve eylem sizin değil, size uygun görüldüğü için üzerinize örtülen başkalarının eylem ve davranışlarıdır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x