Geçenlerde, internet üzerinden bir danışanla yazışıyordum. Kendince kurguladığı bazı olumsuz hikâyelerin, kısa bir süre sonra gerçekleşmesinden ve buna bir tedbir alamama endişesinden söz ediyordu. Kafası bir hayli karışmış olan bu kişi, endişeleri içinde kaybolmak istemediğini ve bu yüzden de enerjisini teslim edebileceği bir kılavuz tedavi aramakta olduğunu anlatıyordu telaş içinde. Bir süreliğine gittiği ve katıldığı Reiki seminerlerinde, çalışmaların içeriğini mantıklı bulmadığını evine döndüğü zaman yine zihinsel ve duygusal sorunlarla baş başa kaldığını anlatıyordu, bilgisayarın diğer ucunda. Sonra Ayurvedik Beslenme üzerine bir seminere daha katılmış, bu biraz daha ikna edici ve sevimli gelmiş, zaten burçlara çok inanırım diyip ekliyor, bir dosha olduğumu bilmek bunu öğrenmek güzel ama benim karışmış düşüncelerime nasıl iyi gelecekler? Bu terapi biçiminden de uzaklaşıp bir psikoloğa gitmeye karar veriyor. Orada bir yöntemden bahsetmiş birileri ona ; psikosentez.
Psiko sentez; insanların gerçek varlıklarını keşfetmelerine ve sonra da bu keşfi günlük hayatlarında etkin bir biçimde kullanmalarına yardım etmek amacını taşıyan, kapsamlı ve pratik bir “kendini gerçekleştirme” yöntemidir. Psikosentez bizim yaratıcı potansiyelimizin farkına varmamızı, modern dünyada uyum içinde yaşama yeteneğimizin artmasını ve tüm ilişkilerimizin niteliğinin yükselmesini sağlar.
Terapiye 6 ay kadar gittiğini ekliyor hemen anlattıklarının peşine. Hep anlattım, hep anlattım. Zaten bildiğim şeyleri öğrenmeye ihtiyacım yoktu ki diyor. Üzerine bir de bir takım depresyon ilaçları kullanmak zorunda olduğunu, bir senedir de bu ilaçları aldığını anlatıyor. Sonra kontrole falan gitmemiş, bir süre yorgunluktan zihnim suskunlaştı ama bir baktım ki günler geçiyor. Onda yaratığı yan etki, uyku ve umursamazlık duygusu olmuş. Son bir aydır ilaçları bıraktım diyor. Daha iyi hissediyorum, zihnim öyle senaryolar falan da yazmıyor. Bol bol çiçek ekiyorum, şimdiden sera gibi bir balkonum oldu, sizin de çiçekler ve renklerle ilgili yazılarınızı yakından okuyorum. Eğlenceli ama disiplin isteyen bir yanı var bu işlerin sanırım diyor.
Geçenlerde net üzerinde gezerken okuduğu bir yazıdan söz etmeye başlıyor. Hollistik terimi ile ilgilenmiş, yakınlık duymuş hiç bu açıdan bakmamıştım, hem bedene hem zihine hem de ruha hizmet veren şifa kanalları meğerse birkaç seanslık uğraşlar değilmiş. Şimdi size sormak istiyorum nedir bu holistik terapi?
Holistik Terapi ne demek? Renk ve Çiçekler birer Hollistik tedavi midir? Öyleyse ne işe yarıyor?
Holistik İngilizce, bütünsel ya da bütüncül anlamına gelen dilimize henüz tam adıyla çevrilememiş bir terimdir.
Holistik terapiler ise, yaşamın tüm alanından bakar hastalıklara. Sadece bedensel çözümler değil problemin ruhsal ve zihinsel noktalarına da girer ve bir bütünlük teorisi içinde değerlendirir. Doğal terapilerin çoğu Holistik anlayışla çalışmaktadır. Reiki, Yoga, Meditasyon, Çiçek Terapisi, Renk Terapisi, Ayurveda, Akupunktur, Masaj teknikleri holistik terapilerin içinde yer alanlardan bazılarıdır.
Holistik terapi içinde kullanılan stratejiler, kişinin ilgi ve isteklerine göre çeşitlilik gösterir. Bu içsel yolculukta, kişinin kendini tanımasını sağlar,iç yolculuklarında kişileri yönlendirir. Psikosentez kişinin duygusal varlığını açığa çıkarır, bastırılmış olan her duygunun hastalıklarla buluşan derin izlerini açığa çıkarır. Böylelikle kişi daha fazla uyumlu ve yaratıcı olur. Uyum ve denge sağlığın anahtarıdır. Kendimizde denge ve uyum yaratacak oyuncaklarımız yok ise, durum vahim hale gelir, yük, hastalık bedene, zihne ve ruha yerleşir. Bu denge enerji alanlarımız ile ilintilidir. Her enerji alanımızda, farklı enerji titreşimleri yayarız. Her birimizin bu evrende özel titreşimleri vardır ve hiç birimizin enerjisi bir diğerine benzemez. Sağlıklı insan,parlak renkler ve dengeli bir enerji akışı yaratır.
Kalıcı iyileşme için; şifa-terapi-sözel bilgilendirme süreci çok önemlidir. Kişi önce hastadır, tıbba müracaat etmelidir.
Kısa bir süre için iyileşir ama kendisinde o hastalığa neden olan yönü değiştiremediği ya da bir terapi uygulanamadığı için yine hastalanır. Aynı şikâyetlerin bu kez ilerlemiş halleri ile karşı karşıya kalırız. Doğal terapilerin hepsi tamamlayıcı tıp özelliğindedir. Siz ilaçlarınıza ve diyetlerinize devam ederken, bir taraftan da doğal bir terapiden de desteklenerek, zihinsel ve ruhsal süreçlerinizi uyumlandırma, arınma, nefes, asana, renkler, çiçek özleri gibi size uygun içsel çalışmalarla uyumlanmaya ve dengelenmeye başladığınızı, farkındalıkla öğrenirsiniz. Bu yüzden doğal terapiler, öyle üç beş seansla çözümlenebilecek kriterde çözüm aramak yerine, yaşam tarzı ve biçimi olarak içsel yolculuğunuza kılavuzluk etmeyi tercih ederler. Yeter ki siz doğru kılavuz ile tanışın.
Holistik Sağlık – tedavi yöntemleri doğanın bütünlüğü inancına dayalı olarak kişinin doğa ile olan uyumunu bozmayacak şekilde hastalığın dışa vuran semptomlarından ziyade bu semptomlara sebep veren bütünsel yapıdaki yanlış işleyişin düzeltilmesi esasına dayanır. Bir başka deyişle Holistik Tedavi hastalığı değil hastayı tedavi etmeyi amaçlar.
Holistik sağlık modeli 4 temel ilkeyi temel alır:
1. Her hastalığın ya da sağlık sorununun mutlaka duygusal ya da zihinsel bir nedeni vardır. Hiçbir hastalık, altında psikosomatik bir neden olmadan ortaya çıkmaz.
2. İnsanlar aklın, bedenin ve ruhun dairesel etkileşimi altındadırlar. Bu 3 öğe, kişinin sağlık durumunu etkiler.
3. Hastalıklar kişinin uyum eksikliğinden, adaptasyon sorunundan kaynaklanmaktadır. Kişinin sosyal, davranışsal, psikolojik ve fiziksel dengesinde çeşitli bozukluklara yol açmaktadır.
4. Hastalık, kişinin kendisini geliştirmesi, sorunlu alanlarını görmesi, bedensel, zihinsel, duygusal ve ruhsal olarak kendisini yenilemesi, şifalandırması için bir şans veya fırsattır.
“Zihnimizin yarattığı illüzyonlardan kurtulup, kalbimizin gücüne odaklanabildiğimiz birileri olabilmek…”
Aspen Çiçeği Bach flower therapy level A
Şifa olsun…
insanlık kendi yarattığı illüzyondan ne zaman kurtulabilir?