Benlik Saygısı Nasıl Gelişir?

Yeterlilik!

“Kendimi birçok konuda ve alanda yetersiz hissediyorum ve diğerleri gibi yaptıklarımla övünemiyorum. Ustalaşma süreçlerinden çok çabuk sıkılarak eyleme geçmek istiyorum bu zaman zaman telaşlı ve panik halim tüm durumlara negatif etki ediyor. İyi bir anne olma kaygım ise kendimi bu konuda tamamen yetersiz hissettiğim için kontrol edemediğim bir endişeye dönüşüyor. Değerli hissetmiyorum kendimi, kendine ve başkalarına ilişkilerimde yetersiz kalıyorum çabalıyorum ama olmuyor…”

Benlik Saygısı Nasıl Gelişir?

Geçen yaz Yuvaya Yolculuk dergisinde ki yazımla beni bulan Bayan A’nın kendi kaleminden cümleleri ile yazıma başlamak istedim. Bir çoğumuz ve değersizlik ve yetersizlik konusunda kendimizi yiyip bitiriyoruz. Emin olamamak sık sık başkalarının fikirlerine ve onaylamalarına ihtiyaç duymaktan mustaribiz.

Öz saygı ya da benliği oluşturan değerlerin başında “Yeterlilik” duygusu gelir. Değerli olma duygusu bizi niteleyen özelliklerimizden beslenirken, yeterlilik duygusu yeteneklerimizin bize yarattığı etkide belirir. Değerlilik duygumuz ne olduğumuzla, yeterlilik duygumuz ise ne yaptığımızla ilgilidir.

Kendine inan!

Yazar ve Psikoterapist Huffington Post; inancı, güçlü bir benlik duygusu elde etmenin bir numaralı yolu olarak kendine inanmanın önemini işaret ediyor. Kendine inanma, güçlü bir benlik duygusunun belirleyici faktörüdür. Her insanın kim olduğunu bilmesi, güçlü yanlarına ve yeteneklerine güvenmesi ve zihinlerini koydukları ve üzerinde çalıştıkları her şeyi başarabileceklerini bilmeleri çok önemlidir.

Kişi kendini yaşam içinde yeterli ruhsal doygunlukta hissedebiliyorsa, dolu olmanın, yetenekleri kullanmanın fırsatlarını kendi yaratır. Çocukluğumuzdan itibaren hep bir alanda yetenekli olma ve övülme seremonilerini hepimiz yaşamışızdır. Benim oğlum gitar çalıyor ya da dansa çok yetenekli, ezberi çok iyi, çok iyi resim yapıyor gibi nice büyüklerimizin bizi öven konuşmalarını hatırlarız. Yaşamın getirdiği zorluklar travmalar halinde kayıt altına alınır, elbette ki bilinç altı tarafından. Yetenekler zamanla unutulur yerini yaşamsal telaşlar ve kaygılar alır. Sevdiklerini kaybetme korkusu, evsiz, işsiz kalma korkusu gibi çeşitlilikler gelişir. Algılama biçimimiz berraklığını kaybetmeye başlar, zihin hep alıştığını ister, dışına çıkmak ürkütür. Oysa ki zihni eğitmek, gereksiz müdahil oluşları engelleyebilmek gerekir. Bunun için de tıpkı karın kaslarımızı çalıştırdığımız gibi beyin kaslarımızı da çalıştırmamız gerekir. Benlik kavramı sizi oluşturan değerler bütünüdür eğer onun oluştura parçalardan herhangi biri zedelenirse, çatlamanın ilk kırığı oluşur.

Güçlü bir benlik duygusu ilk önce kendine inanç ile edinilir, çünkü kendine olan güven, bir noktada veya başka bir yerde kaçınılmaz olarak ortaya çıkacak her türlü zorluk, mücadele ve engelin üstesinden gelebilecek kadar güçlüdür. Kim olduklarını bilen ve kimi zorluklarla başa çıkacak donanıma sahip olacaklarını seven bireyler. Kendine inanma aynı zamanda umut yaratır ve kendi kendine yeten pozitif kehanetleri doğurur. Güçlü bir benlik duygusu kazanmak isteyenler öncelikle kendilerine ve yeteneklerine inanmakla başlamalıdır. Bu başarıldıktan sonra bir sonraki adım atılabilir.

Benlik Saygısı Nasıl Gelişir?

Hayır diyebilmeyi bilmek!

İster inanın ister inanmayın, ne zaman söyleneceğini bilerek, her bireyin öz benliği için hayati öneme sahiptir. Yaşam bol miktarda dikkat dağıtıcı, gereksinim, talep ve diğer yükümlülüklerle doludur. Belli kişilerin, durumların ve isteklerin ne zaman geri çevrileceğini bilmek, kişinin benlik algısını kazanması ve sürdürmesi için zorunludur. Her zaman evet diyerek herkesi ve her şeyi memnun edememek son derece zorlayıcı ve kendine zarar verici. Aynı zamanda, bireyin her şeyi yapmaya çalışmanın umutsuz çabası peşinde olduğu gibi kim olduğunu görmemesini sağlar.

Bunları söyleme yeteneği sadece bunalma veya tükenmişlik duygularından kaçınmakla kalmaz, aynı zamanda her birinin kim olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Ne zaman hayır diyeceğinizi bilmek, güçlü bir benlik duygusu sahibi olmak ve kazanmak için her şeyden önemlidir. Sınırlar sağlar ve her birinin kendileri için en önemli olanı anlamalarına yardımcı olur. Aynı zamanda stresi ciddi şekilde azaltır ve net düşünmeyi arttırır. Güçlü bir benlik duygusuna sahip olmak, kişinin iç zihinsel durumuna büyük ölçüde güvenir. Sonunda, ne zaman hayır demeyi bilmek iyi bir şeydir. Gerçekten de yaşamınızda olması amaçlanan insanlar, hiç kimsenin her zaman evet diyemeyeceğini anlayacaktır. Sınırlar zihin için iyidir.

hayır demeyi öğren

Hobilerinizi ve İlgi Alanınızı Geliştirin!

Neyin size iyi geleceğini bilmek oldukça önemli bir Benlik bilgisidir. Hobilerimiz ilgi alanlarını daha sağlıklı, hayatı zenginleştiren etkinliklerdir. Sadece stresi azaltmakla kalmaz, güveni arttırır ve can sıkıntısı ile savaşmazlar, aynı zamanda hobiler her insanın kim olduklarını ve neyi sevdiklerini daha fazla keşfetmelerini sağlar. Kendini bilmek, kendini algılamada çok önemlidir. Ne de olsa, boş zamanlarında ne yapmaktan hoşlandığını bilmiyorsan kim olduğunu nasıl bilebilirsin? Hobileri, benzer ilgi alanlarını paylaşan, aynı fikirde insanlarla tanışmanıza yardımcı olabilecek harika aktivitelerdir. Bu da kişinin kendini daha güçlü hissetmesini sağlar. Arkadaşlarınız, ortaklarınız ve birlikte zaman geçirdiğiniz diğer insanlar, yaşamınızdaki ve kendinizi nasıl gördüğünüz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Kendinize biraz zaman ayırın!

Kendinize inanmak, nasıl ve ne zaman hayır diyeceğinizi bilmek ve hobilerinizi keşfetmek, güçlü bir benlik duygusu anlamak ve kazanmak için mükemmel bir yoldur. Bununla birlikte, en az tartışılan, ancak kendini iyi bir şekilde algılamanın ironik bir şekilde açık yollarından biri, yalnız başına belirli bir zaman dilimine sahip olmaktır. Bu, kendini tecrit altına almak veya aile üyelerini, arkadaşları veya iş arkadaşlarınla ilişkini kesmekle karıştırılmamalıdır, ancak zaman zaman, yalnız başına zaman harcamak sağlıklıdır ve kişinin bir birey olarak kimliğine büyük katkıda bulunur. Kendinize zaman ayırmak göründüğünden daha kolaydır. Ara sıra yalnız zaman, parkta yürüyüş yapmak, spor salonunda ter atmak, sinemaya gitmek veya hatta bir müzeyi ziyaret etmek kadar basit olabilir. Seçenekler bol ve kendinize zaman ayırmayı nasıl seçtiğiniz, tamamen size kalmış. Bununla birlikte, sağlıklı bir yalnızlık dozu almak, kendini yansıtma, gelecek planlama ve daha derin bir yaşam anlayışı sağlar. Yukarıda belirtilen bireysel faaliyetlerin her biri, yaşam kalitenizi arttırırken kendi algınızı da keskinleştirir.

Hayat ilginç bir yolculuktur ve biz insanlar olarak daima değişiyoruz ve umutla gelişiyoruz. Güçlü bir benlik duygusunu güçlendirmek veya kazanmak için çalışırken, kim olduğunuza inanmak, belirli teklifleri nasıl reddedeceğinizi bilmek, hobiler ve yalnız zaman geçirmeniz size çok iyi hizmet edecektir. Ancak, her zaman her şeyi kendi başımıza yapamayız ve bu tamam değil. Başkalarından ne zaman yardım isteyeceğinizi bilmek çok iyidir. Bu, hem keskin kendini algılamanın kritik unsurları olan gücü hem de inisiyatifi taşır.

Siz veya sevilen biri, kendini keşfetme yolculuğunuz boyunca daha fazla yardıma veya rehberliğe ihtiyaç duyuyorsa, lütfen Çiçek Terapiye ulaşmaktan çekinmeyin.

Çiçeksiz kalmayın…

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir