Sağlık nedir? Sözlük anlamına göre sağlık; bireyin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması demektir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlığın 3 temel ölçütü bulunmaktadır:
1- Bedensel iyilik: Vücudu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali.
2- Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.
3- Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.
Kaynak: http://www.sagliksifa.com/618-Saglik-nedir.html
Alternatif tedavi yaklaşımları da, bu bilgiyi kabul ederler ve kişinin sağlığına bütünsel olarak yaklaşırlar.
Tarihi 4000 yıla dayanan kadim bilgilere göre ise kişiye üzüntü veren, acı veren herhangi bir şey hastalıktır. Fiziki olarak sağlıklısınız ancak şu anda bulunduğunuz yerden mutlu değilseniz bu duygusal seviyede bir hastalığa işaret eder. Bedensel, zihinsel, ruhsal olarak denge varsa sağlıktan bahsedebiliriz. Bunlardan herhangi biri bozulduğunda artık burada hastalık başlayacaktır.
Bir müzik dinliyorsunuz ve bu müziğin sesi sizin için çok yüksek geliyorsa duyan organ kulak ve duyulan şey arasındaki uyumsuzluk hastalık yaratma potansiyeline sahiptir. Bazı insanlar kana bakamazlar. Göz ve görülen şey arasındaki uyumsuz mesaj veya sürekli tek tip tat tüketmeye meyil ( sürekli tatlı ve ekşi tada yönelmek gibi…v.s. ) yine hastalık yaratacaktır.
Burada ise tatma organı ve tadılan besin arasında uyumsuzluk söz konusudur. Dilimizde bir harita bulunmaktadır. Her bir tat belli organlara nüfus etmektedir. O nedenle Ayurveda gibi köklü bir öğreti her öğünde 6 tattan ( tatlı, tuzlu, kekremsi, buruk,ekşi, acı,) da tüketmemizi önerir.
Bir çok öğreti, enerji merkezlerinin birbiriyle uyumsuz çalışmaya başlaması nedeniyle hastalığın oluştuğunu belirtirler. Sağlık halini korumak için uyum ve ahenk önemli araçlardır.
Bu hali korumak için kişinin kullanabileceği en temel araçlardan biri ‘‘Özümden gelen bilgiye güveniyor ve uyum içinde yaşıyorum.’’ demek olabilir. Zihin bu mesajı bir süre sonra kabul edecektir. Bilinç altı bu mesajı nakış gibi işlenerek alacak ve ilgili organlara uyum mesajı verebilecektir. Yuvaya sağlıklı bir yolculuk yapmak seçiminiz ise uyum içinde olun. Güzele odaklanın. Bulunduğunuz yerin sizin en yüksek hayrınıza tam da olmanız gereken yer olduğunu bilin. Ruhunuzun sesine kulak verin. Enerjinizi yüksek tutun ve fiziki olarak zihninizi en saf hale taşıyabilme potansiyeli olan besinler tüketin.
Bu besinler nedir? Enerjimi hangi yollarla yükseltirim? Zihni en yüksek potansiyel için ne yaparak kendim ve bütün için yararlı bir araca dönüştürebilirim dediğiniz an ve bunu kalben, zihnen, ruhen bir bütün olarak dilediğinizde niyetiniz duyulur ve tüm bilgiler hayat içinden size akar. Bütünsel sağlık ile yuvaya yolculuğa devam ediyoruz. Haydi sen de bizimle gel…