21-22 Aralık-2018 Kış Gündönümü- Winter Solstice

Kış Gündönümü, Dünya’nın özel zamanlarından. 21 Aralık’tan 25 Aralık gece yarısına kadar, Dünya’ya akan tesir, ışığın tüm derecelerinde dileklerimizi; öncelikle niyetin değeri ve manevi gelişime duyduğumuz samimi istek doğrultusunda destekleyecektir. Gündönümü 21 Aralık saat 16:23 ve 22:23 saatleri arasında gökyüzü kubbesinde; Güneş yıl boyunca konumlandığı en uzak Güney noktasına ulaştığında başlamış olacak.

21-22 Aralik-2018 Kiş Gündönümü- Winter Solstice

Kış gündönümüne rastlayan bir Dolunay var ve yılın en uzun gecesini aydınlatıyor. En son 2010 yılının kış gündönümünde parlamıştı tekrarı ise 2029 yılında.

Ezoterik anlamda Güneş’in döngüsü, ruhun; aydınlanarak gelişimine işaret eder. Doğa’nın yaşam gücüne verdiği yanıt, kozmik enerjinin hareketi ile, düzenin şaşmaz döngüsel süreçlerine bağlanır. Dünya’ya düşen ışığın, gündönümü sırasındaki frekansları, iç gerçekliğe yönelik bir uyumlanma fırsatı sağlayabilir.

Kuzey yarımkürede, geç şafak ve erken günbatımı ile, yılın en uzun gece ve en kısa gününde olacağız. Eski zamanlarda da, gökyüzünde, Güneş’in yolunun, gündüz uzunluklarının, gündoğumu ile günbatımı yerinin, tüm yıl boyunca düzenli bir şekilde değiştiği bilinmekteydi. Stonehenge gibi anıtlar inşa ederek, Güneş’in yıllık gelişimini takip etmişlerdi.

Kozmos’un belli periyotlara işaret eden olgularının; dualarla, törensel ritüellerle, İlahi Düzen’e duyulan saygı içinde kutsanması, çeşitli geleneklere yerleşmiştir. Gündönümleri yenilenme anlamında değerlidir.

İç Gözlem Zamanı, Yule

Kelimenin kökeni, Eski İngilizce dilinde Geola, Eski Norveç dilinde Jol, Anglo-Sakson sözcüğü olarak da jul. Anlamı ise; tekerlek/wheel. Bu gün, Tanrıça bir kez daha anne olur ve yeni doğan Güneş Kral’a yaşam verir. Şiirsel anlamda bir umut kıvılcımı; Kış’ın en uzun gecesi, ”ruhumuzun karanlık gece”si sayılır, bu nedenle de yenilenme isteği tavsiye eder.

Paganların Yule kutlamalarında, elma ve portakal güneşi temsil eder. Dallar, buğday sapları hasatı canlandırır. Kutsal bilinen sarmaşık ve ökseotu evlere kapılara asılır. 12 gün boyunca günlük yakılır. Günlüğün, evin içine ışığı getireceğine inanılır. Karanfil dolu minik taslar kapı kenarlarına koyulur. Yule ağacı ve kırmızı, yeşil mumlarla evler süslenir, tarçınlı elmalı kekler yapılır. Tanrı Odin, Aziz Nicholaos kavramlarıyla çok önceden teorize edilmiştir.

Yule Bitkileri: Defne, ökse otu, meşe, çam, adaçayı, sarı sedir.
Yule Gıdaları: Elma suyu, meyve, fındık, hindi, yumurta, zencefil çayı, hindistan cevizi, kavrulmuş elma, çerezler, tarçınlı kekler.
Yule Tütsüleri: Çam, sedir, tarçın.
Yule Renkleri: Kırmızı, yeşil, altın, beyaz, gümüş, sarı, turuncu.
Yule Taşları: Yakut, kantaşı, garnet, zümrüt, elmas.
Yule Tanrıçaları: Brighid, İsis, Demeter, Gaea, Diana, Dagda.
Yule Tanrıları: Apollo, Ra, Odin, Lugh, Meşe Kral, Green Man.

25 Aralık Noel

Hristiyanlığın yayılmasının ardından, Yule adı, 12. yüzyılda Noel halinde kutlanarak yaygınlaşır. İncil, özellikle Hz. İsa Mesih’in doğum zamanı olarak 25 Aralık’a dair bir işaret veya tarih içermez. Bu yüzden; bir Pagan festivali olan, ”Dies Natalis Solis Invictus” Fethedilmemiş Güneş’in doğum günü adlı Roma tatili, Hristiyan kilisesi tarafından birkaç yüzyıl sonra bu tarih ile eşleştirilmiştir diye düşünülür.

Hristiyanların, ”Sol Invictus” festival tarihini, 25 Aralık’ta İsa Peygamberin doğumunu kutlamak için seçtiği fikri tartışmalı olsa da, 12. Yüzyılda Suriyeli bir Ortodoks piskopos, Jacob Bar-Salibi tarafından, elyazması bir açıklama ile ifade edildi. Böylece, Güneş ve İsa Peygamber, güven verici bir gelenekle 25 Aralık’ta, Noel’de yeniden doğacaktı.

Ortodoks ve Kıpti Kiliseleri ile, Ermeni Apostolik Kilisesi ise, 6-7 Ocak’ta Noel kutlaması yapmaktadır. Noel son derece renkli geçer, 25 Aralık’ta kutlama sofrası hazırlanması, hindilerin, keklerin pişirilmesi, hediyeler alıp vermek, evlerin, yaprak dökmeyen kutlu ağaçların ışıklanıp süslenmesi gerçekleştirilir.

Santa Ve Sarı Saltuk Hakkında

Noel’de, 4. yüzyılda Antalya’da yaşamış aziz Nikola, Noel Baba ünvanı ile, koruyucu ve yardımsever görevine kavuşur. Hediyeler getirmesi ile canlandırılır. St. Nicholaos, mucizeleri ile bilinir ve Demre’de kilisesi bulunmaktadır. Santa Claus, denizcilerin, çocukların, yoksulların kurtarıcı ve koruyucusu olan efsaneleşmiş bir aziz.

Alperenlerden olan Sarı Saltuk ile, Aziz Nicholaos’un efsanevi ortak yönlerinden ve mucizelerinden hareketle; Sarı Saltuk, Noel Baba ile özdeşleştirilir. Rumeli’ye dini ve tasavvufi tebliğleri anlatma vazifesi ile gitmiş, Hristiyanlar içinde adeta azizleşen vasıflar kazanmıştır. Romanya’da bir kalenin zalim derebeyi elinden yüzlerce çocuğu, karlı bir kış günü kurtararak, değerli hazineler ile birlikte, çocukları ailelerine teslim eden, teşekküre gelen insanları Hü, Hü diyerek karşılayan, tahta kılıcıyla gezen, 7 başlı ejderi, Hızır A.S’ın ‘’kılıcını kullan’’ demesi ile yenen Sarı Saltuk; Noel Baba simgesi olarak da anılmaktadır. Bu önemli Horasan ereninin yaşamını anlatan Saltukname, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan isteği ile, Ebu’l Hayr er-Rumi tarafından, sözlü geleneklerden derlenerek, 1480 yılında kitaplaştırılmıştır.

MUTLU, HAYIRLI BİR KIŞ GÜNDÖNÜMÜ OLSUN! HAPPY WINTER SOLSTICE!

(21 Aralık 2012) ilgili yazımdan düzenlenmiştir.

Ferda Ercan Uyulan.
http://www.facebook.com/okultizmveenerji

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir