Ekinoks! Güney yarımkürede Sonbahar başlıyor, Kuzey Yarımkürede ise İlkbahar. Şimdi, Güneş daha erken yükseliyor ve akşam gecikiyor, toprak uyanırken güzelliklerle, renklerle yükleniyor. Dünya’nın 23.5 derecelik eğimi sayesinde gerçekleşen bir bahar sevinci daha başlıyor.
Bu günün gecesinde, canlıların senelik rızıklarının, ilahi boyutta belirlendiği inancı; ferahlama, bereket, özgürlük ve sevinç saklar. Kara kışın zor şartlarından, sıkıntılardan uzaklaşma müjdesi yenilik getirir ki; Yenigün Bayramı, yenilenmeyi temsil eder. Beraberinde uyanıklık taşımaktadır. Doğanın uyanışı ve uyum ise, bir anlamda barışla özdeşleşmektedir.
İlkbahar Ekinoksu, 20-21 Mart, Sümer’lerden bu yana, eski geleneğin bayramı, aydınlık günlerin müjdecisi olmuştur. Yeni Gün’de tabiatın yeniden doğum günü, Kuzey yarımkürede, Uyanış ile Bereket’in ifadesidir ve özel teşekkür gelenekleriyle kutlanılırken, sembolize ettiği yeniden doğum; ruhani manada, önceki halden, yeni bir hale dirilmeyi kapsar. Ekinoks zamanı Dünya’nın iki yarımküresi de eşit güneş ışınları aldığı için, kelimenin kökeni latince eşit: Aeguus ve gece: Nox’tur.
Eskiyi yenileyerek, yeni hedeflere ulaşmak için en olumlu güç, maneviyat ve enerjiyi taşımasını dilerim.
YENİ GÜN/ NEV-RUZ
İlkbaharın başlangıcı ve yılbaşı sayılan 21-22 Mart’ta, gece ile gündüz bir olur, tüm cemreler düşmüştür ve binlerce yıldır çeşitli milletlerde kutlanan Orta Asya Türklerinin de bayramı, Nevruz kutlanır. Nevruz, Osmanlı döneminde de kutlanılarak, hediyeler verilirdi, Güneşin Koç burcuna girdiği bu gün, Nevruziye adı verilen bir macun hazırlama geleneği vardı. Abbasoğulları zamanında ise, hediyelerin yanında, bir de boyanmış yumurtaların ve tatlıların pişirildiği eğlenceler yapıldığı biliniyor.
Türklerin Ergenekon’dan çıkışı, Dünya’ya yayılış günü olarak önemlidir. 12 hayvanlı Eski Türk Takviminin ilk günü, 21 Mart Nevruzdur. Sümerlerden bu yana süt, yumurta, badem, helva, lokma, şerbet, şeker, pirinç, sütlü tatlı gibi beyaz renkli yiyecekler yenilmektedir. Alevi ve Bektaşiler’de, Nevruz günü, Hz. Ali’nin doğum günü, evlilik günü, ayrıca halife ilan edildiği gündür. Geleneksel ritüelleri bulunur, ayrıca sabah sofra kurulur, süt içilir,
“Ey, zamanı ve halleri evirip çeviren Allah, bizim halimizi en güzel hale çevir” diyerek dua edilir. Türklerin Ergenekon’dan çıkışıdır. Çeşitli tören ve adetlerle kutsanılıp, kutlanılan bir gün olmuştur. Balkanlar, Anadolu, İran, Uygurlar, Kafkaslar, Kazaklar, Özbekler, Kırgızlar, Azeriler ve Türkmen coğrafyalarında daima önemli bir gündür.
Kutlu, hayırlı, bereketli olsun.
OSTARA- EOSTRE
Proto Cermen ve Eski Kuzey halkları tanrıçası Eostre Şafak, Bahar, Doğurganlık ve Bereket Tanrıçası olarak 21 Mart Pagan gündönümü şenliklerine adını verir. Tanrıça tarafından verilen yumurta Güneş ile ısınarak açılan Dünya olur.
Ostara’nın sembolü beyaz tavşan ve yumurtadır. Yıllık bahar festivalinde yeni bir hayat sembolü olurlar. Wicca’lar ve Neopagan’lar için bahar ekinoksunun önemi açıktır. Ostara denge zamanıdır. Bu aydınlık ve karanlık eşitliği ile özdeştir. Bahar, umut ve sıcaklık gelmiştir. Soğuk toprak derinliklerinde, tohum filizleri heyecanlıdır.
Küçük ritüeller yapılır. Bunlardan biri de, yeşil, sarı ve mor 3 mum yakmaktır. Yeşil mum ile yeni bir hayatın temsili alınır, sonra güneş sembolü olan sarı mum yakılır, toprağın ve bizim bununla ısındığımız canlandığımız temsili alınır, mor mum ile de, hayatımızın İlahi temsiline odaklanılarak, kutsama istenir, teşekkür edilerek; bahara, ışığa ve hayata ‘’hoş geldin’’ denilir.
‘’Hayatımda, aydınlık ve karanlık arasındaki dengeyi bulmak isterim’’ diye düşünülür, dilekte bulunulur, daha sonra, 1 bardak süt ve bal karışımı bahçede hazırlanan bir altar çevresindeki toprağa dökülerek ‘’nimet’’ ve yeni başlangıçlara açılış talep edilir.
Blessed Ostara.
EASTER/ PASKALYA
Dünya genelindeki Hristiyanlar, İsa Mesih’in dirilişinin kutlanması için, 21 Mart itibarı ile Paskalya dönemine girmiş olurlar. 325 yılındaki İznik Konsili’nde, Paskalya yortusunun bahar ekinoksu olan 21 Mart’tan sonraki ilk dolunayın ardından gelen Pazar günü kutlanması kararı alınmıştı.
Gregoryen Takvimi’ne göre ise, 22 Mart ile 25 Nisan arasındaki Pazar günlerinden biri sayılmaktadır. Ortodoks Kiliseleri, Jülyen Takvimi’ni temel alır ve kutlama tarihinde biraz gecikirler. Nisan ayının ikinci pazarında Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı, çörekler ve boyanmış paskalya yumurtası hazırlanır. Elbette, kökende Pagan uygulamasıdır.
Blessed Easter Weekend.