Yılan, şifa mı zehir mi?

kundalini_dragonEvrenin yaratılış mitlerinin en önemli şahsiyeti, çözülemeyen şaibeli bilmece, kimine göre şifa, kimine uzak durulası zehir ve kötülük simgesi… Yılan ya da geleneksel adıyla Serpent…

Serpent, kadim kültürlerin bilgelik sembolüdür, hatta bilginin kendisidir. Yaratıcı Akıl Demiurgus’ a itaat etmeyen başkaldırıdır, çünkü kendini ifşa etmiş ve insan soyuna göstermiştir. Yaşam-ateşi’nin sırrı da büyük serpentin insana hediyesidir. Yılan, Evrensel Kurtarıcı prototipinin sembolü olarak, ‘’iyi’ ve ‘’kötü’’ farkındalığını kazandıran temel bilginin kaynağıdır.

Ölümsüzlüğün ve sonsuzluğun amblemidir. Derisini değiştirmesi ve yeni bir vücuda bürünmesiyle yenilenmeyi, tekrar doğumu, reenkarnasyonu ve ruh-geçişmesini alegorize eder. Kendinden doğan ve kendini yutup tekrar kendine dönen, Üstün Yaratıcı’nın ifadesidir. Kuyruğunu ısıran Ouroboros’tur, hiç bitmeyen devinim ve sürekliliktir.

Kadim kozmogonilerde kozmik yumurtanın etrafındaki yine serpentdir. Elektrik, hareketinden dolayı genellikle yılan şekliyle sembolize edilmiştir. Atmosfere yayılan projekte olmuş güç akımını anlatır. Başı ve kuyruğu, kozmik hayat devresinin pozitif ve negatif iki kutbunu simgeler.

Sırlara inisiye olanlara bilge yılan göndermesi yapılır ve akılları, o vakit yılanın gücüne eşit görülür.

İnsan DNA’sı, birbirinin etrafında kıvrılan iki yılan biçimindedir. Dragon ile aynı aileden olan serpent, kimi zaman mitlerde kanatlı olarak karşımıza çıkar.

Diğer taraftan kadim zamanlar sonrasındaki çağlarda serpent, tam tersi kötü bir kimlik kazanır. Şeytani, yoldan çıkaran, günahlarından dolayı sürünmeye mahkum edilmiş, uzak durulması gereken ucube bir hayvan muamelesi görmeye başlar. Eski Mısır’da insan başının üzerinde resimlenirken, sonra görülen kültürlerin heykel ve anıtlarında, ayak altında başı ezilesi ve yok edilmesi gereken yaratık haline gelir.

Yılanİlginç olan, yılan neden tıbbın simgesidir veya İsa neden havarilerine ‘’Yılan kadar bilge olunuz’’ öğüdünü vermiştir. Mısır Piramitlerinde neden en çok ‘serpent’ figürü vardır? Kundalini, neden çöreklenmiş yılanın yükselmesi gerektiğini vurgular? Kadüse’nin sembolü niye çift yılandan oluşur? Sonsuzluğun, o çok merak edilen hiçliğin en çok bilinen amblemi neden yılan şeklidir? ‘’İyi ve kötü’’nün aynı anda her ikisinin de, bilgisine sahip olduğu ya da Paracelsus’un meşhur sözü, ‘’İlacı zehir yapan dozudur.’’ diyerek anlatmaya çalıştığı dengeyi kurduğu için olabilir mi? Ya da bizzat şahit olduğum ve kendi tecrübemle bire bir yaşadığım, yanmış insan derisine kendi temasıyla verdiği mucize şifasını o zamanlar, kadimlerin de keşfetmiş olma ihtimali de pekala mümkün müdür?

Kim ne derse desin, son zamanların Spirituel Uyanış’ını en iyi anlatan Yılan figürüdür. Popülerliği ve merak uyandırışıyla zamanın çağlarına yenik düşmeyen tek sembol, hep Serpent olmuştur ve sırrı tam çözülene kadar hem hayranlık hem de korku uyandırmaya ve belki de, sessizliği ve dinginliği ile sırların koruyucusu ve tek sahibi olarak, simgelediği sonsuzlukta bilinmez olarak kalmaya devam edecektir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x