Bazılarımızın hayatı, güllük gülistanlık olabilir. Bazılarımız, iyi ve kötü arasında, orta karar bir yaşama tutunabilmiştir. Bu konuda bahsetmek istediğim, çoğumuzun farkında olmadığı insanların durumlarıdır. Bazı insanlar, gerçekten yaşayamadığının farkında değildir. Yaşayabilmek için hep bir mazeret bulmak zorundadır. Yolunu kaybetmiş, güveni sarsılmış olarak, kopya çekerek yaşamaktan başka bir alternatifi yoktur. Çevresindeki insanların, kendi üstünde yarattığı baskıların mecburiyeti ile hayata bağlanmaya çalışırken, bir de üstüne yalancılık ve sahtekârlık yakıştırması yapıldı mı, tam anlamıyla bir isyana sürüklenir. Bu insanlar, karamsar bir düşünce yapısı ile sabit görüşlüdür. Bu insanların, kendi halinde iken, mükemmel bir potansiyele sahip olduğunu keşfettim. Doğru soruları sorarak, doğru bir iletişim kurduğunuz zaman, cevapların ötesine geçebilecek bir ileri düşünce tekniği olduğunu anladım. Kendi sınırlarının ilerisine gidebilen bu insanlar, bazı küstahlar tarafından ezilmiş ve baskı altında yönlendirilmiş olarak, taklit bir kimlik oluşturup, kopyalama yaparak yaşamaya itilmişler. Onu yapma, bunu yapma, öyle konuşma, böyle konuşma, bu yanlış, o yanlış derken, gariban bir kimlik profili çizen insanın, ne kadar mağdur durumlara düşebileceğini tahmin edebiliyoruz.
Biz ‘ağacı yaşken eğmek’, kısmına geri dönelim. Her şey çocuklar için. Çocukları sorgularken, samimi ve güler yüzlü bir şekilde, doğru soruları sorduğumuz zaman, doğru cevapları alırız. Kendi yeteneğini bulması için izin verdiğimiz çocuklar, mutlaka bir yetenek ile karşımıza çıkacaklardır. Olumsuz baskılar altında kalmış olsa bile, çocuklar yeteneklerini kaybetmiyor. Yetenekleri ortaya çıkartmak için baskı yapmak doğrudur; ama pozitif baskı yapmak doğrudur. Samimiyet içerisinde, sevgi ve huzur dolu bir ortam oluşturmayı sağlamak için öncelikle, hayal dünyalarında yarattıkları sahte vizyonlardan kurtulmalarını sağlamak gerekir. Dikkatini toparlamalarını sağlamak amacı ile espri yaparak veya eğlence bazında bir giriş ile eğitim başlayabilir. Olumsuz etkenlerden arındırıp, güven ortamı sağlamak, çok rahat bir eğitim süreci oluşturur. Merak ve heves içerisinde olması için, merak ettirecek bir yöntem bulunmalıdır. Öğrenimin kolaylaşması açısından, bilgilerin kendilerine olan faydalarından bahsederek özendirmek, nelere sahip olabileceklerini düşündürtmek, hızlı ve sağlam temelli bir öğrenim süreci oluşturur.
Zihin açıklığı diye tabir ettiğimiz, hafızanın ve hayal gücünün genişlemesi, sevgi ve huzurun hâkim olduğu, samimi bir ortamda mümkündür. Pozitif baskı yaratmak, samimi ve anlayışlı bir ortamda, bilgi ile kamçılamak, sorular ile hedefe yönlendirmek, hızlı öğrenmesi için zihin açıklığına yol açar. Baskılar pozitif yönde olursa, yetenekler daha hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Hafızasının doğru hatırlaması için, dünden kalan anılarında, ciddi bir olumsuzluk taşımaması gerekir. Önceki günün bıraktığı olumsuz etkiler varsa şayet, moral ve motivasyon olarak yansıyacaktır. Çocuklara moral ve isteklendirme kazandırmak çok kolaydır. Çocuklar çabuk unutur ve hızlı öğrenir. Öğretmen, öğrencinin anlayamayacağını düşünerek yavaş anlatması, yanlış bir yöntemdir. Öğretmen empati kurma yeteneğini her an oluşturabilecek bir dikkat içerisinde olmalıdır. Duygusal olarak doğru bir iletişim ile öğretim hızı 3 kat hızlanır.
Toplumumuz içerisinde, gizli kalmış yetenekleri ortaya çıkaracağımızı ümit ediyorum. Sevgi ve anlayışın hâkim olduğu bir eğitim sisteminde, mucizelerin gerçekleşmesi olağandır. Çocukların yeteneklerini keşfettikten sonra, yeteneğine göre meslek seçimine yönlendirmek ve kendi kararını vermesini sağlamak gerekir.