Kavramlar – Ego – Tekamül ve Kabulde Olmak

Yakın dönem kişisel farkındalık çalışmalarında öne çıkan çok sayıda kavram var. Bunları özümsemeden ya da içselleştirmeden, sadece bildiğimiz ve anladığımız tanımları ile kullanıyoruz. Ne kadarını anlayıp hayata geçirdiğimizi de bilmeden üstelik. Gelin bu kavramların bazılarını inceleyelim

Ego : Sözlük anlamı BEN olan bir kelimedir ego. BEN’liği ifade eder ve BEN olmanın tanımını yapar. Fakat bu benlik kavramını biraz abartınca ortaya çıkan EGOİST kelimesini de EGO ile eşleştirip EGO’ya hastalıklı bir durummuş gibi bakıyoruz. Ben kendimi seviyorum demek bir egodur. Ama tüm kişisel gelişim çalışmalarında ısrarla söylenen ve söyletilen bir söz var “kendimi seviyorum” bu da EGO’yu bağırarak söyleyenlerin genelde paylaşımlarında çokça karşılaşacağınız bir cümle oluyor, “Kendimi Seviyorum” ama EGO kötüdür.

Kavramlar Ego Tekamül

Kabulde Olmak : Razı olmak, kabul etmek ve yapılan eyleme tepkisiz kalmak olarak tanımlayabiliriz, kabulde olmak kavramını. Peki kabulde olmak denince, insanların haklarını gasp edenleri, kapınızın önüne çöpünü dökenleri, çocuğunuzu dövenleri, eşinizi taciz edenleri de mi kabulde olmak gerekiyor. Nedir kabulde olmanın ölçütü? Haydi ama neyi kabul etmeliyiz, neleri etmemeliyiz bu kadar netken neyi kabulde olmak tanımının içine koyuyoruz. Ağır hastalıkları mı? Ölümü mü? Başka var mı? Doğal afetleri mi? Bence Kabulde Olmak kavramını da tekrar oturup düşünmelisiniz.

Tekamül Etmek : Olgunlaşmak ve evrim geçirmek, ve gelişmek anlamına gelen bir kavram. Her birimiz bu dünyaya kendimizi gerçekleştirmek için geliyoruz. Bu yolda da çok sayıda engellerle karşılaşıyoruz. Anne baba doğru olmuyor (bize göre), eşler sorunlu çıkıyor, çocuklar istediğimiz gibi davranmıyor, toplumun kuralları bizim düşünce yapımıza uymuyor. Bütün bu kargaşadan ve birbirini takip eden zincirsel döngüden dışarı çıkmak içinse gerçekten gelişmemiz ve olgunlaşmamız gerekiyor. Yani insanlara durmaları gerektiği yeri göstermek ve onların da kendi gerçekliğini bulmalarını bu vesileyle de kendi döngümüzü ve dönüşümüzü gerçekleştirmek suretiyle de tekamülümüzü tamamlamamız gerekiyor. Yaşamınızdaki kısır döngülerin sebebi cesaretsiz olup, size yapılan tüm yanlışları yutmanız oluyor, tekamül etmek; bunları yutmak değil, ortaya çıkmasını engellemek ve tekrarlarına son vermekle mümkün oluyor.

Yargılamak : Kendisine yöneltilen her düşünceyi bir yargı olarak alan insanoğlu, karşı tezler üreterek ne yazık ki içsel dönüşümünü bir türlü gerçekleştiremez. Benzer bir şekilde karşı tarafı da yargılayarak orada da bir sonuç elde edemez. Yargı ve ceza kavramını tarihsel süreçte cadı avları ile içselleştiren insanlık, kendisi gibi olmayanı ve düşünmeyeni içsel yargılayıp infaz ederek davasında haklı çıkmayı seçmektedir. Böylece anlamadığı bir düşünceyi ve o düşünceyi ifade edeni de anında kendi bakış açısı ile yargılayarak yok etmeyi görev ve vazife haline getirmekte. Yargıladığı şeyi birkaç kez izleyip, ne anlatmak ya da yapmak istediğini kavrasa belki de yanında olup destek verecek olana fakat burada da egoistçe bir eyleme girip, yargı ve infazı kendisine hak görerek yoluna devam ediyor.

Kişisel Gelişim : Kişisel gelişim dünyasında olan insanların büyük bir çoğunluğu hatta en büyük çoğunluğu, kendi yaşadığı depresyon, mutsuzluk, acılar, hastalıklar, kayıplar ve daha bir çok olumsuz olarak nitelendirdiği duyguları ortadan kaldırmak için girer. Bu acılarını temizledikçe de kendisini, ermiş, aşmış, derviş, guru olarak görür ve ne yazık ki böyle de devam eder yoluna. Elbette acısı temizlenen daha çok yardım edebilir benzer acıları taşıyanlara ama bu bütün acıları o yöntemle dönüştürebileceği anlamına gelmiyor. Ayrıca, kendi öz dönüşümünü gerçekleştirmeyi düşünmeden, zihnindeki bakış açısını değiştirmeden, sadece kavramlarla yol almaya çalışan her birey günün sonunda başladığı noktadaki acıdan daha fazlasını deneyimleye başlıyor. Bunu da anlamadığı için, başka bir ders, başka bir öğreti, başka bir tekamül, başka bir ego tanımı ile yoluna devam ediyor.

Kişisel gerilim mi kişisel gelişim mi

Kavramlar çoğaltılabilir fakat özünde tek bir şey olan insanoğlu ona erişmeyi düşünmeden sadece ve sadece öğrendiği ve ben biliyorum edaları ile ahkam kestiği bilgileri ile sancılı hayatını sürdürmekte. İhtiyacınız olan şey, kendinizi ve dünyanızı sevmekten geçiyor. Kendinizi ve dünyanızı sevdiğinizde, onu koruyacak, kollayacak ve besleyecek şeyleri de vermeniz halinde; örneğin bir çiçeği sulamak ve toprağını değiştirmek, bir çocuğun saçlarını okşamak ve onu mutlu edecek bir oyuncak vermek, anne babanızı arayıp onları sevdiğinizi söylemek, alışveriş yaptığınız dükkandaki kasiyere ya da yemek yediğiniz yerdeki garsona gülümseyerek teşekkür etmeniz, sokakta gördüğünüz bir köpeğe ya da kediye mama vermeniz, sizin tüm tekamülünüzü besler, egonuzu kırar, kişisel gelişiminizi büyütür ve sizi daha SİZ ve İNSAN yapar… Kendiniz ile kalın…

#ego #tekamül #kişisel #gelişim #kabulde #olmak

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir