I Ching – Çin Kehanet Sanatı

I Ching (içing ya da ayçing diye okunur), kadim öğretinin kelime olarak açıklaması “değişim kitabı, değişimler kitabı” anlamına çıkıyor. Yazım şekli; I Ching, I-Ching ya da iching şeklinde olabiliyor. I kelimesi “değişim, bilgelik” gibi bir anlamı var, esasen burada anlatılan değişim yerine “sıradışı ya da garip bir olay oluşumu esnasında meydana gelen belli bir değişim” denilmesi daha doğru olur. Ching ise Çince’de “ kitap, klasik eser” anlamına gelir. İsminin açıklaması ile I Ching, bize bu yaşanan değişim anında nasıl davranmamıza ve karar verme sürecimize etki eder.

I Ching – Çin Kehanet Sanatı

Kitabın içinde özel bir alfabe/dil mevcut.  Araştırmalara göre kimi kaynaklarda 3000, kimine göre 5000 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmekte. Bu alfabe/dil, kadim Çin’de kahinler tarafından sokaktan, kraliyet saraylarına kadar ulaşan pek çok yerde kullanılmış, zaman içerisinde de gelişip yayılmıştır. Bizlerin kullanmasına Richard Wilhelm‘in çok büyük katkısı olmuştur.

Yin Yang

Yin ve Yang. Bu kavram ile Feng Shui sembolizminin yazılı olarak görüldüğü ilk kaynak bu kitapdır. Bir çoğumuzun bildiği gibi her şeyin birbirinden ayrılamaz iki karşıt kutbu var. Gece, gündüz. Kapalı, açık. Ay, güneş. Karanlık, aydınlık. Dişil, eril. Negatif, pozitif.  Soğuk, sıcak. Yavaş, hızlı. Yer, gök. Yok, var. Olmak ya da olmamak.

Yin Yang’ın zıtlığı ve ondan çıkan 8 trigram. Bu 8 trigramın kombinasyonu ile 64 adet hegzagram (altılı çizgi) şeklinde oluşur ve kitabın temelide budur. Bu hegzagramlara “kua” adı verilir. Sonuçta sorularımıza 64 adet kua ile cevap arıyoruz.

I-Ching Kullanımı

İching sistemini kullanmak için iki yol mevcut. Birincisi para ile bakılan, diğeri ise çubuk yöntemi. Benim tercihim çubuk yöntemi. Bu 64 şekil, kafamıza takılan soruları, hayatımıza yön vermek gerektiği anlarda, bir tercih yapma gereksiniminde nasıl davranmamız gerektiğini detaylandıran ve bir çeşit sözlük olarak görebiliriz. I-Ching Hegzagramları semboliktir. Kitapta okuduğumuz öğüt ve tavsiyeler Tao felsefesi ile uyum içinde ve okuyan kişi için benzersizdir.

Sorumuzu ortaya koyup çubukları kullanırız. I-Ching kullanımı sade fakat matematikseldir. Danışmak istediğimiz sorunun sonucunda 6 çizgili bir “kua” elde ederiz. Burada önemli iki nokta mevcut:

Doğru ve kaliteli soru sorulmalı

Yüksek bir farkındalık ile cevap aranmalı

Bu bir fal sistemi değildir. Olayların an içinde karşılaştırmasını yapar ve bir öngörü oluşturur. I-Ching, eşzamanlılık teoremi ile mevcut an’ın enerjisini analiz eder, verilecek kararlar için bir görüş oluşmasına vesile olur. Eğer söz konusu olayda bir değişim yaparsanız, I Ching’ in öngördüğü ihtimaller de değişecektir.

I-Ching ile yapılan soru çalışmaları ile sezgiler ve farkındalık artar. Bu içimize de ayna tutarak karanlık, aydınlık tüm yanlarımızı önümüze serer. Kitapta okuduğumuz her şeklin birden fazla anlamı var. An içinde ne kadarına hazır isek o kısmı algılayabiliriz. Verdiğimiz kararlar ile oluşan değişim, bizim hayatımıza kolaylık sağlayan iyi bir yaşam anahtarıdır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir