2014 zor ve sıkıntılı geçti, umutlar 2015 yılına

İnsanlık ve ülkemiz adına büyük umutlarla girdiğimiz 2014 yılı maalesef genel olarak, zor ve sıkıntılı geçti. Muhakkak ki, başımıza gelen her olay ve zorluk, aynı zamanda bir ders ve deneyim niteliğindedir. Ancak ders çıkarmama konusunda da pek üstümüze yoktur…

 

2014 yılı iş güvenliği adına kara bir yıl oldu

13 Mayıs 2014’te Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencimiz hayatını kaybetti. Bu facia, ülkemizin üzerine kara bir bulut gibi çöktü. Ne yazık ki, daha bu felaketin gözyaşları kurumadan bu kez Eylül ayında İstanbul’da bir rezidans inşaatının asansörünün düşmesi sonucu 10 işçimiz yaşama gözlerini yumdu. 28 Ekim tarihinde ise su baskını sonucu Ermenek ilçesindeki maden kazasında mahsur kalan 18 işçimizi yitirdik.

Bu kayıpları işin fıtratına bağlayan devlet yöneticilerimiz de oldu; dünyada elli, yüz sene önce meydana gelmiş benzer olaylarla bir tutanlar da…

Bir gerçek var ki; ülkemiz yaşamanın pahalı, yaşamlarınsa ucuz olduğu bir ucuz ölümler ülkesi oldu…

Hukuk, bir gün herkese lazım olur

Hukuk Devleti olmanın gerekliliği, hiçbir kişi veya zümre yararını değil, öncelikle kamu yararını ön planda tutmayı ve adalet karşısında herkesi bir tutmayı gerektirir. Hukukun üstünlüğü ilkesi, Cumhuriyetimiz’in de en önemli değerlerinden birisidir. 2014 yılı, hukuka olan güvenin zedelendiği ve hukukun oldukça yıpratıldığı bir yıl olmuştur.

Dört bakana yönelik yolsuzluk ve rüşvet başta olmak üzere birçok iddianın yer aldığı fezlekeler için kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu henüz bir sonuca ulaşamadı. Ayrıca komisyonla ilgili haberlere yayın yasağı getirildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Ülkemizde Cumhurbaşkanı ilk defa doğrudan halkın oylarıyla seçildi. 30 Mart yerel seçimleri sonrası yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk turda oyların yarıdan fazlasını alarak, 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Çözüm süreci

Çözüm Süreci olarak adlandırılan ve ülkemizde terörün son bulmasını hedefleyen sürecin temel taşları ve varış noktaları, kamuoyuyla net bir şekilde paylaşılmadı. Ülke topraklarına barış ve kardeşliğin gelmesine inanan tüm bireyler gibi akan kanın ve gözyaşının dinmesine yönelik olarak atılan her adım olumludur. Ancak müzakerelerin nereye varacağı ve ne gibi tavizler verildiğine dair endişeler de, yok değildir. Bu sürecin sonu özerklik verilmesi, genel af sağlanması ve hatta teröristbaşının affedilmesine kadar varacak olursa bunlar toplumun birçok kesimi tarafından kabul edilemez olarak, görülecektir ve nihai sonuçları daha riskli olacaktır.

IŞİD terörü

İslam Dini’nin adını alet ederek, faaliyet gösteren IŞİD terör örgütü Irak ve Suriye’de çok güç kazandı ve rehinelerinin kafalarını kesmesiyle ilgi çekti.

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na IŞİD militanları tarafından yapılan saldırıda 49 konsolosluk çalışanı ve aileleri rehin alındı. Uzun bir rehinelik süresi sonunda vatandaşlarımız ülkemize döndü.

Ortadoğu zaten hep bildiğimiz gibi, kaynayan kazan… Suriye’deki iç savaş sürdü, ölenlerin sayısı üç yüz bini geçti. Üç milyondan fazla Suriyeli sığınmacı oldu. 2014 yılı içinde Rusya ise Ukrayna’yı işgal etti. Kırım ve Sivastopol, Rusya’ya katıldı. ABD ve AB ülkeleri Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya başladı. İsrail’in Gazze’ye ve Mescid-i Aksa’ya saldırıları oldu.

Bonzai tehlikesi

Bir tür sentetik uyuşturucu olan bonzai yüzünden 2014 yılında ülkemizde yüzlerce gencimiz öldü. Maalesef ölümcül etkilerine rağmen bonzainin yaygınlığı devam ediyor.

Dünyada ise Ebola salgını baş gösterdi. Batı Afrika ülkelerinde altı binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Garip bir olay

239 kişi taşıyan Malezya uçağı 8 Mart 2014’te sefer sırasında kayboldu ve hala bir haber alınamadı.

Uzaydaki gelişmeler

İlk kez Rosetta isimli uzay aracı ile bir kuyruklu yıldıza iniş yapılması başarıldı. Ayrıca NASA Aralık ayında Mars’a insanlı yolculukta önemli rol oynaması beklenen Orion uzay kapsülünü Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlattı.

2014 yılı, iş kazaları ve işçi ölümleriyle anılacak. Ayrıca ülkemizde hukukun yara aldığı ve Avrupa Birliği’nden uzaklaşılan bir yıl olarak, hatırlanacak. Dünyada ise savaş, terör ve gerginlikler son bulmadı, artarak devam etti. 2015 yılının ülkemiz ve dünya insanları için barış, refah ve mutluluk getirmesini dilerim. Umarız, 2015 yılı insanlığın aydınlanma ve yüksek bilince geçme adına da, önemli bir eşik olur…

Yazar Hakkında

Eğitmen ve yazar Fuat Sağıroğlu 1979 yılı İstanbul doğumlu olup, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Kendisi Eğitim ve Gelişim Yönetimi alanında görev yapmaktadır. Fuat Sağıroğlu’nun “Eğitimin Mutfağından Sahnesine”, “Dünya’nın Son Savaşı” ve “Aşk Burada Çekmiyor” adlı üç kitabı bulunmaktadır. "Eğitimin Mutfağından Sahnesine - Eğitim ve Gelişim Yönetimi" adlı mesleki kitabı 2022 yılı sonunda Akademisyen Kitabevi'nden çıkmış olup, kurumsal eğitim alanına önemli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Benzer yazılar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x