Pişmanlık ve hayal kırıklığı

Hayatımızın çeşitli dönemlerinde yaptığımız davranışlardan dolayı pişmanlık ve hayal kırıklığı yaşamış olabiliriz. Ve çoğu zaman bunları şimdiki zamanda telafi etmeye çalışırız. Telafi edebilmenin bilinçaltındaki yolu, benzer olayı yaşamaktır. Benzer olayı yaşayayım ve bir daha geçmişte davrandığım gibi davranmayayım der. Oysaki pişmanlık yinelenen yas tutmadır. Geçmiş hatalarımızı hatırlayarak pişmanlık hissettiğimiz zaman suçluluk duygusunu da pişmanlık duygusuna eklemiş oluruz. Bu, kendimizi daha da kötü hissetmemize neden olur. Suçluluk duygusu beraberinde kendini cezalandırmayı getirir. Cezalandırma ise fiziksel rahatsızlık yaratmaya kadar gidebilir. Zincir böyle devam eder gider…

hayal-kırıklığı

Peki, pişmanlıklarımızı fark edip, kabul edip, ifade ettikleri anlamı takdir edip, kendimizi olduğumuz gibi sevmeye devam edip ve hayal kırıklıkları tarafından engellenmemize izin vermeyip hayatımıza devam etmek nasıl olurdu?

Herkes hata yapabilir. Önemli olan bir şeyleri tahrip etmek yerine, olanı açığa çıkartıp, mevcut malzemeyi kullanarak yeniden inşa edebilmek.. Yaşadığımız olaydaki enerjiyi ortadan kaldırmayı değil, o enerjiyi yeniden yönlendirmeyi başarabilmeliyiz.

Hepimizin hatalarımızdan ders almamız gerektiğini biliriz. Sıcak bir sobaya elimizi dokunup yandığımızda, artık sobaya dokunmamak gerektiğini de öğreniriz. Ancak yetişkin çağa gelip acıdan ders almak yerine bizi hayal kırıklığına uğratan ilişkilerimizi yerli yerine koyamadığımız için sürekli bize acı veren ilişkilere geri dönüp durma eğiliminde oluyoruz. Bu tür ilişkilerden uzak durmak yerine gelecekte de bizim için eşit oranda kötü olacak ilişkiler arıyoruz.

Bunu nasıl değiştirebiliriz?

Sorunun adını koyarak,
Üzerinde çalışarak,
Çözümleyerek,
Birleştirerek.

Örnek vermek gerekirse; Sizi sürekli hayal kırıklığına uğratan bir aradığınızın farkına vararak sorunun “Adını Koymuş”, seçimlerinizin geçmişte çözemediğiniz bir durumun tekrarı olduğunu fark ederek sorunun “Üzerinde çalışmış”, ilişkilere dair işe yaramayan kalıplarınızı kırarak ve ilişki beklentinize dair kendinizle yeni anlaşmalar yaparak “Çözümlemiş”, karşımızdaki kişinin sınırlarımıza saygı göstermesinde ve bizi kasten incitmemesinde ısrarcı tutum sergileyerek de “Birleştirmiş” olursunuz…

Geçmiş deneyimlerimizi pişmanlık olarak görmek yerine; olan her şey için teşekkürler, olacak her şeye de evet, diyebilmemiz umuduyla…

Unutmamalıyız ki; beşer, şaşar…

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir