Tükettikçe Mutlu Olanlardan mısınız? Yoksa Sahip Oldukça Mutlu Olacağını Düşünenlerden misiniz? Hiçbiri mi?
Sistem önce ürettiği şeye ihtiyacın olduğunu anlatır, sonra bunu reklamlarda hafızana kazır, sonra bunun bir prestij meselesi olduğunu almazsan senin sen olamayacağını bilinç altına kazır.
Tüketim ve üretim arasında bir bağ kurar ve her sene ürettiği şeyin sadece şeklini değiştirerek sana yeniden yeniden satar. 10 yıl sonra çıkartacağı teknoloji hazır olmasına rağmen senden on yıl boyunca onlarca kez para alacağı için bunu yapmaz ve sürekli olarak Kendin Ol, Stilini yarat, Ayrı ol, tek ol, benzersiz ol, diyerek aynı model üretimleri milyonlarca insana satar ve satın alan herkeste kendisini tek sanmaya devam eder…
Mutluluğun tüketimde olduğunu ve tüketimin gerekli olduğunu ve bunun içinde para kazanman gerektiğini hatta daha çok kazanarak daha iyilerini de elde edebileceğini sana öğretir. Öyle bir hale gelirsin ki ne kadar kazanırsan kazan hep borç içinde büyümeye devam edersin. Çünkü kazancın ile ilişkilendirilmiş yaşam modelleri sunar sana, az maaş alıyorsan, şu markayı giymelisin ve şu mahallede yaşamalısın, maaşın ya da kazancın artmaya başlayınca kıyafetlerinin markası, oturduğun semt değişir ve araba alman gerektiği söylenir. Biraz daha çok kazanmaya başladığında, yine semtin değişir, daha iyi bir araba alırsın ve tatillere çıkmaya başlarsın… Biraz daha artınca bütün bunların en lükslerine sahip olman gerektiği söylenir, İki bin TL maaş alıp, simit yemeye çalışırken, binlerce TL değerinde telefona sahip olmak istersin, daha yüksek gelirlerde Üçbin TL’lik kol çantası alırsın, bu masal böyle devam eder.
Kişiler bütün bu büyümenin içinde pek mutlu değildir çünkü hep daha iyisi ve daha pahalısı vardır ve her zaman ona ulaşması gerekmektedir ve sürekli de borç almaktadır ve onu ödemeye uğraşmaktadır.
Ekonomi ve mutluluk ve insan karmaşası böylece devam eder gider. Çünkü kapitalist üretimin temel motivasyonu insan ihtiyaçlarını karşılamak değil, daha fazla ve sürdürülebilir kâr etmektir. Böyle olunca da mutsuzluk ve sömürü kendi içinde döngüsel bir yol izleyerek milyarlarca insanı yönetmeye devam etmektedir.
Neyi fark etmesi gerekiyor insanın derseniz; sahip olduğu yüksek fiyatlı telefonlarla değerli olmadığını, o arabaya bindiğinde zengin olmadığını, o büyük evlere girdiğinde asil olmadığını ve o pahalı kıyafetleri giydiğinde seçilebilir olmadığını görmesi, bilmesi ve içselleştirmesi gerekiyor. Daha sonrası mı? Kalıcı huzur ve dengeli mutluluk olacaktır muhtemelen. Muhtemelen diyorum, çünkü insanların arzuları ve ihtiyaçları hiç bitmez ve her zaman bir arayışı, bir mutsuzluk sebebi olacaktır.
#kapitalizm #tüketimtoplumu #tüketimvemutluluk #mutluolmak #mutlulukarayışı #zenginlik #yoksulluk #parankadarmıvarsın #sahipolmak #dahaçok #arzulamak #kanaatetmek #yetersizlik #değersizlik