Yaratmak kime mahsustur

Yaratmak kelimesine takıldım bu aralar. Ne anlama geliyor? Benim için ne ifade ediyor acaba? Birisi bir şeyler yaratabilir mi? O kişi o zaman yaratan mı oluyor? Yaratılan tam olarak nedir? Farklı halde duran bir şeyleri bir araya getirip bir başka şeye dönüştürmek midir? Yoktan var etmek mümkün müdür?

İşe TDK tanımı ile başlamak istedim. Yaratmak kelimesine baktığımda üç farklı tanımla karşılaştım. “Allah, olmayan bir şeyi var etmek. Zekâ, düşünce ve hayal gücünden yaralanarak, o zamana kadar görülmeyen yeni bir şeyi ortaya çıkartmak. Olmasına, ortaya çıkmasına yol açmak, sebep olmak.”

İlk kelime Allah olunca O’nun yaratmasını düşündüm. Bir şeyleri yoktan var etmek kısmı beni etkiledi elbette. Bu var olmanın ispatı olmayan bir açıklamasıdır. Var etmek ise kişiye özgü insana has bir şey değil. İnsan, olmayan bir şeyi var edemez. Etmek ister, ettiğini sanır ve ortaya koyduğu her neyse sadece değişim veya dönüşüme uğramış bir şeyden öteye geçemez.

Güzel ve kıymetli bir yağlıboya tabloyu ele alalım. Ressam o tabloyu yaratmış mıdır? O resim ressamın elinden mi ortaya çıkmıştır? O tablo yoktan var mı edilmiştir acaba? Sanmıyorum. Her üç sorunun cevabı da olumsuz diye düşünüyorum. Ressam denilen kişi zihnine izin vermiyor ve ilhamın gelmesini bekliyorsa o ilhamın kaynağı bellidir. Şayet zihinden yapıyorsa imalat işindedir yaratıcılık değil… O ilham neden belli bir ressama geliyor da başkasına gitmiyor sorusuna cevap ise farkındalıkta yatıyor. Farkında olmayan kişi olan biteni tesadüf sanır. Kimisi de mucizeyi şans diye adlandırır.

yaratmak

Önünde sonunda bir bez tuval haline gelmiş, farklı renklerde boyalar palete sürülmüş ve ressam da bunları resmetmiştir. Yani farklı halde bulunan maddeler bir araya konup yepyeni bir şey “yaratılmıştır.” Aslında yaratmak değil ortaya çıkartmaktan söz ediyoruz. O zamana kadar görülmeyen bir şeyi görünür hale getirmek…

Aynı şey bir beste ya da güfte için de geçerlidir. Kitap yazmak da keza aynı yola çıkıyor. Bizler bir şeyleri yaratıyor muyuz yoksa sadece dönüşüme uğraması için seçiliyor muyuz? Elimde tuttuğum kitap mıdır yoksa bir ağacın parçası mıdır? Ormanın bir kâğıda dönüşümü müdür? Ya yazdığım sözler? her biri sözlükte mevcutken benim bir araya koyuş şeklimle ben neyi yarattığımı zannediyorum acaba?Notalar, boyalar veya sözler ortada açıkta herkes için durmaktadır. Kimisine gelen ses müzik notalarına dönüşür kimisine gelen sözler de şiir ya da romana dönüşür. Nasıl, niye, kime göre sorularınınsa sonu gelmez.

O zaman yaratıcılık kime mahsustur? Yaratmak Yaradan’dan öte bir şeydir. O’ndan Yaradan diye söz etmek O’nu diğer tüm sıfatlarını da eksik bırakmak demektir. Yaradan elbette Yaratır. O hem yaratır hem yoktan var edendir. Bu yüzden Yaradan’la birlikte diğer tüm isimlerin yanında Vareden de demek gerekiyor. İnsanoğlu ne yazık ki yoktan var edemez ve bir şeyi de yaratamaz! Kendi illüzyonunu yaratmaktan öte gidemez.

Kime ne kadar ilham veya sözde “yaratıcılık” bahşediliyor? Bu soruya cevabın kişiden kişiye değişeceğinden eminim. Fakat işin gerçeği kim ne kadar hazırsa ona göre ilham da geliyor. Kimisi ilham olduğunun farkına varmıyor kimisi de gelen ilhamı doğru yorumlamıyor. Bir kısmı ilham gelsin beklerken bir başka kısım insan da zihni devreye sokarak işini görüyor. İlham gelmesinde zihin devre dışıdır. O zaman ilham düşündükçe gelen bir şey değildir. Tam aksine düşünmediğinde birden olan oluşan bir güçtür. Güç değil aslına kolaylıktır.

Teslimiyet söz konusu olduğunda kabın ne kadar açıksa içi da o kadar dolar. Ve dolacaktır da… Yeter ki sen hazır ol ya da geleni karşılamak üzere an içinde ol. Aksi halde kapı çalacak ve açtığında ya kimse olmayacak veya kapının çaldığı hiç duyulmayacak. Sen sen ol yaratmak veya ortaya çıkartmak söz konusu olduğunda. Yaptım, ettim, yarattım veya oluşturdum deme. Zaten oluşması gereken şekillenmesi icap eden kendi kendine de olacak. Olması, ortaya çıkmasına yol açmak, sebep olmak, vesile olmak sana bahşedilirse olacaktır. Aksi halde istediğin kadar zorla, uğraş ve çabala, olmayacaksa olmaz! Şahit olmak yaratmaktan ötedir. İyisi mi sus ve izle. Bak bakalım neler oluyor ve neler olmaya devam edecek!

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x