Sağlık en kıymetli ve vazgeçilmez hazinemiz. Bu pandemi sürecinde yaşananlar elbette hepimize sağlığın ne kadar değerli olduğunu hatırlattı. Kendi sağlığımızla birlikte, başkalarının sağlığına karşı sorumluluk duygumuzla, önemli bir sınav verdik dünya geneli. Sağlık en önemli gündem konumuz oldu.
Sorular düşündürür. Sorular netleştirir. Sorular farkındalık kazandırır. Sorular hedefe taşır usulca. Sorularla anlam kazanır yanıtlar. Sorularla farkındalık ve keşif dolu yolculuklara çıkılır.
O vakit soruların gücünden faydalanalım ve gelsin sorular…
Sağlık sizin için ne anlam ifade ediyor? Kendinizi ne kadar sağlıklı hissediyorsunuz? Kendinizle ve sağlığınızla olan ilişkiniz nasıl? Yaşam mutluluğunuz ne düzeyde? Yaşamınızda kendinizi ne kadar iyi hissediyorsunuz? Yaşamdan aldığınız doyum nasıl? Yaşam kalitenizi nasıl buluyorsunuz? Yaşamla denge ve uyumunuz ne durumda? Fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ya da sosyal anlamda sağlık bütünlüğünüzü nasıl buluyorsunuz? Bedeninizin sesine kulak veriyor mu ruhunuz? Zihninizin gürültüsünden duyabiliyor musunuz doğanın sesini? Sosyal yaşamınız, iş ve aile yaşamınız, ekonomik durumunuz, yaşadığınız çevreyle uyum ve dengeniz nasıl peki? Kendi seçimlerinizle yaşamınızı yönetebildiğinizi düşünüyor musunuz? Ya sağlıklı bir yaşam için sorumluluk üstlendiğinizi düşünüyor musunuz?
Bu gibi sorulara verdiğiniz yanıtlar sizin yaşamınızda ne kadar sağlıklı, mutlu ya da iyi olma halinde olduğunuzun ipuçlarını verebilir. Yaşam seçimleriniz, yaşamda tutumlarınız ve yaşam algınız, beden-ruh-zihin bütünlüğüyle yaşamla denge ve uyumunuzun da belirleyicisidir. Sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili farkındalığınızla, sahip olduğunuz sorumluluk bilincinizle, yaşamda denge ve uyumunuzu koruyarak sağlıklı bir yaşam hedefleyebilirsiniz.
Sağlık, günlük yaşamımızda en değerli kaynağımızdır. Sağlık, kişisel ve sosyal kaynaklarımızın yanı sıra fiziksel kapasitemizi yansıtan pozitif bir kavramdır. Hastalık ise; fiziksel ve bedensel bozukluğun olmasıyla birlikte kişinin sosyal, ekonomik, entelektüel, psikolojik fonksiyonlarını, çevresiyle uyum ve iletişimini etkileyen, beraberinde üretkenliğini azaltan sosyal bir süreç olarak tanımlanır.
Sağlık; fiziksel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal sağlık şeklinde farklı bileşenlerle çok boyutlu bir kavramdır. Sağlığın boyutları:
- Fiziksel sağlık: Fiziksel ve fizyolojik sorunların olmayışı
- Zihinsel sağlık: Öğrenme ve entelektüel açıdan gelişme yeteneği
- Duygusal sağlık: Duyguları kontrol edebilme ve duyguları rahatlıkla uygun biçimde ifade edebilme yeteneği
- Ruhsal (spiritüel) sağlık: Bireyin kendisi ve çevresiyle olan etkileşiminde sürekli uyum içinde olması ve doyum sağlaması. Kişinin entelektüel ve duygusal potansiyelini gerçekleştirebilmesi
- Sosyal sağlık: Bireyin sevilme, ait olma gereksinimlerinin karşılanması, ailesiyle ve arkadaşlarıyla olan ilişkisi, iş yaşamı ve sosyal uğraşılarının olması şeklindedir.
Sağlık; yaş, cinsiyet, çevre, davranış (beslenme, fiziksel aktivite, stres yönetimi), gelişim dönemleri, biyolojik ve genetik etkenler, kültürel yapı, inançları, küresel çevre, sosyal ve fiziksel çevre, ekonomik durumu, eğitim, çalışma koşulları, sosyal destek ağları ve sağlık hizmetleri gibi birçok faktörden etkilenir.
Kişilerin mutluluğu ve toplumların refahı için sağlıkla ilgili öncelik sağlığın korunmasıdır. Sağlığın korunması demek, bireylerin ve toplumların sağlığı iyileştirecek davranış ve alışkanlıkları benimseyerek, sağlığın bozulmasında risk oluşturabilecek davranışlardan ve alışkanlıklardan uzak durulmasıdır. Kişilerin kendi sağlıklarının sorumluluğunu üstlenmeleriyse, sağlığın geliştirilmesinde en önemli unsurdur. Sağlığın geliştirilmesinde farkındalığın arttırılması, kişilerin kendi sağlıkları konusunda söz sahibi olarak sorumluluk üstlenmesi amacıyla sağlık eğitimiyle farkındalık oluşturulması stratejik önem taşır.
Her boyutuyla sağlıklı bir yaşam, hepimizin en değerli hazinesi tartışmasız elbette. Bütünsel anlamda sağlıklı bir yaşam için, yaşamla denge ve uyumu yakalamak ise önemli bir değer.
Yaşamla denge ve uyum içinde olmak; sağlık, mutluluk ve iyi olma hali demektir. Yaşamımızda ufak adımlarla, yaşamla olan denge ve uyumumuzu arttırabilmekse mümkün.
Bu adımlardan bazıları şunlar olabilir:
- Doğayı her anıyla hissetmek ve doğayı her koşulda kucaklamak
- Ağaçlara sarılarak ya da toprağa ayak basarak, beden enerjimizi dengelemek
- Doğada kuş seslerini, ağaç yapraklarının hışırtısını, rüzgârın ya da deniz dalgalarının sesini dinlemek
- Doğal yapımıza uygun, sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı benimsemek
- Doğru nefes alma tekniklerini öğrenerek kullanabilmek
- Sevdiklerimizle anlamlı ve doyumlu vakit geçirmek
- Yoga, meditasyon gibi ruh, beden ve zihin uyumunu yakalayabileceğimiz yöntemleri günlük yaşamımıza katmak
- Fiziksel aktivite düzeyimizi arttırmak ve düzenli bir egzersiz programı sürdürmek
- Kaliteli uyku uyumak
- Sağlıklı seçimler yapmak
- Gerekli su ihtiyacını karşılamak
- Bahçe yapmak, çiçek yetiştirmek ya da fidan dikmek gibi toprakla uğraş içinde olunabilecek aktiviteler tercih etmek
- Kendimize gün içinde bolca kitap okuma zamanları yaratmak
- Ruhu dinlendiren müzikleri dinlemek ya da bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenmek
- Resim, heykel, el sanatları, tahta veya cam boyama, takı sanatları gibi uğraşlar edinmek
- Sabahları güneşi selamlamak, gün içinde güneş ışığından daha fazla faydalanmak ve akşam keyifle gün batımını izlemek
- Aromatik kokuların gücünden faydalanmak
- Sıkça gülümsemek ve kahkaha atmak
- Hayvanlarla vakit geçirmek
- Güzel düşünmek, güzel konuşmak ve güzel eylemlerde bulunmak
- Bilgisayar, televizyon ya da telefon gibi teknolojik aletlerle geçirilen zamanı sınırlamak
Bu gibi yöntemlerin dışında, sizler de kendinize özgü birçok yöntemi bu listeye ekleyebilirsiniz elbette. Önemli olan niyet etmek ve kararlılıkla adım atmak değil mi?
Sağlıklı bir yaşam için, yaşamla denge ve uyum içinde olmayı hedefleyin. O vakit kendinizi daha sağlıklı, güzel duygular içinde ve daha mutlu hissedersiniz.
Yaşamla denge ve uyum içinde olmak amacıyla şunları da ihmal etmeyin lütfen:
- Bedeninizin sesini içtenlikle dinleyin daima
- Yaşamı hissedin ruhunuzda doyasıya
- Umudunuzu güzel düşlerle besleyin
- Ruhen doyum sağladığınız anların kıymetini bilin
- Yaşamın her anını tutkuyla ve samimiyetle kucaklayın
- Güzel ve anlam dolu hatıralar ekleyin yaşam yolculuğunuza
- Koşulsuz sevgiyle kucaklayın hayatı ve her deneyiminizi
- Hayat boyu öğrenme tutkusuyla, bilginin peşinden gidin daima
- Zamanınızı daima siz yönetin ve zaman tuzaklarına kaptırmayın kendinizi
- Bol bol okuyun, düşünün, farkında olun ve yaratıcılıkla üretin
- Aklınızla sorgulayın, zihninizle berrak algılayın ve gözlemleyin her anınızı farkındalıkla
- Korku titreşiminde tutmayın enerjinizi
- Yaşama varlığınızla ve ürettiklerinizle güzel anlamlar katın
- Doğanın size ev sahipliğini unutmadan, doğayı geleceğiniz için mutlaka koruyun
- Sağlığınız için sorumluluk hissedin ve sağlığınızı itinayla koruyun
Yaşamla olan uyum ve denge, sağlıklı bir yaşam için kıymetlidir.
Sağlıkla olsun yaşam yolculuğunuz. Yaşamla olan uyum ve dengeniz ise daim olsun.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bilgiler tıbbi hizmet, tıbbi talimat veya tıbbi öneri olarak anlaşılmamalıdır. Bu bilgilerin hiçbiri, sağlık uzmanları ile yapılan görüşmelerin yerini almayı amaçlamamaktadır. Bu nedenle; sağlıkla ilgili her türlü gereksinimiz için mutlaka hekim, hemşire, diyetisyen, eczacı ya da ilgili diğer sağlık uzmanlarına danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önemlidir.